|

Hakkımız nasıl ödenecek

Deniz Kuvvetleri'ni hedef alan 'askeri casusluk' davasında, Deniz Pilot Yüzbaşı Özcan Erdemir’in de aralarında bulunduğu 37 subay, Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekliyor. Erdemir’in oğlu Barbaros Tuğberk Erdemir, paralel yapının binlerce kişiyi mağdur ettiğini belirterek ‘Bunca insanın kul hakkını nasıl ödeyecekler' diyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:47 - 28/12/2014 Pazar
Yeni Şafak
Özcan Erdemir Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda helikopter pilotu olarak görev yapıyordu. İki defa Libya Barışı Koruma Özel görevi ve 3 kez de Kıbrıs ve Lübnan’da özel görevlerde bulundu. 2010’da fuhuş operasyonu olarak başlayan ve Kadıköy’de bir eve yapılan baskında bulunan dijital delillerle Askeri Casusluk operasyonu ismini alan soruşturmada şüpheli oldu. Evlerinin aranmasıyla oğlu Barbaros Tuğberk Erdemir ve ailesinin hayatı karardı.

BABASI ŞEHİT OLDU ZANNETTİ

Baba Erdemir evin aranmasından 1 gün önce Lübnan’daki Türk askeri gücü görevinden gelmişti. 2 aydır görmediği babasına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Erdemir, arama yapıldığı sabah okuldaydı, babası ise sabah mesaiye gidecekti. Erdemir, okuldan döndüğünde kapı önünde birçok ayakkabı ve galoş gördü. O an babasının helikopter kazasında kaybettiğini ve tanıdıklarının taziyeye geldiklerini düşününce başından aşağıya kaynar sular döküldü.

‘SAKIN BAŞINI EĞME’

İçeri girince işin sandığı gibi olmadığını anlayan Erdemir, babasının gözaltına alındığını öğrendi. Babası işyerindeki aramalar için götürülmüştü. Eve inzibatlarla dönen baba Erdemir oğluna, ‘İşimi en iyi şekilde yaptım ve vatanıma hizmet ettim. Adalete güven. Sakın başını eğme. Adalet er ya da geç bu işte bir yanlışlık olduğunu ortaya çıkaracaktır’ dedi ve inzibatlarla İzmit Merkez Komutanlığına gitti.

ÖĞRETMENİ DERSTE SORGULADI

Babasının yargılanması en çok eğitimini vurdu Erdemir’in. Babasının cezasının onandığı gün tarih öğretmeni  17 yaşındaki Erdemir’i derste kaldırarak, ‘Ergenekon, balyoz, askeri casusluk davası hakkında ne düşünüyorsun’ diyerek sorgulamaya kalktı. Babasının anlattığı kadar olaya vakıf olan Erdemir açıklama yaptı ama öğretmeninin babasını savunduğu sırada gülmesini hiç unutmadı. Yılmadı liseyi derece yaparak 3.’lükle bitirdi ve İstanbul Üniversitesi Lojistik Bölümü'nü kazandı.

OKULDA PARALEL BASKISI

Erdemir, paralel yapıya ait dershanelere giden birçok arkadaşının cemaat evlerinde KPSS ve polislik sorularını aldıklarını duyduğuna şahit oldu. Babası orduya kumpas kurulduğunu söylüyordu. ‘Paralel yapının adliye ve emniyet yoluyla hükümete ve TSK’ya yönelik operasyonlarda bulundu bunun için sahte dijital deliller, yasa dışı dinlemeler, zorlama gizli tanıklar kullanıldı’ diyen Tuğberk, tüm yaşananlar için paralel yapı için şu sitemini dile getirdi: ‘Bunca insanın kul hakkını nasıl ödeyecekler.’

11 aydır bekliyoruz

Erdemir hakkında savcı beraat talep etti. Dava temyize gitti. Temyiz sürecinde tutuksuz yargılandı. Temyizden dönen dava geçtiğimiz Aralık ayında onandı. Erdemir, 5 yıl hapse çarptırılarak yakalama kararı çıkartıldı. AYM'ye yapılan Askeri Casusluk davasında hak ihlali olduğuna yönelik başvurunun üzerinden 11 ay geçti. Erdemir’in de aralarında bulunduğu 37 subay AYM’nin vereceği kararı bekliyor. Dava kapsamında 6 kişi ise halen cezaevinde.


Tezgahtarlık yaptım

Babası tutuklanan Barbaros Tuğberk Erdemir, kalacak yurt bulamadı, askeri ordu evinde kalmaya başladı Erdemir. Babasının cezası onandığı için askeri kimlikleri alınacaktı. Daha da kötüsü ve babasının maaşı ve sağlık sigortası kesilince eğitimini yarıda bırakarak Kocaeli'ne döndü. Babası en azından askeri kimlikleri ellerinde kalsın diye ordudan istifa etmek zorunda kaldı. Ama yaşını dolduramadığı için emekli maaşı ve sağlık güvencesine sahip olamadı. Tuğberk ve annesi iş aramaya başladı. 600 TL maaşla tezgahtarlık yaptı. Annesi ise 800 TL’ye bir işe girdi. Okuluna Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin bursuyla döndü.


Barış Gücü'nde görevli komutana kumpas

Türkiye adına Barış Gücü operasyonlarında görev alan Deniz Pilot Yüzbaşı Özcan Erdemir, paralel yapının Deniz Kuvvetleri'nin güçsüz düşürülmesine yönelik başlattığı iddia edilen 'askeri casusluk' davasında mağdur edilenlerden sadece biri.

#Özcan Erdemir
#Kıbrıs
#Lübnan
9 yıl önce