|

Evinden domates, ekmek ve suyu alan sınıra koştu

Türkiye, IŞİD'ten kaçan binlerce Suriye vatandaşı Kürt'e kapıları açtı. Aç susuz ve perişan bir halde sınırdan topraklarımıza giren sığınmacıları Türk askerleri ve Kızılay görevlileri karşılıyor. Sınır köylerindeki Türk vatandaşları yetkililere yardım ediyor. Evinden domates, ekmek ve su getiren çok sayıda sınır köylümüz misafirlere gıda ve su dağıtıyor.

Yasemin Asan / Yenisafak.com.tr
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 16:11 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Evinden domates, ekmek ve suyu alan sınıra koştu
Evinden domates, ekmek ve suyu alan sınıra koştu

Türkiye, IŞİD'ten kaçan çoğu Kürt binlerce Suriyeliye sınır kapılarını açtı ve insani yardım dağıtımı ve barınma sorunları için de harekete geçildi. Sınırdaki güvenliği sağlayan askerlerimizin karşıladığı sığınmacıların acil ihtiyaçları Türk Kızılayı ve AFAD çalışanları tarafından karşılanıyor.

Sınırda gelen Suriyelilere yardım dağıtan Türk Kızılay'ı Gaziantep Koordinatörlüğü Operasyon Yönetici Suat Çıtlak son durumu Yeni Şafak'a anlattı.

1 KAMYON GIDA MALZEMESİ YOLDA

Çıtlak, "Askeri sınırları açınca aniden elimizde olan malzemeleri dağıttık. Kapılar açıldığında sınır yardımlarını dağıtıyorduk. Böyle bir şey duyunca hemen buraya geldik. Yarım kamyonet yiyecek vardı. Onları dağıttık. 1 kamyon su ve gıda malzemesi yola çıktı. En kısa zaman da burada olacak. AFAD ile birlikte burada neler yapabileceğimiz araştırıyoruz. İlk etapta, çadır kent kurulana kadar yatılı bölge okullarına yönlendirme yapacağız. Sınırdaki köylülerimiz de evlerini açtı' diye konuştu.

ÇADIRLAR AKŞAM KURULACAK

Akşam sınırdan geçecek Suriyeliler için de hazırlıkları olduğunu söyleyen Çıtlak, "AFAD 1 tır çadır gönderdi. Şu anda Yolda, o da en kısa zamanda burada olacak. Daha öncesinde 500 gıda kolisi gönderildi. kayıtlar alındıktan sonra okulun bulunduğu bölgeye çadırları kurmayı düşünüyoruz. Kızılay ve AFAD ekipleri hazır bekliyoruz. Gelince hemen kurmaya başlayacağız" dedi.

Türk Kızılay'ı Gaziantep Koordinatörlüğü Operasyon Yönetici Suat Çıtlak
İNSANLARIMIZ EKMEK-DOMATES DAĞITIYOR

Sınırdan girişleri duyan çevre köylerdeki herkesin kapının açıldığı yere geldiğini ve Suriyelilere yardım yaptıklarını ifade eden Çıtlak, "Yapabilecek ne varsa insanlarımız yapıyorlar. Evlerinden getirecek ne varsa getiriyorlar. Ellerinde ekmek domates ve su ile insanlar dağıtıyorlar. Herkes seferber olmuş durumda. Bizlere de yardımcı oluyorlar."

200 GÖREVLİ VAR

Öte yandan sınırdaki AFAD yetkililerinden aldığımız bilgiye göre ise, sınırın açıldığı bölgede AFAD ve diğer yardım kuruluşlarından 200 civarında görevli çalışıyor.

AFAD ÖNCEDEN HAZIRDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'den ilk etapta 4 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini belirtmişti. AFAD yetkilileri, "Biz hazırlığımızı bir kaç gün önce başlatmıştık. Gönderdiğimiz çadır ve yardım malzemeleri gelen 4 bin kişiden daha fazla Suriyeli yararlanabilecek. Çok fazla yardım malzemesi ve çadır gönderdik. Biz ödevimize çok iyi çalıştık' bilgisini verdi.


10 yıl önce