|

Günün Özeti

10 başlıkta günün öne çıkan haberlerini size özel derledik.

Sernur Yassıkaya
18:55 - 31/12/2014 الأربعاء
Güncelleme: 19:00 - 31/12/2014 الأربعاء
Yeni Şafak
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni yıl mesajı: Sokaktan medet umanlar gereken cevabı alacak


Cumhurbaşkanı Erdoğan yayımladığı yeni yıl mesajında çözüm sürecinden bölgesel gelişmelere 2014 yılında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Ekonomi, demokrasi, aktif ve barışçı dış politika, iç huzura, refaha hiçbir karanlık elin dokunmasına göz yumulmayacağını belirten Erdoğan mesajında "Sokaktan medet umanlar gereken cevabı alacak" ifadelerine yer verdi.


2- Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den Yılbaşı kutlamaları yorumu


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, çok tartışılan yılbaşı kutlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplumun yozlaşmasına izin veren bir geleneğin oluşmasına, Diyanet İşleri Başkanlığının bu kutlamaları doğru bulmadığını belirten Görmez, "Diyanet, Şefkatli bir şekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder" dedi.


3- THY'den İsrail'i çıldırtan uygulama


Türk Hava Yolları'nın web sitesinden online olarak bilet almak için işlem yapanlar ilginç bir detayla karşılaşıyorlar. Dünyanın birçok yerinde Filistin topraklarının, İsrail olarak gösterilmesine karşı çıkan THY, Filistin'in uluslararası telefon kodunun başına, "İşgal altındaki Filistin toprakları" yazısını yazarak tepkisini ortaya koydu.


4- Başbakan'dan TÜSİAD'a rest


TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer'in kısa bir süre önce yaptığı açıklamaya bir tepki de Başbakan Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu 22 Ocak tarihinde yapılacak olan TÜSİAD Genel Kurulu’na katılmayacak.


5- Bursa'da ucuz benzin dönemi başladı


Bursa Büyükşehir Belediyesi araç sahiplerinin yüzünü güldürecek. Akaryakıt istasyonlarını halka açan belediye, piyasadan yüzde 5 daha ucuz akaryakıt satmaya başladı.


6- Gazeteci Ayşenur Arslan'dan şok eden silahlı mücadele çağrısı! 


Gazeteci Ayşenur Arslan, katıldığı bir televizyon programında Türk halkına hakaretler ederek, AK Parti’ye karşı PKK gibi silahlı mücadele yapılması gerektiğini söyledi. Arslan, AK Parti’ye oy veren seçmene “cahil” diyerek, çizmeyi aşan yorumlarda da bulundu. Arslan'ın sözleri sosyal medyada büyük tepki ile karşılandı.


7- Milli Eğitim'den Özdilek'e yalanlama


Özdilek’in takvimi çarşaflı kadınlara hakaret edildiği için büyük tepki çekti. Özdilek ise çocukların çizdiği resimleri il milli eğitim müdürlüklerinin öğretmenlerden oluşturduğu jürinin seçtiğini bahane etti. Skandal resim Eskişehir'de çizilmişti. yenisafak.com.tr'ye konuşan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Özmen, "Resimleri biz seçmedik. Basından haberimiz oldu" açıklaması yaptı. Görevlendirme olmadan jüriye katılan ve skandal resmi seçen iki öğretmen hakkında soruşturma açıldı.


8- Bu ilde asansöre binmek yasaklandı


Obeziteye karşı savaş açan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, obezite ile mücadele kapsamında Türkiye genelinde örnek olabilecekleri bir projeye imza attıklarını söyledi. Vali Şahin, "Bundan böyle gerek kamu gerekse de özel sektördeki bütün asansörlerin ilk üç durağı iptal edilecek" dedi.


9- Pasaport, ehliyet ve nüfus cüzdanı ücreti belli oldu


2014'te 75 lira olan pasaport bedeli ise yeni yıldan itibaren 82,50 lira olacak.


Yabancılar için ikamet tezkereleri 55 lira, nüfus cüzdanları 7,50 lira, aile cüzdanları 75 lira, sürücü belgeleri, sürücü çalışma belgeleri (karneleri) ve motorlu araç trafik belgesi 102 lira, motorlu araç tescil belgesi ile iş makinesi tescil belgesi 76,50 lira, her bir çek yaprağı için banka çekleri 5,25 lira, Mavi Kart ise 7,50 liradan satılacak.


10- Piyasalarda bugün


Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yılın son gününde 1.184,03 puan yükselerek 85.721,13 puan ile tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışını yaptı.


Kasım ayında altın ithalatı 1 milyar 998 milyon dolarla 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın ithalatı kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 127,3 ve bir önceki aya göre yüzde 400 arttı.


Standar&Poor's Türkiye’nin kredi notu ve görümüne ilişkin 2015 yılında değerlendirme yapabileceği iki tarihi 8 Mayıs ve 6 Kasım olarak açıkladı. Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün 20 Mart ve 18 Eylül tarihlerinde değerlendirilebileceğini duyurdu.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Başbakan Davutoğlu
#Diyanet İşleri Başkanı
#Özdilek
#Edirne
#altın
#borsa
#pasaport
٪d سنوات قبل