|

Erdoğan: Bu mesaj tüm İslam dünyasına ulaşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus açıklama yaptı. Papa Franciscus ile farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok diyen Erdoğan "Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak" dedi.

16:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 16:34 - 28/11/2014 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Franciscus Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan bazı ifadeler şöyle:

- Saygıdeğer misafirimizin (Papa Franciscus) Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır.


- (Papa Franciscus ile görüşmesi) "Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz. Terörle mücadeleki bakışımız aynı, dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı.


- Kednisini aldatılmış hisseden milyonlarca insan terör örgütünün hedefi haline geliyor. Terör örgütleri yıllarca uygulanan yanlış politikalar sonucu ortaya çıkmıştır. DEAŞ terör örgütü tüm dünyada biliniyor hergün bu soruna tedbirler alınıyor. Ancak kendi ülkesinde ninlerce insanı öldüren ve milyonlarca insanın mülteci duruma gelmesi görmezden geliniyor. Suriye'de devlet terörü var. 


- Türkiye'de 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan örgüt gerekli tepkiyi almıyor. İşte bu çifte standartlı duruş sadece İslam dünyasının gönlünde değil adalet beklentisi olan bütün insanların gönlünde tamiri zor yaralar açıyor.


- Gazze'ye uygulanan, masum çocukların, masum kadınların ölümüne yol açan devlet terörü, ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs'te Müslümanların en kutsal mekanlarından biri olan, Mescid-i Aksa'yı hedef alan ihlal ve saldırıları mütemadiyen görmezden geliniyor. Orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar da yapılıyor uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor. Türkiye'de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor.


- Batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkelerin yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. İnsanlar sadece mensup olduğu dinlerden dolayı peşinen ve son derece haksız biçimde gerici, hoşgörüsüz tutucu ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyorlar.


- Değerli konuklar Türkiye yüzü hem doğu hem de Batıya dönük olan bir ülke olarak topraklarımızda farklı din ve mezhepler özgürce yaşamıştır. Tarihi reformlar yapıp adımlar attık. Birlikte yaşama kültürünün küresel anlamda gerçekleşmesi için Türkiye'nin fikirlerini dikkate alınması gerekir. Türkiye'nin tavsiyeleri gündelik polemikler içinde görmezden gelinmesin.


- Papa Franciscus hazretleri bu ziyaretiniz İslam dünyası üzerinde önemli bir etki bırakacaktır. Batı üzerindeki önyarıyı kıracaktır. 


Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'ın açıklaması:

- Tarihi açıdan zzengin antik medeniyetlerin izleri ile dolu iki kıta ve köprü vazifesi olan ülkenizi görmekten mutluluk duyuyorum. 


- Bizim diyaloga ihtiyacımız var. 


- Sağlam bir barış inşa etme çabasını sabırla ileriye götürmek gerekir. 


- Ortadoğu, Avrupa ve tüm dünya barışın yeşermesini bekliyor. Özellikle Ortadoğu kardeş savaşını yaşamaktır. Bir savaş başka bir savaşa başvurmanın gerekçesiymiş gibi anlaşılıyor. Bu çatışmaların devam etmesine göz yummamalıyız. 


- Sayın Cumhurbaşkanı böylesi yüce bir anlama ulaşmak için dinler arası diyalog büyük bir katkıda bulunur. Bunun için her türlü terörizm bertaraf edilir. 


- Bu çaba herkes için geçerli olan onurlu bir yaşam içindir. 


- Özellikle Suriye ve Irak'ta terör eylemleri sürmekte ve insani kurallar çiğnenmektedir. Sadece Hıristiyan ve Ezidiler değil yüzbinlerce insan sadece hayatta kalmak için evlerini terk ediyorlar.


- Türkiye büyük bir cömertlik gösterdi. Uluslararası toplum kayıtsız kalmamalıdır. 


- Sorunun çözümü için sadece askeri seçenek başarılı olamayacaktır.

#papa
#erdoğan
#türkiye
#vatikan
9 yıl önce