|

Eşine evde yok dedirtti

Yasadışı dinleme ve casusluk operasyonunda haklarında gözaltı kararı çıkarılan, aralarında üst düzey emniyet müdürlerinin de bulunduğu bazı istihbaratçıların operasyonu haber alarak evlerini terk ettiği ortaya çıktı. Bir kişi de kapıya gelen polislere 'evde yok' dedirtti

Osman Özgan
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 00:11 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Eşine evde yok dedirtti
Eşine evde yok dedirtti

Yasadışı dinlemelere ilişkin paralel yapının emniyet ayağına yapılan operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 18 polisten bir kısmının operasyonun olacağı sabah telefonlarını bırakarak evlerini terk ettiği ortaya çıktı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin evlerine baskın yaptığı ancak bulamadığı polisler, daha sonra Ankara Emniyeti'ne giderek teslim oldu. Emniyet önünde yaptığı basın açıklamalarıyla adeta şov yapan polisler, "kaçma ihtimali yok" algısı oluşturmaya çalışıyor.

EVDE YOK YALANI

Emniyet ekipleri, gözaltı kararını uygulamak için şüpheli polisin Etimesgut'taki evine gitti. Gözaltına gelindiğini anlayan polis, eşine 'evde yok' dedirtti. Sadece gözaltı kararı bulunan emniyet ekipleri, savcılığa durumu bildirerek arama kararı çıkarttılar. Yapılan aramada evde olduğu görülen polis gözaltına alındı.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

Gözaltı listesinde ismi bulunan 8 istihbaratçı, Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah saatlerine adliyeye sevk edildi. Adliye getirilenlerin arasında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın yanı sıra Siirt eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Arslantaş, Muhammed Yılmaz, Tamer Bülent Demirel, Emre Baykal, Seyit Gölcük, Hüseyin Özbilgin, Mehmet Selahattin Dinçer bulunuyor. Şüphelilerin ifadelerini soruşturma savcısı Tekin Küçük'ün yanı sıra Serdar Coşkun, Durak Çetin, Sadık Bayındır aldı.

MİT'Çİ DE SORGUDA

18 polisin arasında MİT görevlisinin de olduğu ortaya çıkmıştı. Dün adliyeye sevk edilenlerin arasında daha önce polis olarak görev yapan ve 2012'de MİT'e geçen H. Ö. de bulunuyor. Gözaltındakilere, 'Kişisel verileri kanuna aykırı ele geçirmek', 'Siyasal ve askeri amaçlarla casusluk yapmak', 'Kurulan örgüte üye olmak', 'Özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlamaları yöneltilen şüpheli polislere, 'TÜBİTAK'ı neden dinlediniz', 'Talimatı kimden aldınız?', 'Dinleme kayıtlarını ne yaptınız?' gibi sorular soruldu.

BİR KİŞİ ÖNCE TUTUKLANMIŞ

Emniyetteki işleri devam eden Hasan Ali Okan, Sadettin Akgüç, Mehmet Erdil ve Lokman Kırcılı'nın da akşam saatlerinde adliyeye sevk edildiği öğrenildi. Listede ismi bulunan Erol Demirhan İstanbul'daki 22 Temmuz operasyonunda tutuklandığı için hakkında çıkartılan gözaltı kararı uygulanmamıştı.

Sabah karşı 05.00'te evden firar

Operasyon için düğmeye basan Ankara Emniyeti ekipleri, listede ismi bulunan polislerin evlerine gitti. Ancak bazı şüpheli polislerin evlerinde olmadığı, sabah 05.00'da evlerini terk ettiği öğrenildi. Polislerin telefonlarını ise evlerinde bıraktığı belirtildi. Bu durum ise istihbaratçıların operasyon bilgilerini önceden haber aldığını ve kaçtığını ortaya çıkardı.

7 kişiye daha tutuklama talebi

Ankara'daki 'paralel yapı' soruşturması kapsamında dün savcılık ifadesi alınan 12 şüpheliden 7'si tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Savcılıkta ifadeleri tamamlanan, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ile Siirt eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Arslantaş, Emre Baykal, Seyit Gölcük, MİT mensubu H. Ö, Ankara eski Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı ve Batman eski Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Savcılık 5 kişiyi ise ifadelerinin ardından serbest bıraktı. Önceki gün de 5 kişinin ifadesini alan savcılık, 2 kişiyi serbest bırakırken, Mustafa Şahin, Serkan Şahan ve Uğur Eski'nin tutuklanmasını talep etmişti. Mahkeme ise sözkonusu 3 kişiyi adliye kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Taşınıp adresini bildirmedi

Ankara eski Emniyet Müdürü Yardımcısı Lokman Kırcılı'yı gözaltına almak için adresine giden terörle mücadele ekipleri boş evle karşılaştı. Kırcılı'nın operasyondan bir hafta önce evini taşıdığı öğrenildi. Evini taşımasına rağmen hiçbir yerde kaydı bulunmayan Kırcılı, önceki gün emniyete gelerek teslim olmuştu.

ALGI OPERASYONU YÜRÜTTÜLER

Adreslerinde bulunamayan polisler, daha sonra Emniyet'e gelip teslim oldu. Polisler, burada basın açıklamalarıyla da adeta şov yaptı. Polisler, kendileri emniyete gelerek 'kaçma şüphesi yok' algısını oluşturmaya çalıştı. Daha önceki yasa dışı dinleme operasyonlarını gözaltılardan saatler önce yazan Fuat Avni, bu operasyonlarla ilgili bilgiler vermiş, Ömer Altıparmak ve Lokman Kırcılı'nın gözaltına alınacağını duyurmuştu.

Alt kadroyu suçladı

Yasadışı dinlemelere yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, savcılık ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek, alt kadrosunu suçladı. Altıparmak ifadesinde TÜBİTAK yetkililerinin de aralarında bulunduğu kişilerin örgütsel faaliyet kapsamında dinlendiğini soruşturma vesilesi ile öğrendiğini iddia etti. Dinlemelerin hakim kararı ile yapıldığını belirten Altıparmak, mesai yoğunluğu nedeniyle büyün dinlemelerden haberinin olmasının mümkün olmadığını ileri sürdü.

HİÇ BİR YERDE İMZAM YOK

Altıparmak, binlerce önleme dinleme yapıldığını yapılan dinlemelerin PKK-KCK terör örgütünün faaliyetinin engellenmesine yönelik olduğunu savundu. Hiç bir evrakta imzası olmadığını ileri süren Altıparmak, "Alman Vakıfları ile ilgili dosyada Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık'ın PKK-KCK ile irtibatlı alman Vakıflarından birinde proje koordinatörü olarak çalıştığı değerlendirilmiş ve önleme dinlemesi talep edilmiştir. Bu şahsın dinlenmesinden dolayı disiplin cezası almadılar. Polis memuru Mustafa B.'nin ise Başbakanlık'taki Böcek olayına yönelik önleme dinleme yapıldı' dedi.

9 yıl önce