|

Emeklilikte bürokrasi kalkıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalıların, emekli aylığı bağlama sürelerinin uzunluğundan kaynaklanan şikayetlerini gidermek amacıyla aylık bağlama süresini en aza indirmek için bir dizi tedbir aldı.

Aa
00:00 - 2/03/2009 Pazartesi
Güncelleme: 14:38 - 2/03/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Emeklilikte bürokrasi kalkıyor
Emeklilikte bürokrasi kalkıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalıların, emekli aylığı bağlama sürelerinin uzunluğundan kaynaklanan şikayetlerini gidermek amacıyla aylık bağlama süresini en aza indirmek için bir dizi tedbir aldı.


Alınan bilgiye göre, emekli aylığı bağlama sürelerinin kısaltılması konusunda bir süredir çalışma yapan kurum, bu konuda alınacak tedbirlerle ilgili genelge hazırladı.


'Aylık Bağlama Sürelerinin Kısaltılması' konulu genelge, kurumun merkez ve taşra teşkilatına gönderildi.


Genelgede, sigortalı ve hak sahiplerine gelir ve aylık bağlanması işlemlerinin kurumun temel misyonları arasında yer aldığı belirtildi.

Hızlı, etkin ve verimli hizmet sunumu gerçekleştirilmesi amacıyla aylık bağlama sürelerinin kısaltılmasına yönelik tedbirler alınarak bunların takibinin yapıldığı ifade edilen genelgede, ancak Sosyal Güvenlik Reformu ve yapılanma çalışmalarında aylık bağlama sürelerinin istenilen düzeye gelmediği, bu durumun da sigortalıların sızlanma ve şikayetlerine neden olduğuna yer verildi.


Genelgede, bu nedenle söz konusu olumsuzlukların giderilmesi, iş ve işlemlerde yeknesaklığın sağlanması ve gelir/aylık bağlama sürelerinin en aza indirilmesiyle ilgili bir dizi tedbir alınmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Buna göre, Sigortalı Tescil ve Hizmet, Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanlıkları ile kurumun il ve merkez müdürlüklerindeki uzantısı olan tahsise hazırlık, tahsis ve tahsis sonrası servislerinin uzantıları taşra teşkilatında oluşturulacak ve fiziki imkanlar dahilinde birleşme en kısa sürede sonuçlandırılacak.


Fiziki imkanların elverişli olmaması durumunda tahsis birimleri arasında gereksiz havale ve yazışma yapılmadan aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacak.


Rehberlik servisi bulunmayan sosyal güvenlik il/merkez müdürlükleri, sigortalı, emekli ve hak sahiplerinin gerek servislere çıkılmadan yapılabilecek işlemlerinin sonuçlandırılması, gerekse bunların doğrudan tahsis servislerine gelmesi nedeniyle meydana gelen zaman kaybının önlenmesi amacıyla ivedilikle rehberlik servisi oluşturacak. Rehberlik hizmetlerinin etkin ve verimli olması için azami gayret gösterilecek.


Kurum içi hizmet toplama ve iptal-ipka (İpka:Yerinde, önceki durumunda bırakmak) işlemlerinde diğer ünitelerden gelen yazılar bekletilmeksizin cevaplandırılacak. Bu amaçla ilgili servisler yeterli personel ve donanım ile takviye edilecek, cevabı geciken yazıların tespiti halinde tekit işlemi yapılacak ve ünite amirlerince cevabı geciken yazıların takip edilecek.

Sigortalı tescil kütüklerinin güncel tutulması amacıyla ilk ve tekrar işe giriş bildirgelerinin tescil kütüğüne aktarılması ile 1950-1992 arası döneme ait iptal-ipka işlemleri 30 Ağustos 2009 tarihine kadar sonuçlandırılacak. Aylık bağlama işlemlerinde ünitelerde bulunmayan ilk işe giriş bildirgelerinin öncelikle Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığından temin edilmesi yoluna gidilecek.


İŞLEMLER İÇİN TAHSİS AŞAMASI BEKLENMEYECEK

Sigortalıların iptal-ipka işlemlerine ilişkin talepleri tahsis aşamasına gelinmesi beklenmeden sonuçlandırılacak.


Hizmetlerin toplanması işlemleri, emekli olunmasına 2 yıl kala talep halinde yerine getirilecek. Hizmet birleştirme işlemleri ise aylık bağlama işlemleri sırasında yapılacak.


Sosyal güvenlik il/merkez müdürlükleri tarafından sigortalıların 1 Mart 1965-31 Aralık 1982 tarihleri arasında geçen ve bilgisayar ortamına aktarılmayan hizmetlerin hizmet kütüğüne girilmesi işlemleri hizmetin geçtiği son yıldan başlanmak üzere en kısa sürede tamamlanacak.

Sigortalı hizmet dökümünde aksaklık bulunmayan veya bordro görüntüleme ekranındaki bilgilerle görülen aksaklıkları giderilebilen sigortalıların hizmetlerinin başka ünitede olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlama işlemleri sonuçlandırılacak, tereddüt durumunda diğer ünitelerden alınacak hizmetlere göre gerektiğinde ikinci karar işlemleri yapılacak.


Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara, hizmet akdi çalışmaları karşılığı aylık bağlanması durumunda, tescil ve nüfus bilgilerinin doğru olması kaydıyla, bilgisayar hizmet kütüğünde çalışmaların tümünün aynı sigortalıya ait olduğuna ilişkin bir tereddüt olmaması ve günlerde çakışma ve çelişki bulunmaması halinde aylık bağlama işlemleri bu hizmetler esas alınmak suretiyle sonuçlandırılacak. Sigortalının başka hizmetlerinin bulunduğunun tespit edilmesi halinde, bu hizmetler ikinci karar işlemi yapılmak suretiyle değerlendirilecek.


Tahsis aşamasında sigortalı dosyasında bulunan borçlanmaya ilişkin tahsilat makbuzlarının muhasebe kayıtlarıyla doğrulandığına ilişkin kontrol kaşelerinin bulunması yeterli sayılacak ayrıca bir belge istenilmeyecek.

Sosyal güvenlik il/merkez müdürlükleri tarafından yaptırılan tüm borçlanmalar muhasebeleştirildikten ve bilgisayara işlendikten sonra ilgili üniteye gönderilecek.


Bilgisayar kütüklerinde hizmet aktarma işlemleri mutlaka tahsise hazırlık aşamasında yapılacak.


DİLEKÇELER EVRAK SERVİSLERİNDE BEKLETİLMEYECEK

Tahsis talep dilekçeleri evrak servislerinde bekletilmeyerek hemen ilgili servislere gönderilecek. Ayrıca, tahsis talep ve beyan taahhüt belgeleri, gelen evrak veya tahsis servisince kontrolleri yapılarak tam ve eksiksiz olarak alınıp ilgili servise intikal ettirilecek.


Eksik evrak olması halinde aylık bağlama işlemlerinin uzayacağına ilişkin bilgilendirme ve duyurular yapılacak, eksik bilgi ve belge tespiti halinde, sigortalıya ivedilikle bilgi verilecek ve eksik belge tamamlattırılacak.

Tahsis talep dilekçesi alınan sigortalının öncelikle en son çalışmasının bulunduğu ünite, bilgisayar ortamında tespit edilecek ve son çalışmanın farklı bir üniteye ait olduğunun anlaşılması halinde, dosyası talep dilekçesiyle birlikte ilgili üniteye geciktirilmeden gönderilecek.


Yersiz yazışmaların önlenmesi amacıyla hizmet toplama veya aylık bağlanması talebinde bulunan sigortalılarla ilgili öncelikle kimlik sorgulama ve güncelleme işlemleri yapılacak, eksik hizmetlerin tespiti için mükteza oluşturularak, hizmet isteme programları aracılığı ile eksik hizmetler tamamlanacak.


Aylık bağlama taleplerinde, dosyaların durumuna bakılmadan, örneğin 2. ay başvuranlarına 5. ayda, 3. ay başvuranlarına 6. ayda aylık bağlanması şeklindeki uygulamalara son verilecek. Gelen tüm dosyalar aynı ayda işleme konulacak. Özellikle başka ünite ve kurumlarda hizmeti bulunmayan sigortalıların aylıklarının en kısa sürede bağlanması ve yazışma gerektiren dosyalarla ilgili yazıların ivedilikle gönderilmesi sağlanacak.


'AYLARI, SENEYİ BULAN İŞLEMLER VAR'

Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Celal Tozan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgelere, sigortalığı yoğunluğuna bağlı olarak aylık bağlanma süresi 3 ayı, 6 ayı, hatta 1 yılı bulan işlemlerle karşılaşılabildiğini söyledi.

Emekli aylığı bağlanmayı hızlandırmanın, gerekli bilgi ve kayıtları doğruluğu ile işlemlerin bilgisayar ortamında yürütülmesinden geçtiğini vurgulayan Tozan, 'Emekli aylığı başvurusunda, emekliliği hak etme koşulu sağlanmışsa bilgisayar ortamındaki bilgiler doğru kabul edilerek aylık bağlanırsa süre ciddi biçimde kısalacaktır. Kişinin dosyasıyla ilgili başkaca işlemler ve araştırmalar ise aylık bağlandıktan sonra da yapılabilir' dedi.


Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün de kurumun 2009 hedefleri kapsamında emeklilere aylık bağlanması hedefini 1 hafta olarak belirlemesinin ve bu yönde hazırlık yapmasının kendilerini memnun ettiğini belirtti.


Zaman zaman illerdeki ve iş yerlerindeki yoğunluğa göre emekli aylığı bağlanması işlemlerinin 3 ayı bulabildiğini ifade eden Ergün, 'Aylık bağlama prosedürlerinin kısa sürelere indirilmesi olumlu bir gelişme. Uzun süreli işlemler yüzünden yıllarca çalışıp emekliliğe hak kazanan insanlarımıza emekliliğinin başında hoş olmayan bir süre yaşatılıyordu, bu ayıp ortadan kaldırılmış olacak. Bu da elbette ilerisi için umut veren bir gelişme' diye konuştu.

15 yıl önce
default-profile-img