|

Herkese ilan edecek değildik

Cumhurbaşkanı Gül, Irak'ın kara harekatının ne zaman sona ereceğine ilişkin bilgisinin olduğunu belirterek, “Herkese ilan ederek bir operasyon ne başlatılır ne de oradaki askerin çıkışı veya tekrar girecekse, girişi, kamuoyunun bilgisi içerisinde olmaz” dedi.

Ankara
00:00 - 3/03/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:03 - 3/03/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Herkese ilan edecek değildik
Herkese ilan edecek değildik

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül “Askeri operasyonların planlarını kamuoyu önünde herkese anlatmak, söylemek, oradaki Mehmetçiği riske atmak anlamına geldiğini belirterek “O bakımdan bu tip operasyonların şaşırtıcı olması gayet normaldir” dedi. Gül, Romanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gezisine ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terör unsurlarına yönelik sınırötesi kara harekatının ani tamamlanmayla ilgili bazı tartışmaların gündeme geldiğini” ifade eden bir gazetecinin, 'Harekatın perşembe günü tamamlanacağını biliyor muydunuz? Harekatın tamamlanması konusunda ABD'nin etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın konuyla ilgili geniş bir açık ve net bir açıklamada bulunduğunu belirtti.

HERŞEYDEN HABERDARDIM

Harekatın tüm aşamalarından haberdar olduğunu kaydeden Gül, “Bu çerçeve içerisinde bu nasıl planlandıysa o şekilde bitmiştir. Tabii ki askeri operasyonların planlarını kamuoyu önünde herkese anlatmak, söylemek, oradaki Mehmetçiği riske atmak demektir. O bakımdan bu tip operasyonların şaşırtıcı olması gayet normaldir. Herkese ilan ederek bir operasyon ne başlatılır ne de oradaki askerin çıkışı veya tekrar girecekse girişi bunlar, herkesin, kamuoyunun bilgisi içerisinde olmaz. Bunları yaparsanız, kamuoyunun takdim edeyim, herkesi bilgilendireyim, hoş görüneyim diye bunları yaparsanız, o zaman oraya gönderdiğiniz evlatlarınızı da tehlikeye atarsınız.Ben tabii ki biliyordum. Ayrıca brifingler düzenli verildi. Bütün detaylarını tabii ki biliyoruz. O bakımdan bu nasıl planlandıysa öyle bitmiştir. Tamamen askeri bir planlamadır. Şunu bütün samimiyetimle söylerim; ABD'lilerin de bunda herhangi bir etkisi söz konusu değildir” diye konuştu.


16 yıl önce