|

Gizli soruşturmacıya Yargıtay’dan fren

Zehir tacirlerini yakalamak için çeteye sipariş veren ve teslimat sonrasında suçüstü yapan gizli soruşturmacılara, Yargıtay ‘dur’ dedi. Mahkeme, 'Örgüt suçu yoksa gizli soruşturmacı görevlendirilemez' dedi ve satıcıya verilen cezayı bozdu

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:29 - 21/12/2014 Pazar
Yeni Şafak
Yargıtay, polisin suçları aydınlatmak ve failleri ele geçirmek amacıyla başvurduğu “gizli soruşturmacı” uygulamasına ilişkin önemli bir karar aldı. Yüksek Mahkeme, “Örgüt suçu yoksa soruşturma kapsamında gizli soruşturmacı görevlendirilemez” dedi ve gizli soruşturmacılar tarafından suçu ortaya çıkarılan uyuşturucu satıcısına verilen cezayı bozdu. Gizli soruşturmacı, gerektiğinde örgüt içine sızmak, gözetlemek, izlemek, örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve örgütün işlediği suçlarla ilgili iz, eser, emare ve delilleri toplamak ve muhafaza altına almakla görevlendirilen kamu görevlisi olarak tanımlanıyor. 

HAKİM İZNİYLE UYUŞTURUCU ALDILAR

Olay Elazığ’da yaşandı. Uyuşturucu tacirlerinin peşine düşen il emniyeti, şüphelendiği zanlıları yakalamak için “gizli soruşturmacı” görevlendirilmesi amacıyla savcılığa başvurdu. Elazığ 1. Sulh Ceza Hakimliği, “Uyuşturucu madde alımı yapmaları, delil toplamaları ve teknik araçlarla görüntü almaları için” 3 gizli soruşturmacı görevlendirdi.  Elazığ 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin bu kararının ardından soruşturmacı polisler, uyuşturucu ticareti yapan V.Y.’nin peşine düştü. Gizli soruşturmacı polisler farklı tarihlerde şüpheliden uyuşturucu aldı. Alışveriş fotoğraf ve kamera ile kayıt altına alındı. Ekip, alışverişi belgeleyen görüntülerin içinde yer aldığı bir raporu savcılığa sundu.

Alışveriş polis kaydında

“Uyuşturucu madde ticareti yapmak”tan tutuklanan ve 15 yıl hapis istenen V.Y. 7 yıla mahkum edildi. V.Y.’nin avukatı mahkemenin kararına, “Gizli soruşturmacılar dinlenmedi, suç konusu maddeler hakkında rapor alınmadı” diyerek itiraz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 10. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, bozma kararında sanığa isnat edilen suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmediğini belirtti. Bozma kararında, “Sanığın mahkumiyetine karar verilmesinin muhtemel olması halinde diğer tanıklar gibi gizli soruşturmacıların da kimliklerini gizlenmeden mahkemede dinlenmesi gerekirdi” denildi.

#Yargıtay
#gizli soruşturma
#Yüksek Mahkeme
#Elazığ
#Uyuşturucu
9 yıl önce