|

Hac kafileleri uğurlanıyor

Kutsal topraklarına gidecek hac kafileleri yola çıkmaya başladı. Hacı adaylarını yolcu etmeye gelenler ise onları dua ve gözyaşları ile uğurladı.

Aa
00:00 - 11/11/2007 Pazar
Güncelleme: 16:13 - 11/11/2007 Pazar
Yeni Şafak
Hac kafileleri uğurlanıyor
Hac kafileleri uğurlanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla hac görevini yerine getirmek isteyen İstanbul'dan ilk kafile, Suudi Arabistan'a gitti.


GÜLER, TOPBAŞ VE ÇAĞRICI UĞURLADI

Suudi Arabistan Havayolları'na ait uçakla Medine'ye hareket eden 427 kişi ve 10 görevlinin bulunduğu ilk kafile, Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile hacı adaylarının yakınları tarafından uğurlandı.


17 BİN 443 KİŞİ GİDECEK

Kafilenin yola çıkması nedeniyle Dış Hatlar Terminali'nde düzenlenen törende konuşan Vali Güler, İstanbul'dan hacca gitmek için 108 bin kişinin başvurduğunu, bunlardan 17 bin 443 kişinin 71 kafile ile hacca gideceğini kaydetti.



İstanbul'dan hacca gidişlerin 14 Aralık tarihine kadar süreceğini,dönüşlerin 24 Aralık tarihinde başlayıp 11 Ocak 2008'de sona ereceğini dile getiren Güler, şunları söyledi:"Mübarek bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Orada Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olarak Türk milletini ve devletini temsil edeceksiniz. Orada devletimizin birlik ve bütünlüğü, milletimizin sıhhati ve geleceği, evlatlarımızın, insanlarımızın başarısı, güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesinde muvaffakıyeti, milletimizin geleceğinin aydınlık olmasıiçin dua edin. Cumhuriyetimizin, demokrasimizin daim olması için dua edin. İnsanımız ve dünyanın barış ve huzuru için dua edin. Haccınız mübarek olsun, hayırlı yolculuklar diliyorum. "Topbaş da, hacı adaylarının heyecan içinde olduklarını ifade ederek,"Dileğim ibadetinizin kabul olması ve sağlıkla geri dönmenizdir.




Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, birlik ve beraberlik, bereket, barış ve huzur için dua edin. Allah hepinizin haccını kabul etsin" dedi.



Çağrıcı da, hacı adaylarının hac görevlerini yaparken bazı sıkıntılarlakarşılaşabileceğini, ancak haccın verdiği tadın ayrı bir tat olduğunuvurguladı.


Diyanet İşleri Başkanlığının kabulden kayıta, nakilden konaklamaya,sağlıktan diğer ihtiyaçlara kadar her tedbiri aldığını kaydeden Çağrıcı,"Teşkilat olarak rahat etmeniz için her türlü tedbiri alıyoruz. Ancak biz oraya rahat için değil, ibadet için gidiyoruz. Bunu unutmayın, dualarınızı eksik etmeyin' diye konuştu.



Hacı adayları, İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı'nın okuduğu duanın ardından kutsal topraklara yakınlarının gözyaşları arasında uğurlandı.




Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla Ankara'dan Suudi Arabistan'a giden ilk hac kafilesi, Esenboğa Havalimanı'ndan dualarla uğurlandı.



Hac ibadetini yerine getirmek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla Suudi Arabistan'a gidecek 2 kafiledeki toplam 444 hacı adayı için Esenboğa Havalimanı'nda tören düzenlendi.


KURAN-I KERİM OKUNDU

Kur'an-ı Kerim okunarak başlanan törende konuşan Diyanet İşleri BaşkanYardımcısı Fikret Karaman, hac ibadetinin ruhunda heyecan olduğunu ifadeetti.




Hacı adaylarının ibadetleri sırasında bir elçi görevi de üstlendiğini belirten Karaman, adayların ibadetleri sırasında din görevlileriyle istişare içinde olmalarını istedi.



Hac Dairesi Başkanı Seyfettin Ersoy da bugün İstanbul Atatürk ve SabihaGökçen Havalimanları ile Adana ve Dalaman'dan 10 kafilenin daha Medine'ye gideceklerini söyledi.


Bugün başlayan gidişlerin 14 Aralık'a kadar devam edeceğini bildiren Ersoy, 23 Aralık-24 Ocak tarihleri arasında da hacıların kutsal topraklardan döneceklerini kaydetti.



Hac ibadeti konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hizmetle ilgili her türlü tedbiri aldıklarını belirten Ersoy, ancak haccın sürprizlerle dolu olduğunu ifade ederek, hacı adaylarından bu tür durumlarda sabırlı davranmalarını istedi.


470 KAFİLE KUTSAL TOPRAKLARA GİDECEK

Gümrük Kanunu'nda yapılan değişiklikler nedeniyle bu yıl hacı adaylarının 15 YTL'lik "hac pulu" ödemeleri gerektiğini hatırlatan Ersoy, hacı adaylarının yola çıkmadan önce pul parasını bankalara ödemeleri ve dekontlarını yanlarında getirmeleri gerektiğini söyledi.



Ersoy, bu akşam 20 bayan din görevlisinin de hacı adaylarına yardımcı olmak için kutsal topraklara doğru yola çıkacaklarını kaydetti.




Konuşmaların ardından Ankara Müftü Vekili Eyyup Demir, hacı adaylarıiçin dua etti.


Bu yıl Türkiye'den Suudi Arabistan'a 470 kafilenin gönderileceği, kafilelerin transferlerinin toplam 19 havalimanından gerçekleştirileceği öğrenildi.












16 yıl önce