|

Her ülkeye bir paralel şube

Emniyet içine yerleşen paralel yapının oluşturduğu gizli bir teşkilat daha ortaya çıktı. Paralel polisler, Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan teşkilatlanma kurdu. Paralel yapı her kıta ve ülkeye de bir ‘ülke bölge uzmanı’ atadı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 22:59 - 22/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Paralel yapının, Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmamasına rağmen gizli bir teşkilat oluşturduğu ortaya çıktı. Kıtalararası teşkilat şeması oluşturan paralel yapının, yönetmelikte olmayan teşkilat kapsamında amirlerini yanıltarak atama yaptıkları belirlendi. Ayrıca söz konusu polislerin geçmişe dönük olarak irtibat kurduğu ülkelerle ilgili bilgileri de yok ettikleri tespit edildi. 

12 POLİSE DAVA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nda görev yapan Savcı Yücel Erkman’ın 10 emniyet müdürü, 1 emniyet amiri ve 1 polis memuru hakkında “görevi kötüye kullanmak” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarında iddianame düzenledi. 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, paralel yapının emniyet içerisinde gizli bir teşkilat oluşturduğuna yer verildi. İddianamede, daire başkanlığıyla ilgili yönetmelik ve teşkilat şemasında, her kıta için bürolar oluşturulduğu, bunların görev ve sorumluluklarının açık şekilde belirtildiği ve şüpheli polislerin bunun dışında oluşum gerçekleştirdiğine yer verildi.

AMİRLERİ YANILTTILAR 

Paralel yapı, yönetmelik ve teşkilat şemasında bulunmamasına rağmen her kıta için büro oluşturdu. Oluşturulan bu bürolara da üst amirlerini yanıltarak 70 ‘ülke polis danışmanı’ atamasının yapılmasını sağladı. Üst rütbeli müdürler ise teşkilat şemasında belirlenen kıtalardan sorumlu olarak görev yaptı.

BAHANE ARAP BAHARI

İddianamede Dış İlişkiler Daire Başkanı Birinci Sınıf Emniyet Müdürü Fatih İnalkaç, Personel Daire Başkanlığı’na kıta sorumlularının atanması için gönderdiği yazısında Arap Baharı’nı gerekçe gösterdi. Yakın bölgeler olması dolayısıyla Arap Baharı’nın ülkemizi de ilgilendirdiğini belirten İnalkaç, “Teşkilat tarafından yürütülecek politikaların, profesyonel işgücü tarafından üretilmesi gerektiğini” iddia etti. Daire Başkanının bu yazısının ardından Mustafa Reşat Tekinbaş, Ahmet Ekici, Ahmet Duran Bitmez,  Fatih Dikici, Nebi Çetinkaya ve Mehmet Demircioğlu kıtalardan sorumlu olarak görev yapmaya başladı. 

GİDERLER BDK FONUNDAN

Yönetmelikte yeri bulunmamasına rağmen oluşturulan gizli teşkilatın giderleri ise Başbakanlık örtülü ödeneğinden Barışı Destekleme ve Koruma Harekatı (BDK) fonundan ödendiği ve kamu zararı oluşturulduğu belirlendi. Bu fondan  kıtalardan sorumlu teşkit için 30 bin civarında para aktarıldığı tespit edildi. BDK, yurt dışında Birleşmiş Milletler Barış gücünün görev yaptığı ülkelerde görev yapan Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin eğitimi ve bunların seçimi sırasında yapılan sınav giderleri için kullanılmaktadır. Amacı emniyet içindeki gizli teşkilat, oluşturdukları büroların ihtiyaçlarını söz konusu fondan karşılayarak kamu zararı oluşturdu. 

GEÇMİŞE DÖNÜK BİLGİLER BULUNAMADI

İddianamede, İçişleri Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin yaptığı incelemelere ilişkin de bilgiler verildi. Buna göre, müfettişler yaptıkları incelemede,  09 Temmuz 2013 tarihinden 07 Mart 2014 tarihine kadar gizle bir şekilde görev yapan polislerin geçmişe dönük faaliyetlerine ilişkin hiçbir bilgiye ulaşılamadı. Hangi ülke ve kimlerle irtibat kurulduğuna daire hiçbir bilgiye rastlanmadı.

Daire Başkanı da suçlanıyor 

Görevi kötü kullanmakla suçlanan ve iddianamede yer alan 12 şüphelinin ismi ise şöyle: Eski Dış İlişkiler Daire Başkanı Fatih İnalkaç, Eski Dış İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı İlyas Özgentürk, 2. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Reşat Tekinbaş, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Ekici, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Duran Bitmez, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Fatih Dikici, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Nebi Çetinkaya, 4. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Demircioğlu, Ferhat Altın, Selami Açıkgöz, Abdulkadir Karaturna ve 4. Sınıf Emniyet Müdürü Murat Taşdemir.


İşte kıta kıta korsan yapılanma

Kıtalararası görevlendirilen teşkilat şemasında 2., 3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri yer alıyor. Teşkilat şemasına göre 2. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Reşat Tekinbaş, genel koordinatör olarak görev yapıyor. İşte, paralel yapının gizli oluşturduğu kıtalararası teşkilatta sorumlu olan polisler ve sorumlu olduğu bölgeler:

- Genel Koordinatör ve 2. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Reşat Tekinbaş Kuzey ve Latin Amerika ülkeleri

- 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Ekici Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri

- 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Duran Bitmez Sahraaltı Afrika ülkeleri

- 3. Sınıf Emniyet Müdürü Fatih Dikici BM Barışı Destekleme Eğitim Merkezi

- 3. Sınıf Emniyet Müdürü Nebi Çetinkaya Avrupa ve Balkan ülkeleri

- 4. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Demircioğlu Asya ve Avusturalya ülkeleri.

Çalışma odaları resmi değil  'şifahi' 

Söz konusu teşkilatta ‘ülke koordinatörü’ olarak görev alan Mustafa Reşat Tekinbaş, Ahmet Ekici, Ahmet Duran Bitmez,  Fatih Dikici, Nebi Çetinkaya ve Mehmet Demircioğlu’na Dış İlişkiler Daire Başkanlığı’nda kendilerine oda tahsis edildi. Ancak ülke koordinatörü olarak görev tanımı yapılan söz konusu isimler, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ile bir ilgisi olmayan Haberleşme Dairesi’ne tahsis edilen ek hizmet binasında çalışmaları sürdürdü. Söz konusu odaları veren Haberleşme Daire Başkanlığı’nın 07 Mart 2014 tarihine kadar burada çalışan ‘ülke koordinatörlerinin’ adı ve görev tanımına ilişkin bir bilgise sahip olmadığı tespit edildi. İddianamede, Haberleşme Daire Başkanlığı tarafından çalışma odalarının ‘şifahi’ olarak verildiği ifade edildi. 


Gizli teşkilatı sahiplenmedi 

Daire Başkanı Fatih İnalkaç ile Başkan Yardımcısı İlyas ÖzgenTürk, ifadelerinde gizli oluşturulan bu teşkilatı kabul etmedi. İnalkaç ve Özgentürk, dairenin iş yükünün fazla olduğu ve iş yükünün azaltılması amacıyla personelin talep edildiğini söyledi. 

#Paralel yapı
#Yücel Erkman
#Savcı Yücel Erkman
#Emniyet
9 yıl önce