|

Erhan her görüşten grupla içli dışlıydı

Hrant Dink suikastinin azmettiricisi iddiasıyla tutuklu bulunan Yasin Hayal, ek ifadesinde 'Büyük Abi' Erhan Tuncel'in her gruptan insanlarla içli dışlı olduğunu, sürekli şehirler arası çatışma çıkarmaktan bahsettiğini söyledi.

Ergün Çolakoğlu
00:00 - 9/02/2007 Cuma
Güncelleme: 01:36 - 9/02/2007 Cuma
Yeni Şafak
Erhan her görüşten grupla içli dışlıydı
Erhan her görüşten grupla içli dışlıydı

Hrant Dink'i katil zanlisi Ogün Samast'ı azmettirmek suçundan tutuklu bulunduğu cezaevinde savcıya ifade veren Yasin Hayal, 2002'de kendisine 'reis' olarak tanıtılan Büyük Abi Erhan Tuncel'in Trabzon'da her görüşten gruplarla içli dışlı olduğunu söyledi.

2003'te Erhan Tuncel'in yönlendirmesiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde eylem planı yaptıklarını, sonra da Amerika'yı protesto etmek için daha büyük ses getirecek bir eylem kararı aldıklarını anlatan Yasin Hayal, Mc Donalds'ı nasıl bombaladıklarını şöyle anlattı: “Erhan bombayı evinde hazırladı. Mc Donalds'a gittim. Erhan da karşıda bankta oturup, gazete okur gibi yaparak beni izliyordu..."

SUİKASTİN AYRINTILARINI ANLATTI

2006'nın Ocak ayında Erhan Tuncel'in kendisine Hrant Dink hakkında ne düşündüğünü sorduğunu ifade eden Yasin Hayal, suikasti nasıl planladıklarını şöyle anlattı: "Bana, 'Hrant Dink çok cesur bir adam. Ermenilerin gözünde Mustafa Kemal gibi' dedi. '17-18 yaşında olsam kafasını koparırdım' diyordu. Haziran'da Zeynel'in bu işe sıcak bakmadığını söyleyince, ben de ona 'Bu işe sıcak bakmayan birine silah vermem' dedim. Erhan da bunun üzerine Ogün ile görüştüğünü ve onun bu eyleme sıcak baktığını söyledi. Erhan, Ogün'e, olayı gerçekleştirirse kahraman olacağını söylemişti. Ersin, Ahmet ve Zeynel Abidin'le konuştuktan sonra Ogün'ü İstanbul'a gönderdim”

TELEFONUM DİNLENİYOR, NUMARA YAPALIM

Cinayet sonrası bir kafede suikast haberini televizyondan seyrettiğini anlatan Hayal ifadesinde “Orada bulunanlar cinayet haberlerini izliyorlardı. Ben de gülerek 'İyi olmuş' dedim. Sonra Erhan'ın evine gittim Erhan, 'Benim telefonum dinleniyordur. Hadi şimdi olayı bizim yapmadığımıza dair sohbet edelim' dedi” şeklinde konuştu. Erhan Tuncel'in kendisine sürekli olarak, 'şehirler arasında gerginlik çıkarmak'tan bahsettiğini anlatan Yasin Hayal, ifadesinde şunları söyledi:

TRABZON'DA ESRAR VE SİLAH SATACAKTI

Gümüşhaneli olduğumu biliyordu. PKK'lı Kemal Pir'in Gümüşhaneli olduğunu söyleyerek beni kızdırıyordu. İki şehir arasında gerginliğe neden olacak eylemlerden bahsediyordu. 2002'de beni Engin adında biriyle tanıştırmıştı. Erhan bana onun, Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı olduğunu söylemişti. Bu şahıs, bir dönem CHP'ye, bir dönem de Alperen Ocaklarına takılmıştı. Bu şahsı 4 yıl hiç görmedim, 2006'da Erhan'ın evinde tekrar karşılaştık. Erhan'ın her görüşten insanlarla teması vardı." Erhan'ın kendisine sürekli olarak, "Elazığ'dan esrar ve Kalaşnikof getirsem satabilir miyiz" diye sorduğunu anlatan Yasin Hayal, "Tanıştığımız 5 yıl boyunca hep Sabancı suikastının çok iyi planlanmış bir iş olduğunu söyleyerek övüyordu" dedi.



17 yıl önce