|

Hama’da katliam endişesi!

Suriye’nin Hama şehrindeki hapishanede Esed rejiminin siyasi tutukluları idamını kabul etmeyen mahkumlar isyan çıkardı. Binden fazla tutukludan haber alınamazken Esed güçlerinin önceki gece hapishanede katliam gerçekleştirdiğinden korkuluyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 4/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:27 - 4/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Suriye'nin Hama şehrinde Merkez Hapishanesi'nde isyan çıktı. Pazartesi akşamı çıkan ayaklanmada Beşşar Esed rejiminin tutuklulardan 5'ini idam edeceğinin duyulması üzerine mahkumlar bu kişileri teslim etmeyerek direndi. Mahkumlar Halep'e yönelik Rus ve Esed güçlerinin katliamlarının da haberini alınca, isyanı büyüterek tüm hapishaneye yaydı.





ŞEBBİHA KUŞATMASI ALTINDA


Mahkumların direnişini kırmak isteyen rejim yanlısı milisler hapishaneye saldırmaya başladı. Rejim güçlerinin ilk saldırısında en az 4 mahkum katledildi. Tutuklular, 200 mahkumun serbest bırakılmasını, 5 mahkumun da idam hükmünün iptal edilmesini talep etti. Mahkumlar rehin aldıkları iki rejim subayını serbest bırakırken, bir albayı ve 5 güvenlik mensubunu halen alıkoyuyor. Pazartesi gece saatlerinden beri hapishaneyle ilgili bilgi alınamıyor. 850 ila bin 300 arasında tutuklu bulunan hapishaneye Esed rejimine bağlı Şii Milisler ve Nusayri Şebbihaların gece saatlerinde saldırdığı iddia ediliyor.





YOĞUN GAZ BOMBASI KULLANILDI


Esed rejiminin dünden beri isyana müdahalede yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz kullandığı kaydedildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Esed rejimi her ay en az 5 yada 10 kişiyi idam ediyor. Bu hapishanede tutulan mahkumların tamamı rejim karşıtı Sünni kişiler ya da onların akrabalarından oluşuyor. Bu nedenle Nusayri rejim güçleri hapishaneyi tecrit altında tutuyor ve muhalif mahkumlara eziyet ve işkencelerde bulunuyor.






#Esed rejimi
#Hama
8 yıl önce