|

Faciada 5. gün

AFAD, Ermenek'teki maden ocağındaki çalışmalara toplam 627 kişilik bir ekip ve 138 araçla ara verilmeden devam edildiğini açıkladı. Facianın yaşanmasının ardından 5. güne girilirken, madenin dışında ailelerin endişeli bekleyişi sürüyor.

Aa
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 09:39 - 1/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Faciada 5. gün
Faciada 5. gün

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'teki maden ocağındaki çalışmalara toplam 627 kişilik bir ekip ve 138 araçla ara verilmeden devam edildiğini, 414 kişinin arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123 kişinin ise su boşaltma faaliyetlerinde görev aldığını, ayrıca 15 adet dalgıcın da hazır bekletildiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, 41 kamu kurum ve kuruluşu, özel sektör ve STK'nin Ermenek için seferber olduğu belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik , Karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın çalışmaları yerinden koordine ettiğine işaret edilen açıklamada, maden ocağındaki çalışmalara toplam 627 kişilik bir ekip ve 138 araçla ara verilmeden devam edildiği kaydedildi.

Açıklamada, 414 kişi arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123 kişi ise su boşaltma faaliyetlerinde görev aldığı, ayrıca 15 adet dalgıcın da hazır bekletildiği ifade edildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Mahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturuldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı''nın psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Çocuklar için bölgede oyun çadırı kuruldu.

İkinci bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için, su çekildikten sonra alanda çamur boyutunda olan malzeme dışarı çekiliyor, basıncın etkisiyle tavanda ve yan duvarda oluşan malzeme dolguları tahliye ediliyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor.''

Suyun tahliyesi için farklı illerden araç ve malzeme getirildi

Madendeki suyun tahliyesi ile ortaya çıkan çamur ve hafriyatın dışarıya atılması çalışmalarının Türkiye''nin farklı illerinden bölgeye getirtilen araç ve malzemelerle sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, ''Gece gündüz özverili bir şekilde devam eden çalışmalar için çok sayıda motopomp, jeneratör, çamur pompası, arazöz, hidrosap, sondaj aracı, seyyar aydınlatma cihazı, çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya ve içecek sevk edildi'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanması için 8 mobil baz istasyonu kurulduğu da kaydedildi.

Çalışmaların ilk gün alana kurulan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi''nden yönetildiği belirtilen açıklamada, gelişmelerin 7/24 takip edildiği vurgulandı.

9 yıl önce