|

Hacı Bayram''dan yalan habere öfke

IŞİD''e birçok kişinin katıldığı öne sürülen Ankara Hacı Bayram-ı Veli Mahallesi''nde yaşayan vatandaşlar, iftira haberlere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu''nun cuma namazı fotoğrafıyla yapılan algı operasyonuna tepki gösterdi. Mahalleli haberlerin hedefinin kendileri değil Türkiye olduğunu söyledi

Ayfer Mallı
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 23:15 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Hacı Bayram''dan yalan habere öfke
Hacı Bayram''dan yalan habere öfke

IŞİD üzerinden Türkiye''yi karalayan haberler yapan New York Times, geçtiğimiz günlerde imza attığı skandal haber nedeniyle özür diledi. Gazetenin haberinde Hacı Bayram-ı Veli Mahallesi''nden IŞİD''e birçok kişinin katıldığı öne sürülürken, algı operasyonunun parçası olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu''nun cuma namazı için gittikleri Hacı Bayram Camii''nden çıkış görüntüleri kullanılmıştı. Yeni Şafak''ın konuştuğu Hacı Bayram-ı Veli mahallesi sakinleri ise haberin hedefinin sadece kendileri değil Türkiye olduğunu, Ankara''nın kalbinden hedef alındığını dile getirerek tepki gösterdi.

''DEVLETİMİZ DİMDİK AYAKTA''

New York Times Gazetesi''nin ''Türkiye''den IŞİD''e düzenli militan gidiyor'' başlığı ile duyurduğu habere Hacı Bayram-ı Veli Mahallesi''nde büyük tepki geldi. Mahallede konuştuğumuz ve Hacı Bayram''dan IŞİD''e militan gittiği yönünde iddialar olduğunu söylediğimiz herkes habere tepkisini iddianın saçmalığını vurgulamak için gülerek gösterdi. Mahalle sakinleri haberin çirkin bir iftiradan ibaret olduğunun altını çizdi. Hacı Bayram Mahallesi Muhtarı Arif Akbaş, Hacı Bayram etrafında IŞİD yapılanması olmadığını bunların sokak fısıltısı olduğunu ifade ederek, ''Devletin polisi, jandarması, istihbaratı böyle bir şey varsa inceler takip altına alır.'' dedi.

''TÜRKİYE''Yİ VURMAK İSTEDİLER''

Hacı Bayram Veli Yardım Edenler Derneği (HAYDER) Başkan Yardımcısı Alim Altunkal ise haberin tamamen asparagas olduğunu belirterek şöyle konuştu: ''Burada herhangi bir Müslümanın çıkıp da ''biz burada o düşünceyi, o felsefeyi savunan insanlardan bir topluluk gördük veya şurada bir delikanlıya o kişiler tarafından bir sohbet yapıldı'' denilebilecek bir olay yoktur. Burada barınmaları mümkün değil'' Türkiye''yi terörle birlikte anmak için Ankara''da bir muhitin arandığını, bunun için de Hacı Bayram''ın seçildiğini belirten Altunkal, ''Türkiye''yi başka bir yerinden değil, kalbinden vurmak istediler'' dedi.

New York Times''in haberinde Hacı Bayram-ı Veli Mahallesi''nden IŞİD''e birçok kişinin katıldığı öne sürülürken, algı operasyonunun parçası olarak da Erdoğan ve Davutoğlu''nun Hacı Bayram Camii''nden çıkışını gösteren bu görüntüler kullanılmıştı.

New York Times hatasını kabul etti

New York Times Gazetesi, geçtiğimiz günlerde Türkiye''ye karşı yaptığı algı operasyonunda gelen tepkiler üzerine geri adım atarak Türkiye''den IŞİD''e katılımlarla ilgili haberinde kullandığı fotoğrafı için düzeltme yayımladı. Gazete yönetimi, haberin internet versiyonundaki düzeltme notunda, fotoğrafın yanlışlıkla yayınlandığını savundu. Notta, fotoğraftaki caminin ve Cumhurbaşkanı''nın bu camiyi ziyaretinin makalede anlatılan IŞİD''in militan devşirmesi konusuyla ilgisi olmadığı belirtildi.

Saygısızlık

Yıllardır Hacı Bayram Mahallesinde ikamet eden Sevim Çelikten Tüzüner, ''Hacı Bayram Veli''nin bu şekilde anılması çok üzücü. Çocukluğumu Hacı Bayram''da geçirmiş biri olarak bu söylentiler beni çok incitiyor. Bu söylemler çok büyük bir saygızılık'' ifadelerini kullandı. Osman Demir ise ''IŞİD gibi bir örgüte buradan katılacak insan olacağını düşünmüyorum'' dedi. Mehmet Arabacı, mahalle sakinlerinin konuşulanlardan çok rahatsız olduğunu söylerken Sevgi Yağcı, ''Hacı Bayram Veli Hazretleri zamanın alimi, tasavvuf üstadıydı. Böyle olaylara alet edilmesine çok üzülüyorum. Hacı Bayram''ın kemikleri sızlar'' diye konuştu.

10 yıl önce