|

Emine Ayna: Ayna: Çözüm sürecinden beklentilerimiz var

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Emine Ayna, demokratik çözüm sürecinden beklentileri olduğunu belirterek, "Tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması, Kürdistan''daki köy karakollarının kapatılması, yenilerinin açılmaması, ana dilde eğitimin önünün açılması, başkan Öcalan''ın serbest bırakılması bizim bu süreçteki beklentimizdir.'' dedi.

Cihan
00:00 - 30/06/2013 Pazar
Güncelleme: 22:45 - 30/06/2013 Pazar
Yeni Şafak
Emine Ayna: Ayna: Çözüm sürecinden beklentilerimiz
Emine Ayna: Ayna: Çözüm sürecinden beklentilerimiz

BDP'nin Diyarbakır'da gerçekleştirdiği parti meclisi ve MYK toplantısının ardından yayınlanan bildiri çerçevesinde, Adana'da da 'Hükümet adım at' mitingi düzenlendi. Merkez Seyhan İlçesi Dağlıoğlu Mahallesi'ndeki Karasu Kavşağı'nda toplanan partililer, 'Sürece kurşun sıkmayın önünü açın' dövizleri açtı. Çözüm sürecinin tıkanmaması ve Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasıyla ilgili Kürtçe ve Türkçe sloganlar atan BDP''liler, Diyarbakır Lice''de karakol inşaatında çıkan olaylarda hayatını kaybeden Medeni Yıldırım''ı açtıkları pankart ve sloganlarla andı.

Emine Ayna da partisinin Adana'daki yürüyüşüne katıldı. Ayna'nın konuşmasından önce platforma çıkan yüzü poşuyla kapalı bir genç, çözüm sürecini anlattı. PKK'nın Öcalan'ın talimatlarını eksiksiz uyguladığını anlatan genci Ayna da dikkatle dinledi. Ayna, yürüyüş öncesi yaptığı konuşmada, hükümeti sözlerinin arkasında durmaya çağırdı.

"EŞİTLİK OLMALI"

Demokratik çözüm sürecinin işleyebilmesi için Kürtlere eşitlik ve özgürlük sağlanması gerektiğine dikkat çeken Ayna, ''Mertlik, sözünün arkasında durmaktır. Sözünün arkasında durmayan namerttir. Sözünün arkasında durmayanın şerefi yoktur. Bir yerde başka şey söyleyen, bir başka yerde başka şeyler söyleyen iki yüzlüdür. O zaman bu hükümet başkan Öcalan''la görüşüp bir süreç başlattıysa o zaman sözünün arkasında durmalıdır. Sözünün arkasında durmayanın onuru yoktur, yalancıdır. Ben AKP''den bağımsız soruyorum, başbakanlığından bağımsız soruyorum. Müslüman Erdoğan''a soruyorum; bu reva mıdır? Müslümanlıkta, kendine hak gördüğünü, başkasına hak görmemek reva mıdır? Kendi çocuklarına ana dilde eğitimi hak görürken, kürdün çocuğuna ''Ana dilde eğitim olmaz'' demek reva mıdır'' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç''ın katıldığı sünnet düğününde ''Bir tören 10''ncu Yıl Marşı ile başladı. Asabım bozuldu. ''Mehter varken niye onunla başlamıyoruz'' sözlerini eleştiren BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, şöyle dedi: ''Biz Kürtler için 10. Yıl Marşı Türkiye Cumhuriyeti tekci zihniyeti kurulurken, ortaya konan inkarın, imhanın göstergesiydi 10. Yıl Marşı. Türk faşizminin göstergesiydi. Hiçbir zaman bizim marşımız olmadı. Mehter Marşı da bizim için MHP zihniyetinin marşıdır. Mehter Marşı da bizim hiçbir zaman marşımız olmadı. İkisi de Türk ulusçuluğu üzerine yazılmış olan diğer halkların inkarı üzerine yazılmış marşlardır. İkisi de terkçidir, tek ulusçudur. Demokrasi, çoğunluğun azınlığa hükmü değildir.''

"KARAKOLLA SİYASETİN ÖNÜ AÇILMAZ"

Karakollarla siyasetin önünün açılamayacağını ileri süren Emine Ayna, demokratik siyasetin önünün açılmasını istediklerini ifade ederek, "Ne zamandan beri karakollar siyasetin önünü açtı? Ne zamandır insanlar taleplerini ifade ederken onlara polisin, askerin saldırması, yapılan öldürmeler, katliamlar siyasetin önünü açtı? Nasıl Türkiye demokratikleşecek. Medeni Yıldırım, Lice''de Kalekol yapımını protesto ederken, üzerleri asker tarafından taranarak öldürüldü. Bu mudur? Başbakan Erdoğan''ın AKP hükümetinin bizim önümüze koyduğu demokrasi bu mudur. O çok sövdükleri, o çok karşı durdukları Kemalizmden farkı nedir?'' ifadelerini kullandı.

"SİLAHLAR NASIL SUSACAK"

Kürtlerin silah kullanmak istemediklerini anlatan Ayna, şunları kaydetti: "Kürtler silah kullanmak istemiyor ki. Kürtleri silah kullanmaya iten Kemalizmdi. Çünkü Kürtler demokratik yöntemlerle taleplerini dile getiremediler. Kürtler liderlerinin posterleriyle dolaşamadılar. Kendi dilleriyle siyaset yapamadılar. Bu nedenle Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti devletinin askeri tarafından, polisi, gizli güçleri tarafından öldürüldüler. Bu nedenle silah aldılar. Kürtler de silahlarını susturmak istiyor. Ama Medeni Yıldırım''lar ölürken nasıl susacak silahlar. Türkiye Cumhuriyeti''nin askeri, polisi Kürtlere silah sıkarken nasıl susacak silahlar.''

''ÖCALAN SERBEST BIRAKILSIN''

Çözüm sürecinde bazı talepleri bulunduğunu vurgulayan Ayna, ''Bu sürecin mücadelesini vermek istiyoruz. Ama bu süreçten bir beklentimiz var. Tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması bizim beklentimizdir. Kürdistan''daki köylerin karakollarının kapatılması, yenilerinin açılmaması, ana dilde eğitimin önünün açılması, başkan Öcalan''ın serbest bırakılması bizim bu süreçteki beklentimizdir'' diye konuştu.

11 yıl önce