|

Hayat adeta durdu

Enerji nakil hatlarında yaşanan sorun nedeniyle Türkiye dün saatlerce karanlığa gömüldü. Saat 10.36'da başlayan kesinti nedeniyle İstanbul, Ankara başta olmak üzere onlarca il elektriksiz kaldı. Ulaşım, sağlık ve eğitimde aksamalar yaşandı. Türkiye'de ilk kez bu çapta meydana gelen enerji kesintisi kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Enerji Bakanlığı'nda kriz masası kurulurken Bakan Yıldız, her ihtimalin araştırıldığını söyledi. Kesinti saat 20.00 itibariyle giderildi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:30 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Elektrik nakil hatlarında yaşanan sorun nedeniyle dün saat 10.36'da yurdun birçok bölgesinde elektrik kesintileri yaşandı. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yetkilileri kesintinin giderilmesi için yoğun şekilde çalışırken, 2.5 saatlik aradan sonra kademeli olarak bazı illere enerji verildi. Bazı illere enerji verilmesi 5-6 saati buldu. Enerji Bakanı Taner Yıldız, saat 20.00 itibariyle kesintinin tüm illerde giderildiğini açıkladı.



Türkiye'de ilk kez bu çapta meydana gelen enerji kesintisi kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Kesinti nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sanayide de üretimde sorunlar yaşandı. Bu arada jeneratörler devreye girdi ve üretimin devam etmesi sağlandı. Sağlık kuruluşlarında ise kesintisiz güç kaynağı ve jeneratörler devreye alındı.



YARGIDA HİZMETLER AKSADI


Elektrik kesintisi, yargıyı da vurdu. Ulusal Yargı Ağı Projesi Sistemi (UYAP) çalışmadığı için davalar, devam eden duruşmalarda zabıtlar, daha sonra UYAP'a girilmek üzere dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla kaydedildi.



SANAYİDE ÜRETİM DURDU


Bir çok şehirde sanayi bölgelerindeki bazı fabrikalarda ve küçük sanayi sitelerinde, elektriklerin kesilmesi üzerine üretimde aksamalar yaşandı. Bu arada, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki Afşin Elbistan Termik Santrali'nde A ve B ünitelerinde de enerji üretimi durdu.



ONLARCA İL KARANLIKTA KALDI


Etkilenen iller şöyle: İzmir, Kayseri, Bursa, Adana, Samsun, Gaziantep, Bursa, Çanakkale, Manisa, Kayseri, Antalya, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kocaeli, Isparta, Burdur, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Erzurum, Iğdır, Ağrı, Bitlis, Muş, Hakkari, Ardahan, Kars, Edirne, Kırklareli, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar, Yalova, Balıkesir, Samsun, Rize, Trabzon, Çorum, Gümüşhane, Bayburt, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Batman, Şırnak, Konya, Aksaray, Karaman, Bartın, Kastamonu, Sakarya, Çankırı, Bolu, Düzce, Zonguldak, Artvin, Malatya, Sivas, Elazığ, Denizli, Ağrı. Enerjiyi İran'dan sağlayan Van ve Hakkari illeri ise kısmi olarak etkilendi.



Enerji sektöründe paralel etkisi


Öte yandan enerjide özelleştirme sonrası birçok bölgede elektrik dağıtım ihalelerini alan şirketin üst düzey yöneticilerinin paralel yapıya mensup olduğu gündeme gelmişti. Türkiye'nin enerji gibi çok kritik bir sektöründe şalterlerin paralel örgütün elinde olduğu belirtiliyor. Elektrik dağıtım sektöründe paralel yapıya mensup üst düzey yönetici oranının yüzde 80 düzeyinde olduğu öğrenildi.



Hızlı treni emektar çekti


Elektrik kesintisi başladığında seferde olan yüksek hızlı 5 treni, TCDD'nin emektarları dizel elektrikli lokomotifler Ankara, Eskişehir, Konya ve Pendik garlarına çekti. Yolcuların seyahatleri ise otobüslerle sağlandı. Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinden demiryolları tren işletmeciliği de etkilendi. Bu nedenle YHT'ler başta olmak üzere elektrikle işletilen Marmaray ve banliyö trenlerinin seferleri bir süre yapılamadı. 10.36 civarında başlayan kesintinin ardından enerjinin tekrar verilmesiyle 12.50 itibarıyla Marmaray tren seferlerine yeniden başlandı. TCDD, kesinti nedeniyle seyahatten vazgeçmek isteyen yolcuların bilet ücretlerini iade ettiğini açıkladı.



Jenaratörler devredeydi


Bir çok işyeri elektrik kesintisi nedeniyle işlerinin aksamaması için jeneratörleri devreye soktu. Kesinti süresi saatleri aşınca bu kez jeneratörler için mazot almak için akaryakıt istasyonlarında kuyruklar oluştu.



Hastaneler alarma geçti


Yurt çapında onlarca ilde meydana gelen elektrik kesintisi sağlık kuruluşlarını da alarma geçirdi. Bir çok şehirde kesintisiz güç kaynağı bulunan hastanelerde sorun yaşanmazken, bazı illerde evinde makinaya bağlı yaşamını sürdüren hastaneler, enerji kesintisinden etkilenmemeleri için, kesintisiz güç kaynağı olan hastanelere sevk edildi.



EVDEN HASTANEYE SEVK


Bursa, evlerinde elektrikle çalışan makineye bağlı iki hastanın, ambulanslarla Devlet Hastanesine getirildiği öğrenildi. Hastanelerdeki jeneratörlerin çalıştığı kaydedildi. Antalya'da ise hastanelerde jeneratör sistemlerinin devreye girmesinden dolayı herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı açıklandı. Bayburt'ta jeneratör çalışana kadar acile gelen hastalar cep ve çakmak ışıkları yardımı ile tedavi edilmeye çalışıldı.



İLAÇ ALAMADILAR


Bir çok ilde vatandaşlar, eczanelerde ilaç girişi yapılamaması nedeniyle bir süre ilaçlarını alamadı.



Nedenini bulacağız


Enerji kesintisiyle ilgili ortaya atılan birçok iddiaya cevap vermesinin doğru olmayacağını dile getiren Enerji Bakanı Taner Yıldız, resmi ziyaret için bulunduğu Slovakya'da yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Terör müdür siber midir, teknik bir arıza mıdır, bunların hepsini çalışmalarımızı tamamladıktan sonra açıklayacağız. Bu arızanın sebebinin de bir yandan tespit edilmesi lazım. İzmir tarafında özel sektöre ait bir santralin bir gerekçe ile devre dışı olduğu ve onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana, ilk anda ama bunu da kesinleştirmem lazım."



SİBER SALDIRI İHTİMAL DIŞIDIR DİYEMEYİZ


Bakan Yıldız, "Aslında sistem kendi içerisinde izoledir. Yani o domino taşı hepsini bütün ülkeyi kapsamaz, arada izole yerler çok fazla ama nasıl orada bir atlama oldu, nasıl bir işlem oldu bütün kayıtları ortaya çıkardıktan sonra bakmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.



Enerji Bakanı, "Teknik bir gerekçe ile mi yoksa üzerine bir manipülasyon, bir oynanama mı oldu, işletme hatasından mı kaynaklandı yoksa siber bir yapıdan mı kaynaklanıyor. Şu anda söylemek için erken. Birçok birim itibarıyla buna bakıyoruz. Bunlar da ihtimal dışında değil diyemeyiz" ifadelerini kullandı.


#elektrik kesintisi
#siber saldırı
#hastane
#trafik
9 yıl önce