|

Genelkurmay''dan yeni sınır raporu

Ulusal Güvenlik Zirvesi''ne sunulan Genelkurmay raporunda, IŞİD''e operasyonla birlikte gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel olan ''mülteci akınına'' karşı önlemler sıralandı

İlhan Toprak
00:00 - 24/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:50 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Genelkurmay''dan yeni sınır raporu
Genelkurmay''dan yeni sınır raporu

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlında yapılan Ulusal Güvenlik Zirvesi''nde, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel bir ''dış güvenlik sunumu'' yaptı. ABD''nin başını çektiği ülkelerin Irak ve Suriye''ye yönelik harekatı karşısında sınır güvenliğinin sağlanması ve mülteci akınına karşı hazırlanan rapor da toplantıda ele alındı. ABD Savunma Bakanlığı işbirliğiyle ''Irak ve Suriye merkezli terör gruplarına yönelik'' ortaklaşa hazırlanan çalışmadan ayrı olarak bir rapora imza atan Genelkurmay, IŞİD operasyonu sırasında ve harekat sonrası atılacak adımları tek tek belirledi.

KÜRESEL YAPTIRIM ŞART

Operasyonun Türkiye''ye etkilerini masaya yatıran raporda, harekat sırasında sınır bölgelerinde önemli bir güvenlik riskinin oluşabileceği ve bununla ilgili acil adımların atılması gerektiği vurgulandı. Sınır güvenliğinin yanısıra Irak ve Suriye''de sivil kayıpların engellenmesi için de uluslararası yaptırımların uygulanması gerektiği belirtildi. Güvenli bölgeler oluşturulması ve bunlara ulaşacak koridorlar dışında, bu bölgelerin güvenliğinin çokuluslu güçlerce sağlanmasının önemine de vurgu yapıldı.

Yönetim değişene dek sürer

Esed rejiminin katliamlarından kaçarak Türkiye''ye sığınan Suriyeli mağdurların Türkiye''deki durumu güvenlik zirvesinde masaya yatırıldı. Suriye''deki otorite boşluğundan kaynaklanan terör sorunlarının yeni ve demokratik bir yönetim işbaşına gelene kadar süreceğine vurgu yapan Genelkurmay raporunda, sınırdaki göçmenlere ilişkin kısa, orta ve uzun vadede 3 aşamalı plan hazırlanması gerektiği kaydedildi.


10 yıl önce