|

Emniyet sisteminde kaçak var!

Görevden uzaklaştırılan paralel yapıya mensup polislerin Emniyet veritabanına erişim yetkilerinin iptal edilmediği belirlendi. Olayla ilgili Terörle Mücadele Dairesi eski Başkanı Cihangir Çelik ile 8 polis hakkında 'görevi ihmal'den dava açıldı

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:14 - 31/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi operasyonlarda görev alan ve 'paralel kumpas'ın en önemli kanıtlarından yasadışı dinlemelerin kilit ismi olarak gösterilen Terörle Mücadele Dairesi eski Başkanı Cihangir Çelik ile eski daire başkan yardımcılarının aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçundan dava açıldı. Söz konusu isimler, Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığına bağlı il birimlerinden ilişiği kesilen 47 personelin “tahdit projesine”, 29 personelin de “ekip projesine” erişim yetkilerini iptal etmeyerek, bunlardan bazılarının projelere yetkisiz olarak sorgulama yapmasına neden olmakla suçlanıyor.


MÜFETTİŞLER TESPİT ETTİ

17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından İçişleri Bakanlığı Mülkiye ile Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişleri, Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı'nda geriye dönük araştırma yapmak için geniş kapsamlı soruşturma başlatmıştı. Müfettişler, yapılan incelemeler sonucunda, TEM Daire ile ilişiği kesilen personellerin PolNet üzerinden bazı projelere erişim sağladıklarını tespit etti. Bu kapsamda araştırma yapan müfettişler, TEM Daire Başkanlığı'na bağlı il birimlerinden ilişiği kesilen 76 kişinin, kendilerine verilen 'kod-şifre'lerinin iptal edilmediğini belirledi.


76 PERSONELİN ERİŞİM YETKİSİ İPTAL EDİLMEDİ

Bunlardan 47 personelin, “Tahdit, aranan şahıslar, zayi pasaport ve yolcu işlemleri programlarından oluşan” tahdit projesine, 29 personelin ise “Adli işlem süreçlerinde kullanılan uygulamaların tek çatı altında toplanarak veri standardının oluşturulması, ulaşılabilir tutarlı istatistiklerin elde edilmesi ve karar destek mekanizmasının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla oluşturulan” ekip projesine girme yetkilerinin olduğu tespit edildi. Projelere kimlerin girdiğinin kayıtlarını inceleyen müfettişler, TMD Başkanlığı yetkililerinin ilişiği kesilenlerin 'kod-şifreleri'ni iptal etmediği için 14 personelin ekip projesine, 4 personelin de tahdit projesine girerek yetkisiz sorgulama yaptıklarını belirledi.



Kıdem tenzili cezası aldılar

Şüphelilerin arasında en dikkat çeken isimlerden birisi Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi operasyonlarda görev alan ve 'paralel kumpas'ın en önemli kanıtlarından yasadışı dinlemelerin kilit ismi TMD eski Başkanı Cihangir Çelik. Çelik, müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda açığa alınmış sonra da ihraç edilmişti. Olayla ilgili şüphelilerin aynı zamanda disiplin soruşturması da geçirdikleri ve bu kapsamda kıdem tenzili cezası aldıkları öğrenildi. Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcısı Halil Maçkaya, müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda olayla ilgili dava açtı.


ÜST DÜZEY İSİMLER ŞÜPHELİ

İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi eski Başkanı Cihangir Çelik, Terörle Mücadele Dairesi esi Başkan Yardımcıları Hasan Hüseyin Gerçek, Hilmi Altunışık ve Bilgi İşlem Şube Müdürü Ali Baran ile olay tarihinde dairede görevli Murat Yalabık, Necmi Çelik, Osman Ekici, Hakan Taşkıran şüpheli olarak gösterildi. “Görevi kötüye kullanma” suçu yöneltilen şüphelilerle ilgili iddianame, 41. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


#Ergenekon
#Balyoz
#paralel kumpas
9 yıl önce