|

Engelli Hakları Sözleşmesi onaylandı

TBMM'nin 3 Aralık 2008 tarihinde onayladığı Engelli Hakları Sözleşmesi, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Sözleşme, engellilerin topluma dahil olması, ayrımcılıktan ve damgalanmaktan korunması, hizmetlerin engelliler için erişilebilir olması, yasalar önünde eşitlik konularında devlete yükümlülükler getiriyor.

Anka
00:00 - 14/07/2009 Salı
Güncelleme: 11:21 - 14/07/2009 Salı
Yeni Şafak
Engelli Hakları Sözleşmesi onaylandı
Engelli Hakları Sözleşmesi onaylandı

Türkiye tarafından 30 Mart 2007'de imzalanmasına karşın TBMM'de ancak 3 Aralık 2008 tarihinde onaylanan Engelli Hakları Sözleşmesi, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Sözleşme, engellilerin topluma dahil olması, ayrımcılıktan ve damgalanmaktan korunması, hizmetlerin engelliler için erişilebilir olması, yasalar önünde eşitlik konularında devlete yükümlülükler getiriyor.

Sözleşme, engellilerin kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde, kişilerin insanlık onuru ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesi, ayrımcılık yapılmaması, engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının sağlanması, farklılıklara saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliliğinin ve insanlığın bir parçası olarak kabul edilmesi fırsat eşitliği erişilebilirlik, kadın-erkek eşitliği, engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulması konularında devlete yükümlülükler getiriyor.

Türkiye, iki yıl içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri aracılığıyla Komiteye Sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için alınan önlemeler ve kaydedilen gelişmeler hakkında kapsamlı bir rapor sunacak. Daha sonra da, en az dört yılda bir ve buna ilave olarak zamana bağlı olmaksızın Komitenin talep etmesi durumunda müteakip raporlar sunacak.

Sözleşmeye taraf devletler ise Komite'yle işbirliği yaparak üyelere görevlerini yerine getirmede yardımcı olacaklar.

15 yıl önce