|

Erdoğan'ın 'Ucube' dediği camiler yenilendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Erzurum'da gördüğü ve 'ucube' diye nitelendirdiği teneke minareli camilerden 5'i yenilendi.

Yeni Şafak
13:47 - 26/12/2014 Cuma
Güncelleme: 11:49 - 26/12/2014 Cuma
DHA
Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olarak geldiği 13 Ağustos 2010 günü Erzurum ziyaretinde Emirşeyh Camisi'nin bakımsız ve teneke olan minaresini iddiaya göre 'ucube'ye benzetmiş ve değiştirilmesi için talimat vermişti. Şehirde minaresi teneke olan 400 ila 600 yıllık 20 cami ve mescidin yenilenmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restore çalışmaları 5 yıl içinde tamamlanacak.

Merkez Yakutiye ilçesi Tebrizkapı Semtinde bulunan teneke minareli Habib Efendi Camisi'nin restorasyonu 230 gün sürdü ve 600 bin liraya mal oldu. Duvarları moloz taşı ile örülen caminin içi tarihi yapısı bozulmadan boyanarak tamir edildi. Ahşap döşemeleri yenilenen caminin sac olan minaresi tuğla ile yapıldı. Caminin gün yüzüne çıkması için etrafındaki yapılar kaldırıldı. Restore edilen cami açılışına Vali Ahmet Altıparmak, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Müftü Hasan Çınar, Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan ve vatandaşlar katıldı. Caminin eski halinin fotoğraflarının sergilendiği açılışta Müftü Hasan Çınar dua etti. Vali Ahmet Altıparmak, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen 5'inci caminin açılışını yaptıklarını belirterek "5 tane teneke minareden böylece kurtulmuş oluyoruz. Caminin eski resmilerine baktığınız zaman hakikaten ibadethane olmaktan çıkmış, dış cephesiyle içi bozulmuş görülüyor. Ama bugün yeni yapılan haliyle cemaate son derece sağlıklı, sıhhatli ve güzel bir ortamda hizmet edecek hale getirilmiş. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kurdele kesiminin ardından Vali Ahmet Altıparmak ve beraberindekiler camide cuma namazı kıldı.

Öte yandan belediye işçileri açılış öncesi yaklaşık 30 dakika cami önündeki kar ve buzları temizledi.

 
#ucube cami
#erdoğan ucube minare
#cami yenileme
9 yıl önce