|

Güçlü Türkiye güçlü AB

Brüksel''de temaslarını sürdüren AB Bakanı Bozkır, Türkiye''nin yeni AB stratejisini tanıttı. Güçlü AB için güçlü Türkiye''nin zorunluluk olduğuna vurgu yapan Bozkır, ''Yeni Türkiye''yi herkes heyecanla bekliyor, verdiğimiz güçlü mesajları (AB) algılamış vaziyette'' ifadelerini kullandı

Brüksel
00:00 - 19/09/2014 Friday
Güncelleme: 23:53 - 18/09/2014 Thursday
Yeni Şafak
Güçlü Türkiye güçlü AB
Güçlü Türkiye güçlü AB

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, yeni Türkiye''nin verdiği güçlü mesajların, AB tarafında heyecan uyandırdığını ve algılandığını söyledi. Brüksel temasları öncesinde Türkiye''nin AB Daimi Temsilciliği''nde basın toplantısı düzenleyen Bozkır, ''Yeni Türkiye''yi size anlattığım gibi (Avrupalılara da) anlattım. Çok da karşılık buldu. Yeni Türkiye''yi herkes heyecanla bekliyor. Verdiğimiz güçlü mesajı algılamış vaziyetteler. Benim bu temaslarım dahi algıladıklarının delili. Son 4 yıldır hiçbir AB Bakanı bu kadar güçlü bir programla Strasbourg ve Brüksel''de dolaşmadı. Siz bunları en iyi tahlil edecek kişilersiniz'' dedi.

KÖŞK SEÇİMİ GÜÇLÜ BİR MESAJ

Bakan Bozkır, cumhuriyet tarihinde ilk kez cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin ardından yeni bir başbakan ve yeni bir hükümet ile birlikte ''yeni bir Türkiye''nin'' ortaya çıktığını ve bu yapının, AB sürecine kuvvetli vurgu yaptığını, AB üyeliğinin Türkiye''nin stratejik hedefi olduğunu ve bu doğrultuda her tüçlü çabanın ortaya konulacağını, reformların sürdürüleceğini açıkça teyit ederek önemli bir mesaj verdiğini anlattı. Siyasi reformlar kapsamında bu sürecin Türkiye''de özümsenmesi ve herkesçe sahiplenilmesinin sağlanacağını anlatan Bozkır, uygulamada esas organın Reform İzleme Grubu olacağını kaydetti.

KARARSIZLAR İKNA EDİLECEK

AB müktesebatına uyum kapsamında ilki 2015 ortasına kadar atılacak adımlar ve ikincisi 2015-2019 döneminde yapılacaklar olmak üzere iki Ulusal Eylem Planı hazırlayacaklarını belirten Bozkır, Türkiye''nin AB katılım müzakerelerinde siyasi engellerin kalkması halinde açılan 14 fasla ilaveten 14 faslı daha kısa sürede açabilecek ve kapanan 1 faslı 13-14''e yükseltebilecek durumda olduğunu dile getirdi. Bozkır, Türkiye''de halen yüzde 55''ler düzeyinde bulunan AB üyeliğine desteğin, kararsızların da ikna edilerek daha da yükselmesini hedeflediklerini söyledi. Bozkır, diğer taraftan AB kamuoyunda Türkiye hakkındaki olumsuz algıların düzeltilmesi için siyasi temasların ve sivil toplum diyaloğunun artırılmasının önemli olduğunu belirtti.

İşbirliğimiz yeniden canlanıyor

AB Bakanı Bozkır, Brüksel''de AB Komisyonu''nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile bir araya geldi. AB Komisyonu''ndan yapılan yazılı açıklamada, 8 Ekim''de yayımlanması öngörülen İlerleme Raporu''nun ele alındığının altı çizildi. Açıklamada, Füle''nin, Türkiye''nin AB için önemli bir ortak olduğunu vurguladığı ve aralarında ekonomi ve ticaret, dış politika diyaloğu, vize ve göç politikası ile enerjinin de bulunduğu, devasa ve kullanılmayan potansiyel olan alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesini savunduğu belirtildi. Görüşme sonrasında sosyal medyada mesaj yayınlayan Füle, ''Bozkır ile ortak hedefimiz olan, bir gün Türkiye''yi AB''de görme doğrultusunda işbirliğini yeniden canlandırma konusunda anlaştık'' ifadelerini kullandı.

Vesayetçiliğin izleri silinecek

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır tarafından açıklanan Türkiye''nin yeni AB stratejisi'', Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine yön verecek ve daha sağlam temeller üzerinde ilerlemesini sağlayacak. Türkiye''nin yarım yüzyılı aşkın süredir devam eden AB sürecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın deyişiyle, ''Cumhuriyetin ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi'' olduğunun belirtildiği belgede, ''62. hükümet programında da vurgulandığı üzere, AB sürecine ve bu süreçte yaşanan değişime ve dönüşüme inanan hükümetimiz, tam üyelik yolunda kararlı ve istikrarlı politikasını sürdürecektir'' denildi.

ÜÇ AYAKLI STRATEJİ

Bu hedef doğrultusunda, somut adımları ve yoğun bir etkileşim ağını temel alan bir AB stratejisinin hayata geçirilmesinin elzem olduğunun kaydedildiği belgede, ''Türkiye, katılım müzakerelerinde yaşanan sorunlara rağmen AB için önemli bir stratejik ortak olmaya devam etmektedir'' ifadeleri kullanıldı. AB stratejisinin üç ana bölümünü, ''Siyasi Reform Süreci'', ''Katılım Sürecinde Sosyo-Ekonomik Dönüşüm'' ve ''AB İletişim Stratejisi'' oluşturuyor. Belgede, Türkiye''nin ihtiyaç duyduğu açılımlara imkan sağlayacak yeni anayasa çalışmasının, siyasetin alanını genişleterek vesayetçi anlayışın tüm izlerini sileceği vurgusu yer aldı.


10 years ago