|

HSYK seçiminde Yargıtay oyunu

Yargıtay, HSYK'ya üyelik seçimini 23 Eylül'de yapmayı kararlaştırdı. 12 Ekim'de adli ve idari yargı üyelerinin HSYK için yapacağı seçimi beklemeden Yargıtay'ın oturum kararı alması, paralel yapının bir oyunu olarak nitelendirildi. Yargıtay'ın düzenlediği oturum 2010 yılında HSYK seçimlerinin hemen ardından gerçekleştirilmişti.

Aa
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:16 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
HSYK seçiminde Yargıtay oyunu
HSYK seçiminde Yargıtay oyunu

Yargıtay, HSYK'ya seçilecek 3 asıl, 3 yedek üyenin belirleneceği Genel Kurul oturumlarını 23 Eylül'de yapma kararı aldı. 2010 yılında adli ve idari yargı üyelerinin seçimlerinden sonra HSYK'ya üye seçen Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun şimdi tam aksine adli ve idari yargı seçimlerinden iki hafta önce seçim yapmayı kararlaştırması, paralel yapının adli ve idari yargı üyelerine baskı unsuru olarak nitelendirildi.

PARALEL YAPININ YENİ TEZGAHI

22 üyeden oluşan HSYK'nın 16 üyesi seçimle belirleniyor. Bu kapsamda Yargıtay Genel Kurulu, HSYK'ya 3 asıl, 3 yedek üye seçiyor. Yargıtay'daki yaklaşık 370 üyenin HSYK'ya seçilecek kişileri belirleyeceği Genel Kurul oturumları ise 23 Eylül'de yapılacak. HSYK'ya daha fazla mensubunu sokmak için Yargıtay üzerinden bu oyunu çeviren paralel yapının amacının altında ise hakim ve savcılar üzerinde algı oluşturmak yatıyor.

HAKİM VE SAVCILARA GÖZDAĞI

Yargıtay Başkanlar Kurulu seçiminin ardından buradaki ağırlığını iyice arttıran paralel yapı, HSYK'ya seçilecek 3 asıl, 3 yedek üyenin çoğunluğunun kendi mensuplarından seçileceğini düşünüyor. 'HSYK seçimlerini de kazanacağız' algısı oluşturmayı planlayan yapının bu taktiği, HSYK'ya daha fazla üye sokabilmek için her türlü oyunun peşinde olduğu gözler önüne serdi.

KARARI ALKAN VERDİ

Yargıtay'da yapılacak seçimin 23 Eylül tarihinde yapılamasına ise Yargıtay Birinci Başkanı Ali Alkan karar verdi. Danıştay'dan HSYK'ya seçilecek üyelerin belirleneceği Genel Kurul oturumlarının 12 Ekim'de yapılacak olmasına rağmen Alkan'ın böyle bir karar alması dikkat çekti. Ali Alkan, 1 Eylül'deki adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada siyasi eleştiriler yöneltmiş ama yargıdaki paralel yapıya dair hiçbir özeleştiride bulunmamıştı.

2010'DA 1 HAFTA SONRA YAPILMIŞTI

Öte yandan, 2010 yılında HSYK üyeliği için Yargıtay'dan seçilen üyelerin belirlendiği Genel Kurul oturumları, birinci sınıf adli ve idari yargıdan hakim-savcıların belirlendiği seçimlerden bir hafta sonra yapılmıştı.

Erdoğan'a verilen tarihi değiştirdiler

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Basından öğrendiğimiz kadarıyla Yargıtay Başkanımız Yargıtay'da yapılacak seçimi 23 Eylül olarak tarihlendirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız'a arz ettiği tarihi sayın başkan değiştirmiş durumda tabi, ben bu konuyu takdire bırakıyorum. Hakimlerimizin, savcılarımızın değerli Yargıtay üyelerimizin takdirine bırakıyorum' dedi.

BİZE 13 EKİM DENİLDİ

Şırnak'ta bulunan Bakan Bozdağ şöyle konuştu: 'Yargıtay Başkanımız Cumhurbaşkanımız'ı hem tebrik hem de yeni adli yıl açılışına davet için Başbakanlık binasında ziyaret etmişti. Ziyarette ben de hazır bulundum. Orada değişik konular konuşuldu. Bu konuşmalar sırasında Yargıtay Başkanımız HSYK seçimine Yargıtay'dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek üyelik seçimini kürsüde yapılacak hakim ve savcıları etkilememesi bakımından 12 Ekim'de yapmayı ancak 12 Ekim'in pazar gününe gelmesi ve Yargıtay'da da pazar günleri çalışma geleneği olmaması nedeniyle biz 13 Ekim pazartesi günü yapacağız diye kendisi bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız'a ifade ettiler. Basından öğrendiğimiz kadarıyla Yargıtay Başkanımız Yargıtay'da yapılacak seçimi 22 Eylül olarak tarihlendirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız'a arz ettiği tarihi sayın başkan değiştirmiş durumda, tabii ben bu konuyu takdire bırakıyorum.'

HAYIRLISI OLSUN

Başkanın yetkisini bu yönde kullandığını ifade eden Bozdağ, 'Benim üzüldüğüm şey Sayın Cumhurbaşkanımız'a böyle bir kendi açıp kendi ifade etmesine rağmen daha sonra farklı bir tarih belirlemesidir. Hayırlı olsun diyoruz' ifadelerini kullandı.

16 adaydan 4'ü paralel

12 Ekim'de yapılacak HSYK üyeliği seçiminde yarışacak adli ve idari yargı mensuplarının netleşmesinin ardından gözler Yargıtay'a çevrildi. Seçimlerde Yargıtay'dan 16 aday yarışacak. Kulislerinde, bu 16 isimden 4'ünün paralel yapı mensubu olduğu konuşuluyor. Yargıtay'dan müracaat eden isimler şöyle: Yakup Ata, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Ahmet Karayiğit, Hüseyin Boyrazoğlu, Halit Baysoy, Muharrem Akkaya, Alp Arslan, Mustafa Ateş, Bahri Aydoğan, Ali Eryılmaz, Ali Orhan, Mustafa Kemal Özçelik, Salih Sönmez, Rıza Şahin, Kerim Tosun.


10 yıl önce