|

Edirne, olumsuz imajdan rahatsız

Cihan
00:00 - 12/01/2010 Salı
Güncelleme: 16:24 - 12/01/2010 Salı
Yeni Şafak
Edirne, olumsuz imajdan rahatsız
Edirne, olumsuz imajdan rahatsız

Osmanlı'ya 92 yıllık başkentlik yapmış, insanların barış ve huzur içinde yaşadığı Edirne, son günlerde kamuoyunda oluşan imajdan rahatsız.




Her türlü sosyal aktivitenin serbestçe yapıldığı ve insanların demokratik haklarını rahatlık kullanabildiği şehir, bir anda linç girişimleriyle gündeme gelmeye başladı. Tokat'ın Reşadiye ilçesinde 7 askerin şehit edilmesinin ardından şehirde protesto gösterileri yapıldı. Terör örgütü DHKP/C'nin propagandasını yaptıkları gerekçesiyle 5 kişinin tutuklanmasının ardından İstanbul'dan otobüslerle bir grubun Edirne'ye geleceği haberleri "Şehire terör örgütü PKK'lılar geliyor" şeklinde yayıldı. Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen Halk Cephesi'ne bağlı yaklaşık 160 civarında kişinin Edirne'de eylem yapmak için İstanbul'dan yola çıkması gerginliği daha da artırdı. Önce TEM otoyolu gişelerinde yaşanan müdahalelerin ardından grup üyeleri, İstanbul'dan farklı yollarla şehre girerek açıklama yapmak istedi. Grubun açıklama yaptığı sırada öfkeli vatandaşlar linç girişiminde bulundu. Grup üyeleri emniyet güçlerinin çabaları sonucu şehirden uzaklaştırıldı.


Yaşanan olaylardan sonra Edirne Valisi Mustafa Büyük, durum değerlendirmesi yaptı. Yaşanan olayların şehrin imajına zarar verdiğini belirten Büyük, olayların arka planının en ayrıntılı bir şekilde değerlendirileceğini söyledi. Büyük, "Bir takım olumsuzluklar yaşanmakla beraber vahim diyemeyeceğimiz neticelere ulaşmadan bu noktaya gelmesinde emekleri olan herkese teşekkür ediyorum. Güzellikleri ne kadar anlatırsak o kadar yaygınlaşır ve artar. Ama kötülükler ve olumsuzluklar ne kadar çok konuşursak bunlar da artıyor. Bu nedenle olayları artırma, bunlar üzerinde kamuoyunda çok fazla tartışma hem olayların gerginliğin sürmesine ve hem de Edirne'nin imajına zarar verir. Bu nedenle biz geçmişteki olaylarının tamamını her aşamada değerlendirmeye, bilim adamlarıyla sosyolojik değerlendirmeler de dahil olmak üzere üniversite ile beraber yapılacak çalışmalarla niçin neden bu tür bir durum oluştu bunun değerlendirmelerini yapacağız. Güvenlik kuvvetleri olarak her türlü incelemeyi değerlendirmeleri devam ettireceğiz. Biliyorsunuz suç ve suçluya müsamaha mümkün değil. Bu olaylar zinciri içerisinde her aşamada suça ve suçluya ulaşma hususunda ilgili birimler gerekli müdahaleleri yapmıştır." dedi.


Edirne Valisi Mustafa Büyük, hem yasa dışı gösteri yapanlarla ilgili işlemler yapıldığı gibi bunlara müdahale edenlerle ilgili işlemler yapıldığını ifade ederek, "Mutlaka tutuklanmayla sonuçlanması gerekmez. Haklarında oluşturan fezlekeler, dosyalar yargı organlarına ulaştırılmıştır." diye konuştu. Vali Mustafa Büyük, medeni bir dünyada ilkel bir düşünceyle suça ve suçluya halkın doğrudan müdahalesi hoş görmelerinin mümkün olmadığını belirterek, "Bir başka konu anayasal halklar insan hakları çerçevesinde kişi hak ve özgürlükleri kullanma açısından sonuna kadar insanlar halklarını kullanacaklardır. Kamu düzeni ve güvenliği açısından sınırlamalar asgari düzeyde olacaktır. Bizim bu olaylarda turnikelerde tutup, içeriye almamızın sebebi kamu güvenliği açısından istisnai olarak uygulanan bir tedbirdi. Ama Edirne'de şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da basın açıklamaları yapılacaktır. Kişiler hak ve hürriyetlerini kullanacaklardır. Belki kamuoyunun bilmediği bir konu da, basın açıklamaları izne tabi değildir. Bize bildirme mükellefiyetleri yoktur. Bazılarında resmen veya gayri resmi olarak yapılanlarda tedbir alınırken bazılarından hiçbir haberimiz yokken açıklama yapması durumda oldu. Ama basın açıklamasında herhangi bir suç varsa incelenir ve takip edilerek onunla ilgili işlemler yapılacak. Bundan önce bazı tutuklamalarda basın açıklamalarındaki suç isnatlarıydı." açıklamasında bulundu.


Edirne'nin geçmişte olduğu gibi tarih, turizm, huzur ve barış kenti görünümünü yine aynı derecede ortaya koyacağına inandığını ifade eden Büyük, "Bu olayların başlangıcından beri yoğun bir şekilde değerlendirmeler yaptık. Her şeye rağmen yine geçen sadece teşebbüs girişim noktasında kalan bazı suçlar oluştu. Bunlar için de gerekli şeyler yapılacak. Bu konuda medyaya büyük görevler düşüyor. Zaman zaman yapılan haberlerde itinasızlıklara rastladık. Olayların hemen üzerinden 'PKK yandaşlarını Edirne'ye sokmadılar' diye haberler yapıldı. Bütün basın mensupları biliyor ki, bunlar PKK yandaşı değildir. Ama hiçbir suç örgütünü diğeri ile kıyaslayarak farklı kategoride koyamayacağımız gibi açıkça söylüyorum PKK yandaşı dahi olsa suç işliyorsa gereği yapılır. Halkın buna müdahale hakkı yoktur. Vatandaşlarımızı bu konuda sağduyuya davet ediyorum." diye konuştu.


Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Bülent Alamut da son günlerde yaşanan olaylarının şehre zarar verdiğini söyledi. Edirne esnafının yaşanan olaylardan dolayı son derece rahatsız olduğunu ifade eden Alamut, DHKP-C üyesi oldukları belirtilen ve kendilerine Halk Cephesi adını veren bir grubun son bir ay içinde Edirne üzerinde oynamak istedikleri birtakım oyunlar olduğunu kaydetti. "Bizler, 93 yıl başkentlik yapmış bir kentin vatandaşlarıyız. Zamanında, Müslümanı, Yahudisi, Rumu ve Bulgarı da dahil olmak üzere tamamı 300-350 bin nüfusun bir arada huzurlu ve mutlu yaşadığı bir kentin vatandaşlarıyız. Başta Selimiye olmak üzere, birçok İslam eserleriyle beraber, Bulgar Kiliseleri ve Havrasıyla, 3 dinin özgürce bir arada yaşadığı bir kentin vatandaşlarıyız." diyen Alamut, oynanmak istenen oyunun kasıtlı ve Edirne'ye zarar vermek adına yapılmış bir oyun olduğunu ifade etti.



14 yıl önce