|

Gazetecilere kötü haber

TBMM'ye sunulan yeni sosyal güvenlik reformu tasarısında basım ve gazetecilik işlerinde çalışanların her bir yıllık sigortalı çalışma sürelerine 90 gün eklenmesi şeklinde 40 yılı aşkın süredir uygulanan “fiili hizmet zammı”na son veriliyor.

Anka
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 16:16 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Gazetecilere kötü haber
Gazetecilere kötü haber

TBMM'ye sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda fiili hizmet zammından yararlanacak iş kolları yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemede, fiili hizmet zammından yararlanacak sigortalılar içinde basım ve gazetecilik işyerlerinde çalışanlar yer verilmedi.

Mevcut uygulamada gazeteciler, 360 günlük (bir yıl) sigortalı çalışma süresinde 90 günlük fiili hizmet zammına hak kazanıyor. Buna göre gazetecilerin 20 yıllık çalışma süresi, kazanılan fiili hizmet zammından gelen 5 yılın eklenmesiyle 25 yıla denk sayılıyor. Ayrıca, sigortalının tabi olduğu emeklilik yaş haddinden de fiili hizmet zammıyla kazanılan yıllar kadar indirim yapılıyor.

FİİLİ HİZMET ZAMMINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Yeni tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda gazetecilerin fiili hizmet zammı ellerinden alınırken, bu uygulamadan yararlanacak iş kolları da yeniden düzenlendi. Buna göre kurşun izabe fırınlarının teksif odalarında biriken kuru kozları kaldırma işlerinde çalışanların her 360 günlük sigortalı çalışma süresine 90 gün, diğer kurşun ve arsenik işleri ile cam fabrika atölyelerinde çalışanlara ise 60 gün fiili hizmet zammı uygulanacak.

Fiili hizmet zammı kapsamında eklenecek gün sayısı civa üretimi işleri, demir ve çelik fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için 90 olarak belirlendi. Çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santraller, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ve yangın söndürme işlerinde çalışanların bir yıllık çalışma süresine 60 gün eklenecek.

Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlara ise yılda 180 gün fiili hizmet zammı uygulanacak.

ASGARİ ÇALIŞMA SÜRESİ KOŞULU

Fiili hizmet süresi zammı, subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlarla polis, komiser yardımcısı, komiser, baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile bu ve daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet mensupları, MİT mensupları için 8, kapsamdaki diğer sigortalılar için 5 yılı geçmeyecek. Buna göre 5 yıllık limitte yer alan bir çalışanın 20 yılı aşan çalışma süresi için fiili hizmet zammı işlemeyecek.

Fiili hizmet zammının sigortalının prim ödeme gün sayısına eklenmesi ve emeklilik yaş hadlerinden indirilmesi, fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlerde yeraltı işlerinde çalışanlar için en az bin 800 gün, diğerleri için en az 3 bin 600 gün çalışma şartına bağlı olacak.

16 yıl önce