|

Hedef: Terörsüz bölge

ABD'nin Türkiye'nin güneyinde adım adım inşa ettiği 'PKK devleti'ne en büyük darbe, Fırat Kalkanı operasyonuyla vuruldu. Terör örgütü IŞİD tarafından işgal edilen bölgelerin arka arkaya Suriye PKK'sına teslim edilme oyununu dikkatle izleyen Ankara, 'Fırat' kırmızı çizgisi de aşılınca duruma müdahale etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 01:08 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fırat Nehri'nin batısına geçerek Münbiç'i işgal eden PKK/PYD, geçtiğimiz günlerde kuzeydeki Cerablus'a yönelmiş ve Türkiye sınırına yerleşme planları yapmaya başlamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 24 Ağustos'un ilk saatlerinde başlattığı operasyonla, ABD'nin Türkiye'yi güneyden kuşatma planına en büyük darbe vurulmuş oldu. Harekatın başlamasından 12 saat sonra TSK destekli ÖSO birlikleri, IŞİD'in PYD'ye altın tepside sunmaya hazırlandığı Cerablus'a girdi. IŞİD'in ilçede bıraktığı teröristler tamamen temizlendi. Örgütün bomba tuzaklarını temizleme çalışmaları ise sürüyor.



HİK UÇAĞI DA HAVADA


Edinilen bilgiye göre, operasyona Gaziantep'te konuşlu 5. Zırhlı Tugayı'nda konuşlu tanklar katıldı. Tugay, sınırötesi operasyonu ilk etapta 40 tank ve 8 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) ile destekledi. Operasyon süresince gerekli hava desteğini sağlamak üzere 2 adet F-16 savaş uçağı sürekli devriye geziyor. Bu uçaklara yakıt desteği sağlamak için ikmal uçağı da görevde. Harekata bir adet havadan ihbar kontrol uçağı (HiK-Awacs) ve bir de arama kurtarma uçağı destek veriyor. Mehmetçik ise Suriye'ye sınırlı sayıda personelle gitti. Az sayıda bordo bereli keşif timi olarak görev yaparken, IŞİD ile karadan mücadele ise tamamıyla özel eğitimli ÖSO unsurları tarafından yürütüldü. Bu arada, Gaziantep Karkamış'ın ardından Şanlıurfa'dan ikinci bir cephe açılacağı iddiaları ise yalanlandı.



HEDEF TÜM TERÖRİSTLER


Fırat Kalkanı'nın hedefi sadece IŞİD değil bölgedeki tüm terör örgütleri. Operasyonun süresi için 2-3 hafta gibi süreler telaffuz ediliyor ancak yetkililer süre konusunda hayli temkinli yaklaşıyor. Bu doğrultuda tüm tarafların söylediği tek bir söz var: “Hedef, teröristlerle mücadele ve nereye kadar gidilmesi gerektiği ve harekatın süresi, sahada ortaya çıkacak”. Başbakan Binali Yıldırım da Türkiye'nin Suriye'de daha aktif politika yürüteceğine ilişkin yaptığı açıklamada, 6 aylık bir süre telaffuz etmişti.



ARINDIRILMIŞ BÖLGE


Mülteci akınına karşı dile getirdiği 'güvenli bölge' çağrısına yanıt alamayan Türkiye, Fırat Kalkanı'nın tamamlanmasıyla Azez-Cerablus hattında 'terörden ve teröristlerden arındırılmış bölge' oluşturacak. Böylelikle sınır hattı, terörist unsurlara bir daha açılmamak üzere kapatılacak. Türk askeri, operasyon tamamlandıktan sonra da -ÖSO tam hakimiyet sağlayıncaya kadar- bölgede sınırlı sayıda personelle kalacak. Bölge emniyete alındığında Mehmetçik tamamen çekilecek olsa da istihbarat unsurlarıyla, gözü ve kulağı sürekli bölgede olmaya devam edecek.







#Fırat Kalkanı
#ÖSO
#IŞİD
8 yıl önce