|

Hanımağa çetesi savcıya çarptı

Hacıhüsrev'de 'Hanımağa' olarak bilinen 70 yaşındaki Mükerrem Kemendi tarafından yönetildiği iddia edilen çoğu kadın 72 kişilik çeteye savcı rekor hapis cezası istedi.

Abdullah Deniz
00:00 - 28/11/2007 Wednesday
Güncelleme: 00:51 - 28/11/2007 Wednesday
Yeni Şafak
Hanımağa çetesi savcıya çarptı
Hanımağa çetesi savcıya çarptı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kasımpaşa Hacıhüsrev Mahallesi'nde, çocuklara gasp, hırsızlık ve kapkaç yaptırarak lüks içinde yaşayan çete liderleri 'Hanımağa' lakaplı Mükerrem Kemendi ile Mükerrem Çapalar ve 72 kişi hakkında, 62 yıldan 557 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

ÇOCUKLARA GASP EĞİTİMİ

Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Beyoğlu'nda Hacıhüsrev olarak bilinen semtte oturan şüphelilerin gasp ve kapkaç suretiyle geçimlerini sağladıkları, bu yolla mal varlığı edindikleri, otomobil ve beyaz eşya satın aldıkları kaydedildi. Sanıkların bazılarının da villa tipi evlerde kaldıkları belirtilen iddianamede Mükerrem Kemendi ve Mükerrem Çapalar liderliğindenki çetenin hırsızlık eğitimi verdikleri çocukları işe çıkardıkları bu yolla servet edindikleri belirtildi. Çetenin, yaşları 11'den küçük çocukları yakalandıktan sonra serbest bırakıldıkları için tercih ettiği belirtildi. Kemendi ve Çapalar'ın emrinde bulunan 14'ü kadın 17 kişinin örgütün yönetiminde yer aldığı belirtilen iddianamede, hırsızlık ve gasp yapacak grupların sevk ve idaresinden de yine 9'u kadın 11 kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. İddianamede, Kemendi ve Çapalar'ın da aralarında bulunduğu 22'si kadın 30 kişi hakkında "suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten silahla yaralama", "nitelikli yağma", "başkasına ait kimlik bilgilerini kullanma" ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" ve 64 kez uygulanmak üzere "hırsızlık" suçundan 219 yıldan 557 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, 6'sı kadın 16 sanığın da benzer suçlardan 215 yıldan 545 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İddianamede, 12'si kadın 26 sanık hakkında da 62 yıldan 194 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde başlanacak.



65 kere hapse girmişler

İddianamede, lider olan Mükerrem Kemendi ve Mükerrem Çapalar'ın başkasının yerine de cezaevine girdiği, bazı sanıkların da dönem dönem birbirlerinin kimliklerini kullanarak başkalarının yerine cezaevine girdikleri kaydedildi. 70 yaşındaki Mükerrem Kemendi'nin 48 ayrı suçtan sabıkasının, 57 yaşındaki Mükerrem Çapalar'ın ise 27 suçtan emniyette kaydının bulunduğu anlatıldı.


Kiralık şoförle gasp

Hanımağa çetesine rekor hapis istenen iddianemede örgütün lideri konumunda olan sanıkların da gasp ve kapkaç yaptıkları, bazı şüphelilerin hem kendi çocuklarını, hem de civardan temin ettikleri çocukları da kira karşılığında suç işlemek amacıyla işe çıkardıkları belirtildi. iddianamede, araçla işe çıkan şebeke üyelerine bazı sanıklar tarafından "kiralık şoför" tutulduğu vurgulandı. Örgüt üyelerinin "Romanca" denilen özel bir dille konuştukları ifade edilen iddianamede, teknik takip tutanaklarının çözümünde de çok zorluk çekildiği için bu dili bilen bir kişiden yararlanıldığı dile getirildi. İddianamede çetenin liderliğini yürüten Çapalar'ın yaşlı olmaları nedeniyle saygı ve itaatten kaynaklanarak söz ve talimatlarından dışarı çıkılmadığı belirtildi.




16 years ago