|

Füze savaşında Çin bir adım önde

Türkiye, ABD, Çin, Rusya ve Fransa'nın yarıştığı 4 milyar dolarlık uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinde kritik kararını yarın verecek. Ankara'nın 'Türk firmaların aktif katılımı' ve 'teknoloji transferi' şartına sıcak bakan Çin, bir adım önde.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 2/01/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:41 - 1/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Füze savaşında Çin bir adım önde
Füze savaşında Çin bir adım önde

Suriye'den gelebilecek saldırılara karşı NATO'ya müracaat ederek Patriot talebinde bulunan Türkiye, yerli savunma sanayii için kritik kararı yarın yapılacak Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında verecek.

BMC OMUZLAYACAK

Rusya, Fransa, ABD ve Çin'in kıran kırana bir yarış içinde olduğu savunma sistemleri konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak toplantıda karar verilecek. Türkiye, yerli katkı payını şart koştuğu hava savunma sistemlerinin üretiminde kendi firmalarımızın aktif katılımını şart koşuyor. Roketsan, Ayesaş ve BMC firmaları hava savunma sisteminin üretiminde aktif katılımcı olacak. Füze rampaları ise yolların emektarı olan BMC kamyonların özel üretimine monte edilecek.

UÇAKLARA KARŞI ETKİLİ

'Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi' için Rusya Antey 2500 füzeleri, Fransa Samp-T Hava Savunma sistemleri, Çin FD-2000 model uzun menzilli hava savunma sistemleri, ABD ise Patriotlarla şansını deniyor.

Uzun menzilli hava savunma sistemini kurmak amacıyla 4 milyar dolarlık ihaleye çıkan Türkiye, sistemlerin sadece füzelere karşı değil uçak, helikopter ve İHA'lardan oluşan hava soluyan sistemlere karşı da etkili olmasını talep etti. Böylece sadece balistik ya da güdümlü füzelere karşı etkili olan, klasik uzun menzilli hava savunma sistemleri geliştirilmek suretiyle uçak, helikopter ve İHA'lara karşı da kullanılabilecek. Yeni uzun menzilli hava savunma sistemleri devreye girdiği taktirde, her türlü hava saldırısına karşı etkili olacak.

YERLİ KATKI ŞARTI

Yarın yapılacak toplantıda ihaleye katılan sistemler, yerli katkı payı açısından da elemeye tabi tutulacak. 4 adet savunma sistemi almayı planlayan Türkiye, teknoloji transferi için yerli katkı payını da arıyor.

Çin, uzun menzilli hava savunma sistemleri ihalesinde, 600 kilometreden gelen füzeleri tespit ederek havada imha eden FD-2000 modeliyle şansını arıyor. Yerli katkı payına açık olduğunu bildiren Çin, Türkiye'nin önceliklerine göre, sistem üzerinde değişiklik yapabilme imkanını sunuyor. ABD, Rusya ve Fransa sistemin bir bütün olduğunu belirterek, yerli katkıya yanaşmazken Çin, Türk firmalarıyla işbirliği yapabileceğini bildirdi.

Kulisi Putin yapıyor

4 milyar dolarlık ihaleyi kazanmak için büyük çaba sarf eden Rusya'nın lobi faaliyetlerini ise Devlet Başkanı Vladımir Putin yürütüyor. Putin, Başbakan Erdoğan ile İstanbul'da ve Rusya'da yaptığı görüşmelerde ihalenin ülkesine verilmesi yönünde talepte bulunmuştu. Rusya, ihaleye Antey 2500 model hava savunma sistemleri ile katılıyor. Antey 2500 füzeleri, 2500 kilometreden füzeyi tespit ederek, havada imha etme özelliği ile tanınıyor.

Çift yönlü değerlendirme

Türkiye, yerli katkı payını önemsediği ve füze sistemleri dışında uçak, helikopter ve İHA'lar gibi hava soluyan sistemlere karşı da etkili olmasını istediği için modeller, bu açıdan da değerlendirilecek. Uzun menzilli hava savunma sistemleri yüzde 70 füzelere, yüzde 30 hava soluyan sistemlere karşı etkileri açısından değerlendirmeye tabi tutulacak.


11 yıl önce