|

Gaz akar Avrupa bakar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda maruz kaldığı saldırıların arkasındaki en önemli nedenlerden birinin ‘enerji’ olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, fasıllarla Türkiye’yi oyalayan AB’ye de meydan okudu: “Eksik ne, nerede tıkandık söyleyin, cevap yok. Veremiyorlar, veremezler. İşte ‘Nabucco, Nabucco’ dediler, yapamadılar. TANAP çok kısa zamanda hayata geçecek ama onlar bakmaya devam edecek”

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2015 Wednesday
Güncelleme: 21:39 - 20/01/2015 Tuesday
Diğer
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Piyasaları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin son yıllarda maruz kaldığı tüm saldırıların ve sıkıntıların arkasındaki en önemli unsurlardan birinin enerji olduğunu vurgulayan Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın telefonunun da paralel yapı tarafından dinlendiğinin ortaya çıktığını hatırlattı. “Enerji Bakanımızın telefon görüşmelerinin dinlenmesi, bunların bir yerlere servis edilmesi boşuna değildir. Türkiye’nin enerji politikalarıyla ilgili detayları içeren görüşmelerin dinlenip medya aracılığıyla cümle aleme servis edilmesi herhalde ‘habercilik’ olarak görülemez” diyen Erdoğan, Gezi olaylarıyla ‘ekonomiyi durdurma çabası’ içine girildiğini kaydetti; 17/25 Aralık komplosuyla da birçok önemli firmanın önünün kesilmeye çalışıldığını dile getirdi. Erdoğan, şunları söyledi:

ÇOK ŞEYLER DÖKÜLECEK

“Gezi’nin, 17-25 Aralık’ın, aslında ne olduğu ortaya çıktı çıkıyor, şunu da söyleyeyim, daha çok şeyler dökülecek. Eteklerde daha çok gizli şeyler var. Hepsi dökülüyor, dökülmeye devam edecek. Bütün bunlar karşısında gerekeni yapıyoruz, yapacağız. Türkiye’nin TANAP gibi, Kuzey Irak petrollerinin Ceyhan’dan dünyaya satışı, Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri gibi enerji projelerinin kimleri, niçin rahatsız ettiğini gayet iyi biliyoruz. Hatta çözüm sürecine yönelik provokasyonların bir kısmının gerisinde benzer dertlerin olduğunu çok açık, net görüyoruz. 3-5 milyar dolarlık finans manipülasyonuyla, kurgulanmış siyasi krizlerle, 3-5 bomba patlamasıyla Türkiye’nin rayından çıkartıldığı günler geride kaldı. O eski Türkiye’ydi. Bu numaralara bizim de milletimizin de artık karnı tok.” 

AVRUPA’DAN CEVAP YOK

“Nükleer enerji konusunda kararlıyız. Türkiye’nin sahip olduğu 1 milyon 200 bin kilometrelik elektrik şebekesi Avrupa’nın en uzun ikinci, dünyanın da beşinci şebekesi. Bu muazzam sistemi, ülkemizin kalkınmasının altyapısı olarak sorunsuz şekilde işletiyoruz. Enerjide geldiğimiz bu önemli seviyeye rağmen Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde tıkanan fasıllardan birinin enerji olması da manidar. Eksik ne söyleyin, cevap yok. Nerede tıkandık söyleyin, cevap yok. Veremiyorlar, veremezler aynen diğer konularda, fasıllarda yaptıkları gibi. İşte Nabucco, Nabucco, Nabucco’ dediler bakın yapamadılar. TANAP geldi, geçti ve inşallah çok kısa zamanda artık akmaya başlayacak ama onlar hâlâ bakmaya devam edecekler, mesele bu. Hangi fasıl olursa olsun, ‘biz bu fasıl için hazırız’ dediği anda AB, biz onu 2-3 ayda önlerine getirir, koyarız. Çünkü Türkiye buna hazır ama onlar ne yazık ki bunlara hazır değiller.”

Cizre'de oyunun farkındayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cizre’de tezgahlanmaya çalışılan oyunu bildiklerini ve ona göre tedbir aldıklarını kaydetti. Erdoğan, “Bu devletin resmi giysileri içerisinde olan, bu devletin zırhlı araçlarıyla caddenin kenarına bombayı koyanları görüyor musunuz? Arkasından yine devletin bir başka görevlisi bunu yakalayabiliyor, hamdolsun. Artık inlerine girilmiştir. Ülkemizi uluslararası alanda terörle özdeşleştirme çabalarının aslında hangi dertlerden, hangi sıkıntılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Türkiye’yi yolundan, hedeflerinden alıkoymak için içeride ve dışarıda hangi çevrelerin ittifak içinde olduğunun gayet iyi farkındayız. Hangi kazanlarda, hangi fitnelerin kaynatıldığını, kimlerin bunların ateşine odun taşıdığını da önüyle arkasıyla çok iyi görüyoruz” diye konuştu. 


Enerjiye 8 yılda 120 milyar

Enerji konusunun ‘dünyada en çok adaletsizlik yaşanan medeni imkanlardan biri’ olduğunu vurgulayan Erdoğan, bugün dünyada 1,3 milyar insanın elektrikten mahrum yaşadığına, Afrika’daki 800 milyon kişinin toplam elektrik tüketiminin New York’un elektrik tüketimi kadar olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin, sürdürdüğü projelerle enerjiyi barış ve refah aracı haline dönüştürme kararlılığını ifade eden Erdoğan, bunun yanında Türkiye’nin son 12 yılda ortaya koyduğu gelişmenin, beraberinde ciddi bir enerji ihtiyacını da doğurduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “Bugün 12 yıl öncesine göre iki kat daha fazla elektrik enerjisi tüketiyoruz. 2023 yılında ise bugüne göre iki kat daha fazla enerji tüketiyor olacağız. Bu durum enerji yatırımlarımızı hızlı artırmamızı gerektiriyor. Nüfus, ekonomik büyüme ve diğer faktörler göz önüne alındığında 2023 yılına kadar 120 milyar dolar enerji yatırımı gerçekleştirmek durumunda olduğumuzu görüyoruz” 
ifadelerini kullandı.
#Tayyip Erdoğan
#Enerji Piyasaları Zirvesi
#paralel
#telefon
#dinleme
9 years ago