|

Hepsi sorumlu

Mecidiyeköy''de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin bilirkişi ön raporunda asansör firması Geda Major ve Torunlar GYO yetkilileri kusurlu bulundu. 7 kişilik uzman heyet tarafından hazırlanan raporda ''Acil durdurma butonuna basıldığı darbe izlerinden anlaşılmıştır'' denildi.

Mustafa Sait Özkan
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:07 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Hepsi sorumlu
Hepsi sorumlu

Mecidiyeköy''de 10 kişinin hayatını kaybettiği asansör faciasının ön bilirkişi raporu savcılığa ulaştı. Raporda işveren Torunlar İnşaat, asansör bakımını üstlenen Geda Major firması yetkilileri ve teknik personelinin kazada kusurlu olduğu belirtildi. Asansör kullanıcısının yapı denetim firması yetkililerinin ve İş sağlığı ve Güvenliği firması yetkililerini kusurlu olup olmadığının ise kesin rapora göre değerlendirileceği yer aldı. Raporda asansördeki sınır kesici swiç sisteminin bilinçli olarak devre dışı bırakılma olasılığı olduğu ayrıca işçilerin düşerken acil butonuna bastıkları tespit edildi.

7 KİŞİLİK UZMAN HEYET

Mecidiyeköy''de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasında 4 şüpheli tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı ön bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, asansördeki sınır kesici (swiç) plakalarının bulunduğu, ancak bu kesici sistemin sınır anahtarının bulunmadığı ve kaza sırasında bu sınır kesici swiçlerin kaza anında işlevini yerine getirmediği tespit edildi. Swiç sisteminin neden çalışmadığının sebebinin ise bilirkişiler tarafından tespit edilemediği ancak olasılıklar arasında bilinçli olarak bu sistemin devre dışı bırakılabileceği anlatıldı. Raporda mekanik durdurucu sistemin mast ( kolon) üzerinde bulunmadığı ifade edildi.

ACİL BUTONUNA BASMIŞLAR

Yine raporda kabin operatörü kumanda panelindeki acil durdurma butonunun basılı konumda olduğu gördüğü yer aldı. Ayrıca 25. katta bulunan Ytong duvar elemanlarının çarpma etkisiyle yıkılmış olduğunun gözlemlendiği belirtildi. Raporun sonuç bölümünde cephe asansörünün montajını, bakımını yapan Geda Major firmasının yetkilileri ve teknik personelinin, Torunlar İnşaat firmasının sorumlularının kazada kusurlu oldukları belirtildi.

4 kişi tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı''nca kazaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bir süre önce 11 kişinin ifadesini alan savcılık, 6 kişiyi tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk ederken, 5 kişinin ise serbest bırakılmasına karar vermişti. Nöbetçi hakimlik, asansörden sorumlu teknik personelin de aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasını kararlaştırmıştı. Şişli''de 6 Eylül''de, işçi taşıyan asansörün 32. kattan zemine düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetmişti.

İlk gün incelenemedi

Bilirkişi heyetinin, olayın ertesi günü olan 7 Eylül Pazar saat 13.00''te olay mahalline gittiği belirtilen ön raporda, ''Görevli inşaat personelinin uyarısı ile yukarıda düşme tehlikesi olan cisimler olduğu uyarısı dikkate alınarak, o anda kabin incelemesi gerçekleştirilmemiştir. 33. kat hizasında kuyu üst koruma kalıbının kaza sonrasında çarpmadan dolayı 4 bağlantı noktasında sadece ikisi tarafından tutulacak şekilde kurtulduğu ve tehlike arz edecek şekilde asılı durduğu görülmüş, bu nedenle kuyuda o an inceleme yapılmayarak keşfe son verilmiştir'' denildi.


10 yıl önce