|

Ergenekon'un üçüncü darbe planı: Eldiven

00:00 - 7/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 10:14 - 7/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Ergenekon'un üçüncü darbe planı: Eldiven
Ergenekon'un üçüncü darbe planı: Eldiven

Taraf şimdi de Ergenekon'un tutuklusu Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı'nın son günlerinde hazırladığı ve öncekilere göre çok daha keskin ifadeler, somut şahıs isimleri içeren 'Eldiven' kod adlı darbe planını yayımladı. Plan, 1 Temmuz'da Eruygur'a ait evrak arasında bulundu.


Eruygur'un yakalanmasıyla ele geçen bu ve öteki belgelerle ilgili olarak Taraf'ın görüştüğü birden fazla emniyet yetkilisi şu görüşte birleşti: Bugüne kadar yakalanan belgeler bir yana, Eruygur'dan elde edilenler diğer yana. Çetenin faaliyetlerine ilişkin soruşturma çok daha derinleşecek.


'Eldiven' darbesinin şeması, ilk adımın ordunun komuta kademesinin ikna edilmesi, TSK içinde genel mutabakat sağlanması, Yüksek Askeri Şura'da uygun terfilerin yapılması olduğunu gösteriyor. 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in etkinliğinden istifade edilmesi de planın vazgeçilmezi.


'Eldiven' kod adlı darbe şemasına göre, hükümet bir çok cepheden yıpratılıp AK Parti bölündükten sonra, 'Eldivenli Yumruk' indirilecekti. Bu aşama, şemada 'Dönüş Mümkün Değil' sözüyle ifade edildi. Askeri müdahaleyi tanımladığı anlaşılan bu noktadan sonra yapılacak şöyle sıralandı: Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu değiştirilecek. Eğitim, Milli Güvenlik stratejileri ve dış politika yeniden şekillendirilecek.


Son Ergenekon operasyonunda ilk gün tutuklanan ATO Başkanı Sinan Aygün'ün adı, Eldiven darbe planında açıkça yer alıyor. Bu, Aygün'e gözaltına soruldu. Cevabı 'Bu belgede adımın geçtiğini ilk kez görüyorum'


Sarıkız ve Ayışığı'nın devamı olana yeni planın girişinde 'TSK içinde darbe planlarını destekleme' bakımından uyumsuzluk olduğu belirtiliyor ve 'bu uyumsuzluğu aşmak için yapılacaklar' art arda sıralanıyor. (Zaman)


16 yıl önce