|

Hapis yolu açık

HSYK, 17/25 Aralık darbe girişimine imza atanlardan Hakim Süleyman Karaçöl ile savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş için ‘yargılama izni’ verdi. HSYK 2. Dairesi, haklarında yargı yolu açılan Karaçöl, Kara ve Akkaş’la ilgili gerekli disiplin cezalarına ise son savunmaların ardından karar verecek

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2015 Wednesday
Güncelleme: 23:23 - 3/03/2015 Tuesday
Yeni Şafak
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ‘yolsuzluk’ kılıfı altında hükümeti devirmeye yönelik 17-25 Aralık darbe girişimini düzenleyenlere karşı dün önemli bir karar verdi. HSYK 2. Dairesi, devlet içindeki paralel örgütün gerçekleştirdiği kumpasta rol alan 2 savcı ve 1 hakim hakkında yargılanma yolunu açtı. Kararda, soruşturma tamamlanana kadar bir süreden beri görevden el çektirilen Hakim Süleyman Karaçöl ile savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş’ın, CMK’nın 128 ve 135’inci maddelerini ihlal ettikleri belirtildi. Bundan ötürü bu 3 ismin yargılanmalarının gereğine işaret eden HSYK, ayrıca Karaçöl, Kara ve Akkaş’ın usûlsüzlüklerini şöyle sıraladı: 

MÜHÜRLERİ BİLE AÇMADAN...

“Tanıklıktan çekilme hakları olanlar arasındaki iletişimi kayda aldırdılar, ‘tape’lettiler, dinleme kayıtlarını sildirmediler. Hiçbir maddi unsur oluşmadığı halde ve deliller incelenmeden, çuvalların mührü bile açılmadan tüzel kişilerin mal varlıklarına el koydurdular. Yargı erkini yapanların nüfuz ve itibarının zedelenmesi sebep oldular gizliliği ihlal ettiler.” 

EN YAKIN ‘AĞIR CEZA’YA 

Dosyayı esastan görüşerek dün karara bağlayan HSYK 2. Dairesi’nin başkanı Mehmet Yılmaz, yaptığı açıklamada, dosyadaki savcılar ve hakim Karaçöl’ün son savunmalarının alınmasına karar verdiklerini bildirdi. Yılmaz, son savunmalar geldikten sonra bu kişiler hakkında disiplin açısından karar vereceklerini ifade etti. HSYK’nın bu kişiler hakkındaki kararı mahallindeki en yakın ağır ceza mahkemesine gidecek. Ağır ceza, son soruşturma talep ederse, bu kişiler hakkında iddianame hazırlanacak. Yargılama izni verilenler, birinci sınıf hakim ve savcı oldukları için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacak.

Bildiri savcısı

‘Adliye önünde bildiri dağıtan savcı’ olarak tarihe geçti. Bu hareketiyle soruşturmanın gizliliğini ihlal etti. Dosyaların mührünü dahi açmadan gözaltı ve arama kararları verdi. Kanunlara aykırı şekilde tüzel kişilerin malvarlığına el koydurdu. 


Dubai’yi soracaklar

Kumpas girişiminde soruşturmanın koordinatör başsavcıvekilliğini yapan Zekeriya Öz de HSYK 2. Dairesi’ne son savunmasını verecek. Öz, bilhassa ‘bedava Dubai tatili’, ‘banka hesabında anormal para artışı’ ve ‘Fatih Belediyesi’nde iş takibi’ iddialarına ilişkin kendini savunacak. 


 


Kayıtları saklattı

Yeterince incelemeden tüzel kişilerin malvarlığına el koydurdu. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler ve işadamı Rıza Sarraf ile eşi Ebru Gündeş arasındaki konuşmaları kaydettirdi, kayıtları da imha ettirmedi. 


Malvarlığına usûlsüz elkoyma

Hukuksuz talepleri inceleme yapmaksızın onaylayan Hakim Süleyman Karaçöl'ün, 'delil torbalarını bile açtırmadan tüzel kişilerin malvarlıklarına elkoydurarak yargı erkinin itibarını zedelediği' belirtildi. 

#HSYK
#Muammer Akkaş
#Celal Kara
9 years ago