|

Haydar Baş’tan araklamış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki gün açıkladığı seçim bildirgesinde sergilediği vaatler, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş'ın 2007 yılındaki vaatlerinin kopyası gibi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:37 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Açıkladığı hedefleri tıpkı Baş gibi notere tasdikleten Kılıçdaroğlu, vaatleriyle 2007 Haydar Baş'ını aratmadı. Vaatlerini İstanbul 16. Noterliği'nde tasdik ettirdiğini ilan eden Baş gibi Kılıçdaroğlu da 'emeklilere iki maaş' vaadini Ankara 3. Noterliği'nde tasdik ettirdi. İşte Baş ile Kılıçdaroğlu programları arasındaki diğer benzerlikler:



Baş: 100 bin liranın altında geliri olan esnaftan vergi almayacağız.


Kılıçdaroğlu: Esnafın da şirketler gibi kira, araç gideri vb. iş yeri masraflarını vergiden düşürülmesini sağlayacağız.


Baş: KOBİ'lerin enerji, istihdam ve vergi yükleri hafifletilecek. Ayrıca devlet tarafından faizsiz kredilerle desteklenecek.


Kılıçdaroğlu: KOBİ'lere ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi vereceğiz.


Baş: Her aileye 500 lira maaş.


Kılıçdaroğlu: Hiçbir ailenin geliri 720 TL'nin altına düşmeyecek.


Baş: Mazot 80 kuruş olacak.


Kılıçdaroğlu: Mazotun litresi 1,5 lira olacak.


Baş: Elektrik bedava.


Kılıçdaroğlu: 230 kv altındaki elektrik bedava.


Baş: Kira öder gibi ev sahibi yapacağız.


Kılıçdaroğlu: Kiracılar, arsa maliyetsiz 277 TL taksitle 70 metrekarelik ev sahibi olacak.


Baş: Asgari ücret 2 bin lira olacak.


Kılıçdaroğlu: Asgari ücret 1500 lira olacak.


Baş: Çiftçilere yüzde 50 avans verilecek. Vergi alınmayacak.


Kılıçdaroğlu: Başka geliri olmayan çiftçiye, hane başına, asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız.


Baş: Emekliler aldıkları ücretin 3 katını alacak.


Kılıçdaroğlu: Her emekliye iki maaş ikramiye.


Baş: Madenlerimiz devlet ve millet ortaklığı ile işletilecek.


Kılıçdaroğlu: Kömür işletmeciliğinde kamuyu etkin kılacak, sektörü Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) eliyle yeniden yapılandırılacağız.


Baş: Her ev hanımına 500 lira maaş verilecek.


Kılıçdaroğlu: Aile Sigortası ödemelerini kadınlara yaparak, kadınları ekonomik olarak güçlendireceğiz.



Eğitim vaadi imam hatip karşıtı


Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, CHP'nin ilköğretimi kesintisiz 8 yıla çıkaran seçim vaadinin imam hatiplerin ortaokul kısımlarının kapatılmlası anlamına geldiğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun kesintisiz eğitimi 1+8+4 şeklinde 13 yıla çıkaracağını belirttiğini hatırlatan Öksüz, “CHP'nin vaadine göre, ilköğretim kesintisiz 8 yıla çıkarılacağı için imam hatip ortaokulları kendiliğinden devre dışı kalacak ve kapanacaktır. CHP, kesintisiz eğitimle imam hatipleri kapatmayı vadediyor. CHP'nin bu vaadi, milletin değerlerini ya anlamamakta ısrar ettiklerini ya da tarihinde olduğu gibi din ve değerlerimize karşı adeta bir savaş yürüttüklerini gösteriyor” diye konuştu.



İki anahtara benzedi


AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerini eleştirerek, “Sırtında yumurta küfesi taşımayanların, boş vaatlerle halkı kandırmaya çalıştıklarını gördük. Daha önce de 2 anahtar vadedip, milletin elindeki anahtarları alanlar oldu, bekara karı boşamak kolaydır” dedi. Kılıçdaroğlu'nun gözünü hazinede biriken paraya diktiğini vurgulayan Aydın, “Sosyal devlet olmanın gereği, halka kömür yardımında bulunduğumuzda bize, 'halkı dilenci haline getiriyorlar' diyen Kılıçdaroğlu şimdi bol keseden dağıtıyor” ifadelerini kullandı.



Umutları Çipras


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da bol keseden vaatleri eleştirerek, “CHP Çipras rüzgarından pay almak istiyor. Çipras'ın nasıl debelendiğini biliyorsunuz. HDP de o rüzgardan faydalanmak istiyor. Yüzde 36'lık rüzgar. Millet AK Parti rüzgarını inşallah bunlara gösterecek” yorumunda bulundu.



#Kılıçdaroğlu
#chp vaatleri
#haydar baş
9 yıl önce