|

Hırsızlıkta himmet payı yüzde 10

Milyonlarca kişinin hakkının gasp edildiği KPSS'de çalınan sorularla kendine yakın kişileri devletin kurumlarına yerleştiren paralel örgüt, bu kişilerin maaşından himmet adı altında aldığı yüzde 10 ile de örgüte gelir kaynağı sağladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:13 - 22/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü KPSS soruşturmasında önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Fetullah Gülen'in “devletin kılcal damarlarına sızın” talimatının ardından KPSS sorularını ele geçiren örgüt, hem kendilerinden olanları devletin kurumlarına yerleştirdi hem de söz konusu kişilerden himmet adı altında para alarak örgüte kaynak sağladı. Paralel örgütün, çalınan sorularla kurumlara yerleşen bekarların maaşının yüzde 10'unu, evlilerin yüzde 5'ini, karı-koca birlikte yerleştirilenlerin maaşınınsa yüzde 10'unu aldığı belirlendi.



HİMMETİN DE TARİFESİ VAR


Paralel örgüt elemanlarının 2010 KPSS ile yerleştiği kurumların başında, Bakanlıklar, TRT, Basın Yayın Enformasyon, İSKİ, İŞKUR, Kredi Yurtlar, Devlet Hava Meydanları, AFAD, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, DSİ, MTA gelirken, bazıları da öğretmen olarak atandı. KPSS sorularını önceden ele geçirerek milyonlarca kişinin hakkını gasp eden örgüt, aldığı himmet için de bir tarife belirledi. Memur olarak yerleşen örgüt üyelerinden alınan yüzde 10 ve yüzde 5'lik oranlara göre, maaşı yüksek olan kurumları tercih eden 'dahilerden' bekar ve karı-koca olanlar 250-500 TL arası, evliler ise 150-300 TL arası payı paralel örgütün kasasına himmet adı altında vermek zorunda.



6 KADIN SERBEST


2010 KPSS soruşturması kapsamında önceki gün 29 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, gözaltına alınan 40 kişi hakkındaki çalışmalar devam ediyor. Gözaltı listesinde bulunan ancak hamile olduğu anlaşılan aralarında kaymakam eşinin de olduğu öğrenilen 3 kişi serbest kalmıştı. Bunlardan ikisinin ifadesi hastanede alınırken, diğerinin ifadesi de emniyette alındı. Dün de yine hamile olduğu anlaşılan biri asker eşi 2 kişi ile küçük çocuğu olduğu belirlenen 1 kişi serbest bırakıldı. Böylece 78 kişilik gözaltı listesinde ismi yer alan 6 kadın, ilk operasyonda tutuklananlarla aynı delil durumuna sahip olmasına rağmen serbest kaldı.



MEMURLARA İDARİ SORUŞTURMA


Operasyon bilgisinin sızdırılmasının ardından kayıplara karışan 27 şüphelinin ise aranmasına devam ediliyor. Bunlardan 18'inin devlet memuru olduğu belirlendi. gözaltı listesinde yer alan memur şüphelilerle ilgili çalıştıkları kurumlar da idari soruşturma başlattı. Şüpheliler arasında eski ÖSYM personellerinin de bulunduğu, bunlardan yurtdışında olduğu tespit edilen eski ÖSYM Genel Sekreteri Mehmet A.'nın dün Türkiye'ye dönüş yaparak Ankara Emniyeti'ne teslim olduğu öğrenildi. Mehmet A.'nın ismi, paralel yapının 2010 KPSS'si öncesinde gerçekleştirdiği usulsüz dinlemelerde geçiyordu.



POLİS DE GÖZALTINDA


78 kişilik listede ayrıca bir polis de bulunuyor. İsminin Harun Kocaman olduğu tespit edilen polisin, “Resmi belgede sahtecilik” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından gözaltına alındığı öğrenildi. Harun Kocaman'ın sınav soruların dağıtıldığı Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'ndeki bilgisayarlardaki bilgilerin yok edilmesiyle ilgili ilk operasyonda tutuklanan komiser Öner Güven ile KPSS soruşturmasının eski savcısı Şadan Sakınan ile birlikte hareket ettiği öne sürüldü. Sakınan'ın adı, TÜBİTAK raporu ve Öner Güven'in ifadelerinin ardından dosyaya 'örgüt üyesi' olarak girmişti.


#kpss soruşturması
#Resmi belgede sahtecilik
#tübitak
9 yıl önce