|

Hayali ihracatla 500 milyon liralık vurgun

Hayali ihracat yapan ve aralarında vergi dairesi çalışanı ile iş adamlarının bulunduğu şebeke çökertildi. 20 ilde eş zamanlı operasyonla gözaltına alınan 85 kişilik çetenin devletten 500 milyon lira vergi iadesi aldığı belirlendi

Ankara
00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 02:42 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Hayali ihracatla 500 milyon liralık vurgun
Hayali ihracatla 500 milyon liralık vurgun

Ankara polisi 20 ilde eş zamanlı düzenlediği dev operasyonla hayali ihracat yaparak devleti zarara uğratan şebekeyi çökertti. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 2 yıla yakın süren fiziki takip ve istihbarat çalışmaları sonucu, Kırıkkale ve Ankara'da faaliyet gösteren iş adamı Y.H.'nin liderliğinde hayali ihracat şirketleri kurulduğunu tespit etti. Şebekenin sahte fatura, banka dekontu gibi belgelerle herhangi bir mal alım satımı olmamasına rağmen, İran ve Irak'a ihracat yapılmış gibi gösterilerek hayali mal tedarik zinciri oluşturulduğunu tespit etti. Polis, şebeke içerisinde vergi dairesi çalışanlarının da yeraldığını ve bu kişilerin sahte işlemler sırasında çete üyelerine yol göstererek yardımcı olduğunu belirledi.

DEVLETİ SOYDULAR

Polis, bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda, Ankara merkezli 20 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, örgüt elebaşı Y.H. ve örgütün iki numa-ralı ismi olduğu öne sürülen S.G. ile S.Ç. ve H.S'nin de aralarında bulunduğu 85 kişi gözaltına alındı. Örgüt üyelerinin, daha çok Ankara merkezli kurdukları firmaların, Hakkari Yüksekova'daki 34 firma üzerinden İran ve Irak tarafına, 2009-2010 yıllarında, hayali ihracat yaparak, KDV iadesi kapsamında devletten 500 milyon lira para aldığı tespit edildi.

9 KİŞİ MAHKEMECE TUTUKLANDI

Emniyette ifadeleri alınan zanlılardan 43'ü Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na sevkedilirken 42'si serbest bırakıldı. Savcılığa sevkedilenlerden aralarında örgüt lideri Y.H , S.G'nin de bulunduğu 22 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıkarıldı. S.G'nin de aralarında buluğu 9 kişiyi tutuklayan mahkeme, 13 kişiyi de serbest bıraktı.

YAZICI: OPERASYONU BAKANLIK BAŞLATTI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da operasyonla ilgili açıklama yaptı. Operasyonun bakanlığın operasyonu olduğunu belirten Yazıcı 'Bu aslında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın başlattığı, geliştirdiği çalışmanın sonucu. Suç işleyenlerle ilgili savcılıkların talimatları doğrultusunda Emniyet Müdürlüğü'nün yapmış olduğu bir operasyon' diye konuştu. Bu konunun başlangıcının aşağı yukarı 2010 yılına dayandığını ifade eden Bakan Yazıcı, şunları söyledi:

'Halkalı'da 'Yavru Beyanname' adı altında büyük kapsamlı bir inceleme başlatılmıştı. Bu kapsamda yapılan denetimler sonucu oradaki eylemlerin bugün ta Esendere'ye kadar uzandığı görüldü. Aşağı yukarı 100'ü aşkın firma bu işin içinde yer alıyor. Gereğinin yapılması ve farklı boyutlarının incelenmesi için birer örneğini, imzamla MASAK'a, MİT Müsteşarlığına gönderdik. Sanırım operasyon buna dayanıyor.'


1 odadan 25 şirket çıktı

İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu 5 ilde iş adamlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda 52 kişi hayali ihracat, gümrük kaçaklığı, vergi kaçırmak, çete kurmak ve rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındı. Liderliğini B.K., B.H.A ve F.İ.'nin yaptığı iddia edilen işadamı şebekesinin hayali ihracat yaparak 30 milyon dolar devleti zarara uğratmak üzereyken gözaltına alındıkları belirtildi. İşadamlarının resmi kurumlara belirtiği adrese giden polis, 25 şirketin adresinin küçük bir oda olduğunu gördü. Bu şirketlere ait evrak ve dokümanlara el koyan polis aramalara devam ederken 52 şüpheli sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.



12 yıl önce