|

Her yerde Türk izi var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün ziyaret edeceği Somali’de heyecan dorukta. Mogadişu Büyükelçisi Bekar, Türkiye’nin projeleriyle her yanda izi bulunduğunu söyledi. Bekar, “Büyükelçiliğimiz 24 saat çalışıyor. Burada bizi hükümet gibi görüyorlar. En büyük korkuları ise Türklerin buraya terk etmesi” dedi.

İlhan Toprak
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 10:41 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak

Somali’nin adeta kaderini değiştiren 2011 ziyaretinden sonra bu ülkeye bugün ikinci defa gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgenin heyecanını yükseltti. Ziyareti için büyük hazırlıkların yürütüldüğü Mogadişu’da Erdoğan, havaalanı, hastane ve büyükelçilik açılışları yapacak. Erdoğan ayrıca Somalili meslektaşı ile deniz ulaştırma, savunma sanayii ve spor alanlarında 3 ayrı anlaşmaya imza atacak. Ülkede iş yapan yatırımcılar da büyük bir heyecanla Erdoğan’ın ziyaretini bekliyor. Somali Büyükelçisi Olgan Bekar, Türkiye’nin ülkede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı ve devam ettirdiği girişimleri sayesinde büyük bir prestij kazandığını vurguladı. 


400 MİLYON DOLAR YARDIM

Tarihi ziyaret öncesi Yeni Şafak’a konuşan Büyükelçi Bekar, Türkiye’nin bu ülkede çok farklı bir yerinin olduğunu vurguladı. “Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri sonrası Türkiye halkı 400 milyon dolar yardım yaptı. Bu yardımların yanında yatırımlar da yine devletimizin öncülüğü ve teşvikiyle hızla sürüyor. Somali’yi anlayabilmek için 2011 yılı Somali’sini bilmek gerekiyor. O günden bugüne kadar ne kadar değişiklik olduğu hemen görülecektir” diyen Bekar, ülkenin her yanında Türk izinin bulunduğunu aktardı. Somali Büyükelçisi olmadan önce Dışişleri Bakanlığı’nda Doğu Afrika Bölge Başkanı olarak görev yaptığını ve bölgeyi çok iyi bildiğini söyleyen Bekar şunları kaydetti: 


HERKES PATLAMA YERİNDEYDİ

“Türkiye’nin hem resmi hem de sivil toplum örgütlerinin bölgeye yaptığı yardımlar ve yatırımlar Mogadişu’yu ayağa kaldırmaya başladı. Yollardan limana, çöp toplamadan hastanelere, fabrikalardan fırınlara kadar her yerde Türk izine rastlarsınız. Mogadişu’da adamlar bize ‘Bizim çöpümüzü bile topluyorlar’ diyor. Burada yaşayan insanların en büyük endişesi Türklerin buradan gitmesidir. Bunu samimiyetle söylüyorum. Bize öyle ihbarlar geliyor ki şaşırırsınız. Bazı zamanlar Somalililer büyükelçiliğimizi arayarak, ‘Şurada Türkler var. Onlar oradan uzaklaşsın. Oralar tekin yerler değil. Onları kaçırırlar veya başka kötülük yapabilirler” bizi uyarıyorlar. Ellerinden ancak bu geliyor. Buradaki bombalı saldırı Somalili yetkilileri ayağa kaldırdı. Patlamadan hemen sonra Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı, Afrika Birliği Komutanı ve Genelkurmay Başkanı patlama yerine geldi. Patlamadan sonra büyük bir çalışma başlatıldı. Sürekli irtibat halindeyiz. Gelişmeleri an be an takip ediyoruz.” 


Bizi hükümet gibi görüyorlar

Türkiye’nin yalnızca yardımla yetinmeyip aynı zamanda Somali’nin kalkınması için büyük yatırımlar yapıldığının altını çizen Büyükelçi Bekar, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burada yalnızca yardım yapılmıyor. Somali’de büyük yatırımlar yapan, ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan yatırımcılarımız var. Bunlar burada çok başarılı faaliyetlere imza attılar. Sivil toplum örgütlerimiz ve Kızılay aynı zamanda eğitimden sağlığa kadar, temiz içme suyu kuyuları açmadan diğer kalkındırma çalışmalarına kadar önemli katkılar sundular. Tabi Türkiye olarak da önemli katkılarımız oldu. Böyle olunca burada bir şeye ihtiyaç duyulduğunda veya bir şey yapılması gerektiğinde devlet yetkililerinden sivil örgütlere ve hatta halka kadar herkesin ilk aklına Türkiye geliyor. Bizim Büyükelçiliğimiz abartmıyorum 24 saat çalışıyor. Bizi burada hükümet gibi görüyorlar.”


Dünyanın en büyüğü

Albayrak İnşaat tarafından yapımı süren Mogadişu Büyükelçiliği binası, tamamlandığında Türkiye’nin dünyadaki en büyük temsilciliği olacak. Büyükelçi Olgan Bekar, inşaatı gezerek Albayrak Grubu İdari Müdürü Zekeriya Demirci ve Proje Müdürü Turgay Suat Ellibeş’ten çalışmalar hakkında bilgi aldı. Somali’ye en büyük yatırımı yapan şirketlerden Albayrak Grubu, ülkeye 200 yataklı hastaneyi kazandırdı, duble yollar yaptı. Gruba bağlı Alport şirketi de Somali Limanı’nı işletiyor. 


Ay-yıldız teyakkuz

Türkiye’nin Somali’deki etkinliğinden rahatsız olan ülkelerin taşeron terör örgütlerini kullanarak imza attığı bombalı saldırıya rağmen Mogadişu’yu, Cumhurbaşkanı Erdoğan heyecanı sardı. Patlamanın olduğu otelin çevresi başta olmak üzere sokaklar, ay-yıldız bayraklarla gelin gibi süslendi. Güvenlik güçleri muhtemel bir provokasyona karşı bölgede kuş uçurtmuyor. Sık sık arama ve kontrol noktaları oluşturan Somali polisi, bir provokasyon yaşanmaması için Türk ekiplerle işbirliği halinde çalışıyor.  

#cumhurbaşkanı erdoğan
#albayrak inşaat
#Mogadişu
9 yıl önce