|

Gereği yapılacak

Fethullah Gülen hakkında çıkarılan yakalama kararını değerlendiren Adalet Bakanı Bozdağ, “Karar bakanlığımıza gelmedi. Karar, Adalet Bakanlığı'na geldikten sonra Adalet Bakanlığı bu kararla ilgili yasal çerçevede yapması gereken neyse onu yapacaktır” dedi. Gülen hakkında, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, iftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırıma uğramasına neden olma, cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından yakalama kararı çıkarılmıştı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2014 Pazar
Güncelleme: 22:11 - 20/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından İstanbul merkezli ‘’paralel yapı’’ soruşturması kapsamında Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin, “Karar henüz bakanlığımıza gelmedi. Karar, Adalet Bakanlığına geldikten sonra Adalet Bakanlığı bu kararla ilgili yasal çerçevede yapması gereken neyse onu yapacaktır” dedi. AK Parti Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanlığının 5’inci Olağan Kongresi’ne katılan Bozdağ, bir gazetecinin, Gülen hakkındaki yakalama kararı ve kırmızı bülten konusuyla ilgili sorusu üzerine, kırmızı bültenin idari tasarrufla çıkartılan bir belge olmadığını söyledi.


KARAR HENÜZ GELMEDİ

Bunun, yasalar çerçevesinde, sadece hakim ya da mahkeme kararıyla çıkarılmasının söz konusu olduğunu belirten Bozdağ, “İstanbul’da, Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği bir yakalama kararı var. Karar henüz bakanlığımıza gelmedi. Karar, Adalet Bakanlığı'na geldikten sonra Adalet Bakanlığı bu kararla ilgili yasal çerçevede yapması gereken neyse onu yapacaktır. Şu anda bakanlığımıza henüz gelmiş değil. Gelirse bakacağız” diye konuştu.


KİMSENİN KUMPAS KURMA HAKKI YOK

Bozdağ, kırmızı bülten sürecinin nasıl işleyeceği sorusuna, “Hakim veya mahkeme, kararı Adalet Bakanlığı'na ilettikten sonra Adalet Bakanlığı bunu ilgili yerlere yazıyor. Ondan sonra da idari süreç, mahkeme kararı doğrultusunda yerine getiriliyor” yanıtını verdi. Bakan Veysel Eroğlu ise kararın mahkemeye ait olduğunu söyledi. Mahkemenin kararının yerine getirileceğini ifade eden Eroğlu, “Hiç kimsenin suç işleme hakkı yok, hiç kimsenin tuzak kurma, kumpas kurma hakkı yoktur” dedi. 


YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI

"Paralel yapı’’ soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen hakkında, “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “İftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırıma uğramasına neden olma”, “Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından yakalama kararı çıkarılmasını talep etmişti. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, başsavcılığın talebi üzerine yakalama kararı çıkarmıştı.


Kırmızı Bülten nedir?

Kırmızı Bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranma sı, yakalanması ve akabin de iade edilmesi amacıyla İnterpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, İnterpol, tarafından  çıkartıla rak 190 üye ülkeye dağıtılan önemli bir bülten çeşidi. Bültenler üzerinde suçluya ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise  fotoğraf ve parmak izi, verilebilecek azami ceza ve zama naşımı gibi bilgiler yer alıyor. Süresi 5 yıl olan kırmızı bülten, üye ülkenin talebiyle her 5 yıl sonunda yenilen biliyor. Aranan şahıs, iade sözleşmesi veya karşılıklılık ilkesi uyarınca teslim ediliyor.

#fethullah gülen
#paralel
#operasyon
#bozdağ
9 yıl önce