|

Güzel günleri hep birlikte göreceğiz

Çözüm süreci kapsamında PKK’ya silah bırakma çağrısı bölge halkını memnun etti. Güneydoğu halkı, uzun yıllar devam eden terör olayları ve çatışmalar nedeniyle yaşanan sorunların artık geride kalmasını istiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 22:38 - 2/03/2015 Pazartesi
Diğer
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yaptığı görüşme ve sonrasındaki açıklamalar, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bazı sivil toplum kuruluşları tarafından sevinçle karşılandı. Açıklama, Adıyaman’daki vatandaşları gelecek adına umutlandırdı.

ESAS SÜREÇ ŞİMDİ BAŞLADI

Adıyamanlı Alevi kanaat önderi Hasan Doğan, bölge insanının birlik ve beraberliğe kenetlendiğini söyledi. Artık insanların kardeşçe yaşaması gerektiğini vurgulayan Doğan, “En çok tek bayrak ve tek millet vurgusundan etkilendim. Bundan sonra esas süreç yeni başladı. Başta hükümetimiz olmak üzere Meclis’teki tüm milletvekillerinden daha fazla çaba bekliyoruz” diye konuştu. 

TÜRKİYE HERKESE YETER

Hüseyin Çalış da Türkiye’nin, dış güçlerin oyununa gelmemesi gerektiğini anlattı. Bu coğrafyadaki halkların yıllardır kardeşçe yaşadığını aktaran Çalış, “Türkiye herkese yeter. Bölge insanı barıştan başka bir şey istemiyor. İnşallah güzel günleri hep birlikte göreceğiz” dedi. Mehmet Halit Karataş ise çözüm sürecine herkesin destek olması gerektiğini ifade etti. Yusuf Çakılkaya da çatışma ve ölüm haberlerinin geride kalacağına inandığını söyledi.

KANATLANIP UÇACAK GİBİ OLDUM

Çocukları PKK tarafından kaçırılan Diyarbakırlı aileleri ise hasretini çektikleri çocuklarına kavuşturma ümidi sardı. Geçen yıl 14 yaşındaki oğlu örgüt tarafından kaçırılan Sürreya Toklar, “Özellikle çocukların geri dönüşler için çok umutlandık. Allah rızası için herkes elini taşın altına koysun, barış için elinden geleni yapsın” dedi. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ndeyken örgüte katılan Mazlum Tunç’un annesi Boze Tunç ise, “Haberi duyduğumda inanamadım kanatlanıp uçacak gibi oldum. İnşallah barış sağlanacak ve herkesin çocuğu evine geri dönecek” diye konuştu.

BAŞKASININ YÜREĞİ YANMASIN

Dağa götürülen iki kızının çatışmada hayatını kaybettiğini bildiren Nafiye Karaer de, “Bizim çocuklarımız geri gelmeyecek ama inşallah bu çağrı ile başkalarının çocukları ailelerine kavuşur” dedi Baba İsmet Karaer ise, huzur ve barış ortamının sağlanacağına inandığını belirterek, “Öcalan da silahların bırakılmasını istiyor. Bu çok güzel bir gelişmedir. Bizim çocuklarımızın ardından artık kimse gitmesin istiyoruz. Bizim yüreğimiz yandı başkasının yanmasın” şeklinde konuştu.

Sürece sahip çıkmalıyız

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz ise “PKK silah bırakmalı ve barış süreci böylece tamamlanmalıdır” ifadelerini kullandı. Oda olarak çözüm sürecini desteklediklerini, düzenledikleri ve katıldıkları tüm toplantılarda bunu dile getirdiklerini belirten Cengiz, “Tüm sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri, sendikaları ve baroları gereken duyarlılığı göstermeye çağırıyoruz. Bu konuda açıklamalar yapmalı, bu sürece destek olmalı ve sahip çıkmalıdır” şeklinde konuştu. Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan da yapılan ortak açıklamayı olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Aslan, " Savaşın bu topluma hiçbir faydasının olmadığını herkes gördü. Bizim tek yolumuz barıştır."


Çağrıya kulak verin

Güneydoğu Anadolu Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Rıdvan Söylemez ise şunları söyledi: “Bu topraklarda artık silahların konuşmaması gerekiyor. Gencecik bedenler bir hiç uğruna toprağa düştü. Yanı başımızdaki İslam topraklarında yaşanan çatışmaları ve katliamları hepimiz görüyoruz. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları olarak süreci destekliyor, PKK’yı da HDP’nin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.” 


Sivil siyasetin önü açıldı

Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak, PKK kongresinin olumlu bir kararı ile siyasetin silahların vesayetinden kurtulacağı kanısında olduğunu söyledi. Bucak şunları söyledi: “Kongredeki karar ile demokratik ve sivil siyasetin önü açılır. Bu Kürt halkının sivil, meşru siyasi mücadelesine yeni olanaklar sunabilir. Sivil toplumun ve barışçıl siyasetin gelişmesi, Türkiye genelinde demokrasinin gelişmesine katkı sunabilir. Sorunlarının çözümünde sürece verdiğimiz olumlu ve destekleyici siyasal duruşumuz bundan böyle de sürecektir."

#Yalçın Akdoğan
#Efkan Ala
#HDP
9 yıl önce