|

HDP’nin tehdidi bilboardlarda

Van'da, kan akan musluk görseli yer alan afişlerle halka HDP’ye oy vermeleri için baskı yapılıyor. Afişlerde, Türkçe ve Kürtçe, “farkında mısın”, “sahip çıkmazsanız uzak değil!” gibi ifadeler yer alıyor. Vatandaşlar, afişlerle iradelerinin ipotek altına alınmak istendiğini belirterek, ‘eğer HDP’ye oy vermezseniz kan akacak’ mesajı verildiğini ifade ediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 2/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 02:45 - 2/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Van şehir merkezindeki bilbordlara, musluktan kan akmasını tasvir eden görseller ile “önleminizi alın" şeklinde yazıların yer aldığı afişlerin asılması tepkiye yol açtı. Kentin çeşitli alanlarında bulunan ve kullanımı Van Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde olan bilbordlarda, musluklardan kan akan görsel ile üzerine Türkçe ve Kürtçe olarak, “önleminizi alın", “bir gün bitecek", “bir gün her şey", “sahip çıkmazsanız uzak değil!", “nefessiz kalmayalım", “farkında mısın?" ifadelerinin bulunduğu afişlerin yer alması, 7 Haziran seçimi öncesinde tartışmalara neden oldu.



HALK İSYAN EDİYOR


AK Parti Van Milletvekili ve birinci sıra milletvekili adayı Burhan Kayatürk, yoğun şikayet geldiğini ve musluklardan akan kanın ne anlamanın sorulduğunu söyledi. Musluklardan akan kanla vatandaşa farklı mesajların verilmek istendiğini vurgulayan Kayatürk, “Bir musluk var ve musluktan kan akıyor, akan kanın hemen altında 'uyarı' niteliğinde ifadeler var. Bizce anlamı yok ama halk buna ciddi anlamlar yüklüyor ve 'neden bunu engellemiyorsunuz, kaldırmıyorsunuz?' diye bize isyan ediyor." dedi.



HEDEF KORKU OLUŞTURMAK


Kayatürk, "Verilmek istenen mesaj verilmiş, orada kan var, karanlık bir şekilde. İl Emniyet Müdürünü aradım, 'bu bilbordlarda ne yazıyor, ne denilmek isteniyor, kim bunu yaptı?' diye sorduğumuzda, onların da bilgisinin olmadığını, belediyeye ait su ve kanalizasyon işleri müdürlüğünün susuzlukla alakalı bir uyarıda bulunmak için böyle bir yol seçtiğini kendilerine ilettiğini söyledi" şeklinde konuştu. Kayatürk, çocukların bile buna inanmayacağını ve mesajın açık olduğunu ifade ederek, halk üzerinde bir korku, baskı oluşturulmak istendiğini söyledi. Kayatürk, AK Parti'ye seçim bürosu kiralayanların da tehdit edildiğini belirterek, “Van merkezde seçim bürosu için 26 yer beğendik, anlaştık ve peşinatı bile verdik. Sonra vazgeçtiler. Açık açık tehdit edildiklerini söyleyenler var. Aylık kirası 3 bin lira olan yere biz bir ay için 65 bin lira veriyoruz. 80-90 bine çıkarıyoruz yine de vermiyorlar. Seçim bürosu bulamıyoruz."



SAVAŞ MI SEÇİM Mİ?


Kayatürk, “Bu tehditlerden, baskılardan bir an önce vazgeçilmesi lazım. Geçen dönem 54 gün burada kaldık ve bu 54 gün de saldırıya uğradık. Buraya savaşmaya mı geliyoruz, barış içinde yarışmak için seçime mi geliyoruz? Vatandaş tehdit alıyor, köylerde, kent merkezinde evler tek tek dolaşılarak tehdit ediliyor." şeklinde konuştu.


AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ise şunları söyledi: “Halka sorduğumuzda aldığımız ortak cevap 'kan' oldu. Vatandaşlar bunun, halkın iradesini ipotek altına almaya yönelik çaba olduğunu bize söylediler. Bu bilbordları gören halkta, 'eğer HDP'ye oy vermezseniz kan akacak' gibi bir düşünce söz konusu."



VASKİ'DEN KOMİK SAVUNMA


Belediye bünyesindeki Van Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (VASKİ) kentin işlek yerlerine astığı reklam panoları vatandaşların tepkilerine rağmen kaldırılmadı. VASKİ yerkilileri, afişlerin 'Su Kültürünü Geliştirme Projesi' kapsamında hazırlandığını iddia etti.



Çatışmayı çağrıştırıyor


Kentin en işlek caddelerindeki bilbordlarda yer alan ilanı gören vatandaşlar, kan akan musluk görselinin rahatsız edici olduğunu ve hangi amaçla kullanılırsa kulanılsın böyle bir görseli doğru bulmadıklarını dile getirdiler. Vatandaşlardan Tübyan Karakuş, bilbordlardaki görselin bölgede 30 yılı aşkın süre yaşanan çatışmaları da çağrıştırabileceğini ifade etti. Bilbordlardaki ilanda verilmek istenen mesajı algılayamadığını anlatan İnan Bozkaya “Siyasi bir mesaj içeriyor gibi" dedi. Caddedeki bilbordları inceleyen Enver Yalçın ise “Mesaj ne olursa olsun karanlık bir ortamda, kan akan musluk görüntüsü hiç hoş değil" ifadelerini kullandı.



'AK Parti'ye verilen her oy bize sıkılmış kurşun sayılır'


Şehirlerde bilbordlara kadar taşan tehdit, kırsalda daha şiddetli hissedilmeye başladı. 7 Haziran için ağır silahlarla köyleri gezen PKK teröristler HDP'ye oy istiyor. Teröristler köylerin ileri gelenlerini, "AK Parti'ye oy çıkarsa hesap sorarız” diye tehdit ediyor. En çok tehdide uğrayanlar ise muhtarlar oluyor. Yeni Şafak'a konuşan bir muhtar, PKK'lıların kendilerini Van merkezine götürdüğünü, “Tek oy kaybı istemiyoruz” dediklerini aktardı. Adını vermeyen bir başka muhtar da yöntemi şöyle anlattı: Başta muhtar ve imam herkesi, kadınlar hariç topluyorlar. Çıkan her eksik oy bize sıkılmış kurşun olur ve kan davası sayarız diyorlar.


#Burhan Kayatürk
#Su Kültürünü Geliştirme Projesi
#ak parti
9 yıl önce