|

Eve iş götürmüşler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanları dinleyen, MİT Müsteşarı Fidan'ı takip eden 25 Aralık darbe girişiminin aktörleri, yaptıkları dinlemelere ilişkin kayıtları evlerine götürmüş. Skandal, Emniyet bilgisayarlarında yapılan teknik incelemeyle ortaya çıktı

Cihat Arpacık
00:00 - 3/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:07 - 3/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Eve iş götürmüşler
Eve iş götürmüşler

25 Aralık darbe girişimini hazırlayan polis ekibi, gece-gündüz demeden kumpasın üzerinde çalışmış. Yapacakları darbe girişimi pervasız bir şekilde kendi aralarında konuşan polislerin yaptıkları dinleme kayıtlarını evlerine götürdükleri ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, Bakanlar ve işadamlarının konuşmalarını hukuksuz olarak dinleyen polisler bu kayıtları evlerinde saklamış. İlginç gerçek, polislerin kurum içi anlık mesajlaşma için kullandıkları 'Spark' programının kayıtlarından çıktı. 25 Aralık soruşturmasının dinleme ekibinde yer alan polisler dinledikleri kayıtlarla ilgili 28 Kasım 2013 günü kendi aralarında konuştukları tespit edildi.

RAPORA YANSIDI

Şok yazışmalar İstanbul Emniyeti'nin tahrif edilen hard disklerinde yapılan incelemeyle bulundu. Çok sayıda har diski inceleyen yetkililer yaptıkları araştırmayla ilgili inceleme raporları da hazırlayarak darbe girişimini soruşturan savcıya gönderdi. 25 Aralık girişi kapsamında kayıtların polislerce eve götürülmesine ilişkin skandal da bu raporlara yansıdı. Raporda bu konuşma emniyet yetkilileri tarafından 'Kayıtların eve götürülmesi konuşma özeti' şeklinde yer aldı.

EVİNE GÖTÜREN SERVİS DE YAPAR

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkanı Adem Yıldırım, kayıtların emniyetten dışarı çıkarılmasının suç olduğunu ifade etti. Yılıdırm, 'Kritik kayıtları Emniyetten evine götüren polisler bunları yabancı istihbarat servislerine de verebilir. Bu yönüyle casusluk suçunun niteliğinin oluşma ihtimali de göz önünde tutulmalı' dedi.

TİBNET'İN YASADIŞI PARALELİ TİBNOT

Söz konusu konuşmayı 362879 ve 332878 numaralı polisler yapıyor. Kayıtları eve götüreceğini söyleyen 362879 numaralı polisin ne demek istediğini anlamayan diğer polis kayıtları Tibnot'a atıp atmayacağını soruyor. TİB'in kullandığı TİBNET programına paralel olarak kurgulanan Tibnot'la ilgili bir soruşturma da geçtiğimiz hafta Adana'da operasyona dönüşmüştü.

SPARK KAYITLARI DELİL

Hükümeti devirmeyi amaçlayan 25 Aralık operasyonunu kurgulayan polislerin kendi aralarında yaptıkları yazışmalarda, dinleme kayıtlarını çözmek için evlerine de götürdükleri ortaya çıktı. İşte o diyalog:

-Bu mesaj olanları yeni çözdüklerim KDM'ye, Çözülecek mi yapayım, çözüldü mü?

-İndirecek misin?

-Eve götüreceğim

-Çözülecekse indirilmesi gerekmiyor mu? Sadece TibNot'a mı atacaksın?

-Eve götüreceğim


10 yıl önce