|

Günün Özeti

10 başlıkta günün öne çıkan haberlerini size özel derledik.

Yeni Şafak ve
18:55 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:58 - 28/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
1- Hizbullah İsrail'i vurdu


Hizbullah, İsrail-Lübnan sınırında İsrail ordusu konvoyunu tanksavar füzesiyle hedef aldı. 2 İsrail askeri öldü 7 İsrail askeride yaralandı. İsrail, kırmızı alarm durumuna geçti ve Lübnan sınırındaki kuzey bölgeleri "askeri bölge" ilan etti.


2- Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir ilk


Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ilk kez bir sözcü basın toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme dair konuları ve Erdoğan'ın programını açıkladı. Kalın, tek başkanlık sistemi hakkında da " Başkanlık sistemindeki farklı modeller tartışılacaktır. Elbette bir takım çalışmalar yapılmaktadır. Hangi aşamada nasıl hayata geçirileceğini önümüzdeki süreçte göreceğiz" dedi.


3- Ekonomide Dönüşüm Programı'nı madde madde açıkladı


Türkiye ekonomisinde yeni sıçramalar yapacak olan 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, "Kıdem tazminatı konusunda düzenleme yapacaklarını, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esneteceklerini" söyledi.


4- CHP ve HDP'nin selamladığı Çipras'dan AK Parti'ye övgü


HDP ve CHP'nin selam ve övgüler gönderdiği Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras'ın Türkiye-Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi sırasında, AK Parti'yi övdüğü ortaya çıktı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun aralık ayında  Atina ziyareti sırasında gerçekleşen görüşmede Çipras'ın, "AK Parti ile bizim görüşlerimiz farklı ancak sizin ülkenizde 13 yıldır yaptıklarınızı takdirle karşılıyoruz. Aynısını biz de yapmak istiyoruz" dediği ortaya çıktı.


5- TOBB'dan Davutoğlu'na anlamlı hediye


Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Davutoğlu'na babası Mehmet Davutoğlu'nun tekstil firmasının Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki ilanının kopyasının bir örneğini hediye etti.


6- Elvan'dan Milliyet'in haberine yalanlama


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Milliyet gazetesinin kamu personeli alımlarında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) soruşturması yapıldığına dair haberinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Hiçbir şekilde kamu kurum ve kuruluşuna eleman alımında MİT raporu ya da soruşturması talep edilmiyor. Sadece normal güvenlik soruşturması yapılıyor" dedi.


7- Türkiye'nin yeni nüfusu açıklandı


Türkiye'nin nüfusu 2014 sonunda 77 milyon 695 bin 904 kişi oldu. Türkiye’de ikamet eden nüfus 2014 yılında, bir önceki yıla göre 1 milyon 28 bin 40 kişi arttı.


Buna göre, Türkiye nüfusunun yüzde 18,5'inin ikamet ettiği İstanbul, 14 milyon 377 bin 18 kişiyle en çok nüfusa sahip olan il oldu. Bunu sırasıyla yüzde 6,6 ile (5 milyon 150 bin 72 kişi) Ankara, yüzde 5,3 ile (4 milyon 113 bin 72 kişi) İzmir, yüzde 3,6 ile (2 milyon 787 bin 539 kişi) Bursa ve yüzde 2,9 ile (2 milyon 222 bin 562 kişi) Antalya izledi. Bayburt ise 80 bin 607 kişiyle en az nüfusa sahip il oldu.


8- ABD: Davutoğlu'nu dinlemedik kötü oldu


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suriye'nin geleceği ve IŞİD'le mücadele konusundaki önerilerine ABD'den güçlü bir destek geldi. ABD senatosunun ağır toplarından senatör John McCain, "Türk Başbakanı'nın Suriye konusunda dediklerine yüzde 90 katılıyorum. Bu önerilerini dinlemedik, çok kötü oldu" dedi.


9- Beşir Atalay: Kılıçdaroğlu ciddiye alınmayacak biri


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün gerçekleşen grup toplantısının tam bir komedi olduğunu belirterek, “Sayın Kılıçdaroğlu, ciddiye alınmayacak bir siyasetçidir. Hiçbir sözüne itibar edilemez” dedi. HDP’nin parti olarak seçime katılacak olmasına ilişkin ise Atalay "Risklerini alarak seçime siyasi parti olarak katılmalarında fayda vardır. Hem Türkiye partisi iddiası ve o yönde söylem geliştirilmesini faydalı görürüm" açıklamasını yaptı.


10- Ekonomide bugün


Borsa İstanbul 100 (BIST100) endeksi günü önceki kapanışa göre 808,42 puanlık düşüşle 90.341,63 puandan tamamladı.


Dün yükselen dolar/TL, bugün de tırmanışını sürdürerek 2.38 lirayı aştı.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 6 milyar 140 milyon dolar azalarak 127 milyar 312 milyon dolara geriledi. Söz konusu tutar kasım ayında 133 milyar 452 milyon dolar düzeyindeydi.

#Hizbullah
#İsrail
#Lübnan
#İbrahim Kalın
#Cumhurbaşkanlığı
#ekonomi
#Başbakan Davutoğlu
#Tsipras
#dolar
#borsa
#altın
9 yıl önce