|

'Faili meçhul'leri Meclis araştırsın

Hrant Dink cinayeti davası öncesi kararlı ve görkemli bir eyleme imza atan Faili meçhul cinayetlerde ölenlerin yakınları dün de Meclis'teydi. Meclis Başkanı ve parti temsilcileriyle bir araya gelen aileler, siyasi cinayetlerde zaman aşamı süresinin kaldırılması ve Meclis Araştırma Komisyonu kurulması isteğinde bulundular.

Aa
00:00 - 12/02/2010 Cuma
Güncelleme: 00:58 - 12/02/2010 Cuma
Yeni Şafak
'Faili meçhul'leri  Meclis araştırsın
'Faili meçhul'leri Meclis araştırsın

Faili meçhul saldırı sonucunda öldürülen 27 aydının aileleri dün TBMM'de partileri ziyaret ederek, bu cinayetlerin aydınlatılması için siyasi destek istediler. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AK Parti, CHP, BDP, DSP, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül bu aileleri kabul ederken, MHP Grubu zamanı olmadığını gerekçe göstererek kabul etmedi. Görüşmelerde, faili meçhullerin araştırılması için bir araştırma komisyonu kurulmasını isteyen aileler ayrıca Anayasa'dan 'devlet sırrı' düzenlemesinin ve yasalardan da faili meçhuller için zaman aşımı süresinin kaldırılmasını istediler.

BÜTÜN KARANLIKLAR AYDINLANMALI

Yakınlarını faili meçhul cinayetlere kurban veren ailelerin kuruduğu Toplumsal Bellek Platformu, AK Parti Grubu'nda başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Ayşenur Bahçekapılı ile görüştü. Bütün karanlıkların aydınlanmasından yana olduklarını söyleyen Bozdağ ve Bahçekapılı, ailelerin talebi olan araştırma komisyonunun kurulması ve faili meçhul cinayetlerinde zaman aşımının kaldırılması için gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini söylediler. Başkanvekilleri, araştırma komisyonundan sonuç alınabilmesi için içtüzükte değişiklik yapabileceklerini de vurguladılar.

BDP'YE PKK İLE MESAFE ELEŞTİRİSİ

Platform üyelerinin BDP ziyaretinde ise ilginç bir diyalog yaşandı. 30 Aralık 1994 tarihinde İstanbul'da The Marmara Oteli'nde meydana gelen patlamada Onar Kutlar ile birlikte Yasemin Cebenoyan'da ölmüştü. Bu bombalama ile ilgili olarak 2 PKK'lı da yargılanıp hüküm yemişti. Bu olayda ablasını kaybeden Cüneyt Cebenoyan, BDP ziyareti sırasında bunu Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata'ya iletti. Cebenoyan, “Faili meçhuller konusunda mağdur olduğunuzu söylüyorsunuz. Peki neden PKK'ye karşı aranıza mesafe koymuyorsunuz” dedi. Ata da faili meçhullerin aydınlığa kavuşması için Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği ifade etti.

'DEVLET SIRRI' KALDIRILMALI

Görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran platform üyelerinden Turan Dursun'un oğlu Abid Dursun, 'Siyasi hesaplaşma peşinde değiliz. Bir takım hukuk dışı durumlarla yüzleşmemiz gerekiyor' dedi. Dursun, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasının önünde engel olarak gördükleri Anayasa'da yer alan 'Devlet Sırrı' ve 'Ticari Sır' ifadelerinin kaldırılması talebini ilettiklerini anlattı. Sendikacı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler Soydan da 'Delillerin karartılması korkumuz var ama tanıkları nasıl karartacaklar? Babam vurulduğunda yanındaydım, katilini tanıyorum onu teşhis edebilirim' diye konuştu.


Duygusal bir karşılaşma

Aileler, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ü de ziyaret etti. Ailelerle tanışırken Üskül'ün gözlerinin dolduğu gözlendi. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Üskül, “duygusal bir karşılaşma olduğunu” söyledi. Grubun içinde, kendisinin çok yakından tanıdığı arkadaşlarının, zaman zaman birlikte çalıştığı kişilerin, meslektaşlarının ve hocalarının yakınları olduğunu ifade eden Üskül, görüşmede, “bir çoğu ile ilgili anılarının tazelendiğini” belirtti. Üskül, bütün bu cinayetler içinde, Hrant Dink cinayetinin tam olarak aydınlığa kavuşturulmasının, diğer cinayetlerin mağdurlarını da bir ölçüde rahatlatabileceğini ifade etti.


MHP'nin programı yoğundu

Faili meçhul saldırılarda ölenlerin aileleri, temasları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Yazar Turan Dursun'un oğlu Abid Dursun, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına ilişkin çabalarına siyasi partilerin sıcak baktığını gördüklerini belirterek, 'Partiler üstü bir bakış açısı var sanki' dedi. TRT Yapımcısı Ümit Kaftancıoğlu'nun kızı Canan Kaftancıoğlu, TBMM'deki tüm siyasi partilerden randevu istediklerini anımsatarak, 'Sadece MHP ile görüşemedik. Bize 'bir grup başvekilin il dışında olduğunu, diğerlerinin de programlarının yoğunluğunu' gerekçe gösterdiler' diye konuştu. 'MHP'nin ilettiği mazeretler sizi tatmin etti mi?' sorusuna Kaftancıoğlu, “Ön yargılarla gelmedik buraya. Çalışmalara destek olacaklarını söylediler. Sonucun ne olacağını hep birlikte göreceğiz' dedi.


Çok kalabalığız hepimiz burada değiliz

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Uğur Mumcu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Özge Mumcu'nun da aralarında bulunduğu faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan heyeti kabul etti. Kabulde aileler adına konuşan Gül Erdost, 'Toplumsal Bellek Platformu' olarak “Bugün yoğun bir trafiğimiz var, koşuşturuyoruz. Biz adalet için buradayız. Çok kalabalığız, hepimiz burada değiliz' dedi. Hazırladıkları dilekçeyi Şahin'e vereceklerini ifade eden Erdost, ancak dilekçenin altında imzası olan ailelerin tümünün temsilcisinin Mecliste bulunmadığını kaydetti. 'Çok duygusalız' diyen Erdost, 'adalet' için Mecliste bulunduklarını ve Araştırma Komisyonu kurulması talepleri olduğunu

ifade etti.


CHP ile de görüştüler

Ailelerinin 3. durağı, CHP oldu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, demokrasi adına bu cinayetlerle yüzleşmek gerektiğini belirterek, “Konu, güncelleştirilerek, günlük politikaya alet edilmemeli” dedi.

BASIN NİYE BURADA

Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, diğer ziyaretlerde basının yer almadığına işaret ederek, CHP'deki basın karşısında bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Anadol da konuşmasına başlamadan önce grup sözcüsüne açıklama yapıp yapmayacağını sorduktan sonra söz aldığını kaydetti.




14 yıl önce