|

HDP'den tartışma çıkaracak teklif

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Türkiye’de yaşanan zorla kaybetmeler, toplu mezarlar gibi insanlık suçları, ağır insan hakları ihlalleri, soykırım ve katliam" gibi olaylarla ilgili "Devlet Özür Dileme Kanun Teklifi" verdi.

Yeni Şafak
18:21 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 18:30 - 26/11/2014 Çarşamba
AA

Tuncel'in, TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklife göre, "özür dileme" metni, Meclis'te Cumhurbaşkanı tarafından, tüm siyasi parti grup başkanlarının ve gruplarının olduğu kamuoyuna açık bir oturumda okunacak. Cumhurbaşkanı, sonraki gün ise olayın yaşandığı yerde özür dileyecek.


HDP'li Sebahat Tuncel, kanunun gerekçesinde şöyle dedi:

 

“Türkiye’de toplumsal barışın sağlanmasının ve devlet ile toplumun yeni bir toplumsal sözleşme ile bir gelecek tahayyülü sunmasının önünde, son zamanlarda gündeme 38 Dersim katliamı yanı sıra yaşanmış pek çok insanlığa karşı işlenen suç bulunmaktadır. Dersim dışında Maraş, Sivas, Çorum Katliamları, Ermenilerin soykırıma uğratılması, 12 Eylül askeri darbesi ile tüm muhalif kesimlere yönelik devlet teröründen kaynaklı işlenen insanlık suçları gibi pek çok yaşanmış olay bulunmaktadır.”

Özür dileme resmi olarak yapıldıktan sonra en fazla 1 yıl içerisinde, konuya özgü TBMM’de yasa ile Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulacak.


Özür dileme sonrasında mağdurların ve yakınlarının maddi ve manevi tazminatları sağlanacak.


Olayın yaşandığı gün "ulusal yas" olarak ilan edilecek.

#hdp
#ermeni soykırımı
#kanun teklifi
#özür
#recep tayyip erdoğan
9 yıl önce