|

Erbakan, ev hapsini 12 Eylül'le ödeyecek

Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan, 'kayıp trilyon' davasında aldığı 11 ay 2 günlük ev hapsi cezasını, 12 Eylül döneminde beraat edene kadar çektiği hapis cezası ile mahsup edilmesini isteyecek. TCK'nın 63. maddesi bu imkanı tanıyor.

Bilal Çetin
00:00 - 6/04/2008 Pazar
Güncelleme: 01:48 - 6/04/2008 Pazar
Yeni Şafak
Erbakan, ev hapsini  12 Eylül'le ödeyecek
Erbakan, ev hapsini 12 Eylül'le ödeyecek

Kapatılan RP'nin Genel Başkanı ve eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan, 'kayıp trilyon' davasında mahkemenin verdiği ve geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından onanan 11 ay 2 günlük ev hapsi cezasını, 12 Eylül döneminde haksız yere cezaevinde kaldığı 11 ayla ödeyecek. TCK'nın 63. maddesi, bir suçtan alınan cezanın, başka bir suçtan haksız yere alınan ceza ile ödenmesine imkan sağlıyor.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'kayıp trilyon davası'nda Erbakan'a iki yıl dört aylık hapis cezasınaverilmişti. TCK'da yapılan değişiklikten sonra yeniden yargılanan Erbakan'aa 11 ay ev hapsi cezası verlimşti. Karar, geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından da onaylandı.

AVUKATLARI MAHSUP İSTEYECEK

Erbakan'ın avukatlarından Yaşar Gürkan, Yargıtay'ın kararının kendilerine henüz ulaşmadığını belirterek, “Türk Ceza Kanunu'nun 63. maddesinde daha önceden çekilen hapis cezalarının düşüleceğine ilişkin düzenleme bulunuyor. Bu maddeye deyanarak Necmettin Erbakan'ın 12 Eylül'den sonra yattığı hapis cezasının düşürülmesi için mahkemeye dilekçe vereceğiz” dedi.

Necmettin Erbakan, 12 Eylül darbesinin ardından tutuklanarak İzmir Uzunada'ya gönderildi. Merhum Alpaslan Türkeş ile birlikte Uzunada da 11 ay tutuklu olarak kalan Necmettin Erbakan, Sıkıyönetim Askeri Mahkeme'de yargılandı ve beraat etti. Böylece Erbakan haksız yere 11 ay hapis yattı.

EV HAPSİNİ İSTEDİĞİ YERDE GEÇİREBİLECEK

Necmettin Erbakan'ın 11 aylık ev hapsi cezasını istediği konutta çekebileceği belirtildi. Erbakan, Balgat'taki konutu ya da Altınoluk'taki yazlığında cezasını tamamlayabilecek. Erbakan'ın Balgat'taki konutunu seçmesine rağmen savcılıga dilekçe vererek Altınoluk'taki yazlığına da gidebileceğine dikkat çekiliyor. Erbakan'ın cuma namazını kılmak için konutundan çıkarak camiye gitmesine de engel bulunmuyor.


Mahsuplaşma için içtihat lazım

Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Türk Ceza Kanunu'ndaki mahsuplaşma ile ilgili maddenin değiştiğine dikkat çekerek bu konuda yeni bir içtihata ihtiyaç olduğunu söyledi. Kamalak şöyle konuştu: “Yargıtay'ın 1940 yılında bu konuda verilmiş bir kararı bulunuyor. Yargıtay 1940 yılında suçu teşvik eder gerekçesiyle mahsuplaşmayı reddetti. Ancak Türk Ceza Kanunu 2 yıl önce değişti. Bu nedenle Yargıtay'ın yeni bir içtihat ortaya koyması gerekiyor. Hukuk Devleti'nde hukuka güveninin sağlanması için haksız yere daha önceden yatılan hapis cezalarını mahsup edilmesi gerekir. Kimse de ben daha önce haksız yere hapis yattım diyerek suç işlemez.”

TCK 63. NE DİYOR:

Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsî hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün hâller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.



16 yıl önce