|

Haberi vardı

Başbakan Davutoğlu, 2013 yılında Fetullah Gülen ile devletin bilgisi dahilinde görüştüğünü açıkladı. Eski Cumhurbaşkanı Gül'ün görüşmeden haberi olduğunu belirten Davutoğlu, "Ben hiçbir görüşmeyi devlet kaydı dışında yapmadım" dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:22 - 3/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Dusseldorf'ta konsolosluk hizmet binası açan ve Dortmund'da gurbetçilerle buluşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, temasları sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Fetullah Gülen'le 2013 yılında ABD'de yaptığı görüşme ile ilgili eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün “Benim sonradan haberim oldu” şeklindeki sözlerini değerlendiren Davutoğlu, “Gül ile BM Genel Kurulu için New York'taydık. Ben haftasonu ayrılarak Pensilvanya'ya geçtim. Görüşme öncesi ve sonrasında ona bilgi verdim” dedi. Davutoğlu görüşmede Gülen'e “Türkiye'ye dönmeniz, iletişime açık olmanız şüpheleri giderir. Türkiye'de olmamanız iletişimi zorlaştırıyor” dediğini de aktardı. Gülen'le yaptığı görüşmenin 'bir nezaket ziyareti olmadığını' vurgulayan Davutoğlu, “Paralel yapı bu görüşmeyi kaydettiyse açıklasınlar” çağrısı yaptı. Davutoğlu, “Sayın Abdullah Gül'e saygım sonsuz ama zihnim çok berrak, ben hiçbir görüşmeyi devlet kaydı dışında yapmadım” diye konuştu. Muhalefetin seçim vaatlerini ise “Hayal satarak hayali iktidar peşindeler” sözleriyle eleştiren Başbakan, 7 Haziran'da AK Parti birinci parti olamazsa kendisinin koltuğa yapışmayacağını, ancak aynı davranışı muhalefet liderlerinden de beklediğini dile getirdi.


BİR YOL AYRIMINDALAR

“Çözüm sürecinin bittiği yönünde HDP kanadından yapılan açıklamaları da değerlendiren Davutoğlu, şunları söyledi: “Süreç topluma mal oldu. 'Süreç durdu' demek doğru olmaz. Bu konuda psikolojik ve yasal eşikler aşıldı. Aşamadığımız tek şey HDP ile Kandil'in sürekli tereddüt ve dar hesapla bu süreci kendine yontma çabası. 6-7 Ekim olayları olmasaydı süreç yıl sonuna kadar tamamlanabilirdi. PKK'nın 2013 Mayıs'ında silah bırakması gerekiyordu. O zaman da Gezi olayları çıktı. Gezi'den sonra Kandil sürekli erteleme ve yeni talepler gündeme getirdi. HDP ve paydaşları bir yol ayrımındadır. Seçime giderken 'silah bırakmayacağım' demek silahı şantaj olarak kullanmaktır. Süreçle ilgili kimse tereddüt etmesin. HDP'nin seçimden sonra barajı aşamazsa bir meşruiyet tartışması açması da doğru olmaz.”



Yabancıyı düşman görmeyin


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya'da Türkiye'nin Dusseldorf Başkonsolosluğu'nun yeni hizmet binasının açılış törenine katıldı, ardından Dortmund'a geçerek gurbetçi vatandaşlarla buluştu. Konsolosluk açılışındaki konuşmasında Avrupa'ya birçok konuda uyarılarda bulunan Davutoğlu, Almanya'da özellikle İslamofobik eğilimlerin ve ırkçılığın yükselmekte olduğuna dikkat çekti. 3,5 milyon vatandaşın Almanya'da yaşadığına dikkat çeken Davutoğlu, “Bugün Avrupa kıtamızı, hepimizi bekleyen en büyük ortak tehlike yabancı düşmanlığıdır. Dinsel ya da mezhebi ya da etnik olarak ötekileştirme çabalarıdır. Avrupa'da bu anlamda, kıtamızın geleceği bağlamında ayakta tutmamız gereken temel değer insan onuru ve insan onuruyla bağlantılı olarak da herkesin kendi dini, mezhebi, inancını yaşayabileceği kültürel ortamın sağlanmasıdır” dedi. Gurbetçilerin yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde Davutoğlu, “Son dönemde Avrupa'da ortaya çıkan bazı akımlar, özellikle İslamofobik davranışlar ve birçok camiye yöneltilen saldırılar hepimiz için büyük kaygı verici gelişmelerdir” diye konuştu.



Yeni seçim bölgesi Avrupa

Başbakan Davutoğlu, Dortmund'daki konuşmasında gurbetçiler için bir dizi müjdeyi açıkladı:



- “Dövizli askerlik bedelini ya da harcını 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz.”



- “217 avro olan pasaport harçlarını 100 avroya indiriyoruz.”



- “Yurtdışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresini 2 yıla çıkarıyoruz.”



- “Yurtdışından getirilen telefonların Türkiye'de kayıt edilmeden kullanma süresini iki katına çıkaracağız.”



- “Gurbetçi vatandaşlarımıza, şimdi Almanya'da olup da okuyan gençlere, akademik destek ve burs sağlıyoruz. Bu


çerçevede, lisans bursu olarak 500 avro, yüksek lisans bursu olarak 700 avro, doktora bursu olarak bin avroluk burs desteği veriyoruz gençlerimize.”



- “7 Haziran'dan sonra inşallah ilk girişimlerimizden biri, size seçilme hakkını da getirmek. Türkiye'de 85 seçim


bölgesi var. İnşallah 86'ncısını da yurtdışı için kurarız ve sizlere de kendi temsilcilerinizi seçme hakkını vereceğiz inşallah.”




#Davutoğlu
#Dortmund
#HDP
9 yıl önce