|

Güvenlikte devrim

Meclis, 1 ay süren maratondan sonra Türkiye’nin iç güvenliğiyle ilgili devrim niteliğindeki kanunları onayladı. Düzenlemeyle molotof ve havai fişek silah olarak kabul edilirken, polise asayişi sağlamada daha fazla yetki verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 20:26 - 27/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

İç Güvenlik Yasa Tasarısı nüfus ve vatandaşlık düzenlemelerini içeren bölümlerinin çıkarılmasından sonra yasalaştı. Meclis Genelkurulunda 1 ay süren görüşmelerin ardından yasalaşan tasarı ile devrim niteliğinde düzenlemeler hayata geçirilecek. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Jandarma Hizmet Kanununda yapılan değişiklikleri içeren yeni kanun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylamasının ardından yürürlüğe girecek.



POLİS OKULLARINA DÜZENLEME:

Paralel yapının emniyet ayağına ağır darbe vurulan düzenlemede Polis Koleji ve Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi kapatılacak.



KOLLUĞA SINIRLI ARAMA YETKİSİ:

Suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla kolluğa arama yetkisi verildi. Arama için; sınırlılık, yazılı olma hali, tutanak, gerekçe ve 24 saat içinde hakim onayı gibi zorunluluklar getirildi.



KİŞİYİ KORUMA ALTINA ALMA YETKİSİ:

Polise, suç işlenmesini önlemek amacıyla kişiyi koruma altına alma, uzaklaştırma ve gerekli kanunî işlemleri yapma yetkisi verildi.



ÖNLEME DİNLEME DÜZENLEMESİ:

Önleme dinlemesinde hakimin 24 saatte karar vereceğine dair düzenleme, 48 saat olarak değişti.



BONZAİ UYUŞTURUCU MADDE:

Son dönemde yaygınlaşan bonzai uyuşturucu madde kapsamına alındı ve cezası artırıldı.


MÜLKİ İDAREYE TALİMAT İMKANI:

Vali ve kaymakamlara şiddet olaylarını önlemek için kolluğa talimat verebilmesi imkanı getirildi.



JANDARMA İÇİŞLERİ'NE FİİLEN BAĞLANDI


Belediye sınırları içerisinde uygun görülen yerlerin jandarmanın görev alanı olarak tespit edilmesi daire başkanı ile il ve ilçe jandarma komutanlarının atama yetkisinin İçişleri Bakanlığına verilmesi sağlandı.


SAHİL GÜVENLİK İÇİŞLERİ'NDE:

Sahil Güvenlik Komutanlığı merkez ve doğrudan merkeze bağlı birimleri en üst rütbeli komutanları ve albaylar ile bölge ve grup komutanlarının atamalarında İçişleri yetkili kılındı.


#güvenlik paketi
#molotof
#bonzai
#İçişleri Bakanlığı
9 yıl önce