|

'Fetih Nesli' bir araya geldi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, ismini aldığı padişahın gerçekleştirdiği kutlu fethin 562. yıldönümü anısına düzenlediği kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.

Yeni Şafak
11:06 - 1/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:17 - 1/06/2015 Pazartesi
IHA

İstanbul'un fethinin 562. yıldönümü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği kompozisyon, resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrenciler Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle açıklandı. İstanbul Vali Yardımcısı Yusuf Ziya Karaca, 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Sivri, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren'in katıldığı törene İstanbul genelinden çok sayıda ortaokul ve lise öğrencisi de yoğun ilgi gösterdi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından yürütülen 'Fetih Coşkusu' konulu kompozisyon yarışmasında Avcılar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Merve Akgün birinci olurken Avcılar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Serkan Can ikinci, Ömer Çam Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ömer Faruk Cengiz ise üçüncü oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim yarışmasında Halkalı Doğa Ortaokulu öğrencisi Kardelen Özdelen birinci olurken, İTO Kadınlar Çeşmesi Ortaokulu öğrencisi Songül Aydın ikinci, Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu öğrencisi Fulya Aslunel ise üçüncü oldu. Yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen şiir yarışmasında ise Bahçelievler Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Mervenur Şenoğlu birinci, Küçükyalı Rezan Has Anadolu Lisesi öğrencisi Berker Karaman ikinci ve Çekmeköy Mehmetçik Anadolu Lisesi öğrencisi Gülcihan Ulaç üçüncü oldu. Ödül töreninin ardından Hisarlar Müzesi Müdürü Süleyman Faruk Göncüoğlu'nun İstanbul'un fethi konulu gerçekleştirdiği konferans, öğrenciler tarafından ayakta alkışlandı. Kutlama programının bitiminde ise öğrenciler askeri müzeyi gezdi.



Günün öğleden sonraki kısmında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin Haliç Yerleşkesi'nde devam eden etkinlikler kapsamında ise Prof. Dr. Arzu Terzi, “Fatih Sultan Mehmed'in Hocaları ve İlmî Şahsiyeti Konferansı” ile öğrencilerle buluştu. Burada gerçekleştirilen konferansta ise İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Altınöz, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, Rektör Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, Genel Sekreter Alim Türkyılmaz, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz ve çok sayıda akademisyen hazır bulundu. Konferans öncesinde kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler için düzenlenen törende birinci Merve Akgün'e plaketini ve 3 bin TL hediyesini İsmail Gerçek takdim etti. İkinci öğrenci Serkan Can, plaketini ve 2 bin TL hediyesini Prof. Dr. Musa Duman'dan alırken, üçüncü Ömer Faruk Cengiz ise plaketini ve bin TL hediyesini Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç'ın elinden aldı.



“GENÇLİĞİMİZ MİLLİ VE TARİHİ DEĞERLERLE YETİŞİYOR”

Üniversite gençliğinin son dönemlerde sokaklarda olmadık şeylerle meşgul olmak yerine milli ve tarihi değerlere uyumlu şekilde yetiştiğini söyleyen Prof. Dr. Musa Duman, “Kompozisyon yarışmamıza çok sayıda başvuru oldu. Gösterilen ilgiden çok memnunuz. Bu yıl fethin 562. yılını idrak ediyoruz. Fetih ve Fatih, ülkemiz, İstanbulumuz, gençliğimiz, kültürümüz ve tarihimiz için çok önemli ve anlamlı kelimeler. Gençlerimizin idrakin arttırmak düşüncesiyle böyle bir yarışma planlamıştık. Fatih'in neslini; bilinçli, şuurlu, geleceğe ümitle bakan, donanımlı, modern imkanlardan yararlanmasını bilen gençlik olarak tarif edebiliriz. Bu, hem Fatih'in Nesli, hem Mehmet Akif'in Asım'ın Nesli, hem de Sezai Karakoç'un Diriliş Gençliği için geçerli bir tariftir. Son yıllarda devletimizin, okullarımızın ve gençliğimizin katkılarıyla bu konuda önemli mesafeler aldık. Üniversite gençliği artık sokaklarda olmadık şeylerle meşgul olmak yerine milli ve tarihi değerlere uyumlu ve geleceğe hazırlanan bilinçle yetişiyor” ifadelerini kullandı.



Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak, Fatih Sultan Mehmet'e bir gönül ve aidiyet borcu olduklarını belirten Edebiyat Fakültesi Dekanı ve kompozisyon yarışması jüri başkanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Biz adımızı Fatih Sultan Mehmet'ten alan bir üniversiteyiz. Dolayısıyla ona bir gönül ve aidiyet borcumuz var. Bu düşünceden hareketle hem Fatih Sultan Mehmet'in şahsiyetini hem de İstanbul'un fethinin ruhunu gençlere kavratmak istedik. Bu doğrultuda bir seri etkinlik yaptık ve onların içinde bir tanesi de bu kompozisyon yarışmasıydı. Yarışmanın gördüğü ilgiden çok memnunuz. Yüzlerce katılım oldu. Birbirinden güzel ve değerli metinler vardı. Eserlerde yalnızca kuru bilgi aktarmaktan ziyade fethi yorumlayabilme noktasına dikkat ettik. Özellikle birinci olan eser, bugünün gençliği için fethi çok güzel yorumlamıştı. Fethi, aktüelin içerisinden yorumlamış ve bir devamlılık bilinci etrafında fethe bakmıştı. Kompozisyonunda en çok dikkatimizi çeken Fetih Nesli'ni, Asım'ın Nesli'ne, Büyük Doğu Gençliği'ne ve Diriliş Nesli'ne bağlamasıydı” diye konuştu.



DOLU DOLU FETİH KUTLAMALARI

Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahameddin Başar, “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak her fetih yıldönümünde etkinlikler yapıyoruz. Bu seneki etkinlikler daha geniş kapsamlıydı. Evvela Fatih Sultan Mehmet'in vefat yıldönümü 3 Mayıs'ta öğrencilerimizle beraber türbesini ziyaret ettik. Sonra, 'Fetih, Edirne'den başlar' sloganıyla Edirne'ye gezi düzenledik. Burada Edirne'deki saray kalıntılarını ve tarihi eserleri gördük. Daha sonra fetih ordusunun güzergahı olan Çatalca'da 562. yıl anısına 562 çınar fidanı dikimi gerçekleştirdik. Akabinde Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin'in türbesini ziyaret için Göynük'e gittik. Kefken'deki Beyoğlu Belediyesi Yaz Kampı'nda öğrencilerimizle bir fetih kampı yaptık. Kompozisyon yarışmamız ve Fatih Sultan Mehmed'in Hocaları ve İlmî Şahsiyeti Konferansı ile de bu yıl ki fetih etkinliklerimizi tamamladık” dedi.



Kompozisyon yarışmasında birinci olan Merve Akgün ise “Bence fetih, topraklara toprak katmak değil, öncelikle ruhların fethiydi. Bu da ancak iman ve ahlak ile gerçekleşebilir. Gençlik olarak yaşadığımız çevrede de bunun eksikliğini görüyoruz. Fethin ruhunu yaşamıyoruz ama ümitliyiz ve asla ümitsizliğe kapılmayacağız. Çünkü böyle yaparsak düşmanın emellerini gerçekleştirmiş oluruz” dedi.



#Fetih Ruhu
#Merve Akgün
#Büyük Doğu Gençliği
9 yıl önce