|

HSYK seçimlerine fişleme gölgesi

Bağımsız hakim ve savcılara asılsız ihbar ve iddialarla kumpas kuran paralel yapı, HSYK eliyle yargı mensuplarını fişleyip sindirmeye çalışıyor. Paralel yapı seçimlerde kendilerine destek vermeye ikna edemediği yargı mensuplarını sicillerini bozmakla tehdit ediyor.

Osman Özgan
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 21:29 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
HSYK seçimlerine fişleme gölgesi
HSYK seçimlerine fişleme gölgesi

Paralel yapı, 12 Ekim'de yapılacak HSYK seçimleri öncesi kendi adaylarına oy vermeyeceğini öğrendiği hakim ve savcıları kıskaca aldı. Paralel yapının bu hakim ve savcılar hakkında 'Soruşturmayı geç başlatmak, delil ve belge olmadan mahkumiyet kararı vermek' gibi iddialarla Yüksek Kurula suç duyurusunda bulunarak gözdağı verdiği tespit edildi. Paralel yapı Yüksek Kurul'da hakimiyeti altında olan 3. Daireyi kullanarak da birçok hakim ve savcı hakkında inceleme ve soruşturma açtırdı.

PARALEL KUMPAS

Paralel yapı bağımsız hakim ve savcıları şikayet kumpasıyla sindirmeye çalışıyor. Kumpas şöyle işliyor: Paralel yapı kendilerine yakın bulmadıkları hakim ve savcıları bir takım iddilarla HSYK'ya şikayet ediyor. Şikayeti görev addeden Daire bu hakim ve savcılar hakkında anında inceleme başlatılması için gündem oluşturuyor. İnceleme yapılması için müfettiş görevlendirilirken hakim ve savcılara HSYK seçimlerine günler kala aba altından sopa gösteriyor.

YÖNTEM DEŞİFRE OLDU

Hakim ve savcıların sicilini bozmakla tehdit eden paralel yapının en çok kullandığı kumpas yöntemi ise 'Soruşturmayı geç başlatmak' iddiası oluyor. Böylesine soyut yöntemlerle bağımsız yargı mensuplarını baskı altına almaya çalışan paralel yapı, kendisini Yargıtay'ın yerine koyarak hakimlerin kararlarını incelemeye aldı. Bazı hakimleri delilsiz karar vermekle itham ederek, inceleme ve soruşturma açılması için şikayet mekanizmasını işletti. Ankara Adliyesinden S.T. hakkında benzer gerekçeyle inceleme istendi. Ancak bir savcının delilleri toplayıp, dosyayı tekamül ettirmesi, şahit ve mağdurların dinlenmesi, gerekirse teknik takip yapılması işlemlerini tamamlaması soruşturmanın açmasının öncelikleri arasında yer alıyor. Bir savcı hala bu işlemler üzerinde çalışırken 'Soruşturmayı geç açtı' iddiasının hukuki hiçbir gerekçesi bulunmuyor. Buna rağmen paralel kumpas kurularak savcı S.T. hakkında inceleme yapılması için HSYK 3. Dairesi'nin harekete geçmesi kumpasın boyutunu gözler önüne serdi. Paralel yapının Z.Ö., M.T., F.H. isimli hakimleri de yine hukuki bir gerekçesi olmadığı halde verdikleri mahkumiyet kararlarından dolayı incelemeye aldığı öğrenildi. HSYK. 3. Dairesi söz konusu hakimlere 'Delil belge olmadan mahkumiyet kararı verdiniz' diyerek kendisini Yargıtay yerine koydu.

'CEMAATTEN DEĞİLİM'

Paralel yapının mensupları, HSYK'daki hakimiyetini kaybetmemek için her türlü entrikayı çeviriyor. Cemaate yakın olarak bilinen ve seçimlere bağımsız aday olarak girmeye hazırlanan Teoman Gökçe, Nesibe Özer, Ayşe Neşe Gül, Ahmet Berberoğlu, İdris Berber oy için gezdikleri adliyelerde paralel olmadıklarını söylediği ortaya çıktı. Ankara Hakimi Ayşe Neşe Gül'ün adliyeleri eşiyle dolaştığı ve 'Ben cemaatçi değilim, bağımsız adayım. Paralel olsam eşim HSYK Başmüfettişi mi olurdu' dediği öğrenildi.

Cemaat-YARSAV kardeşliği

HSYK 3. Dairesi, geçtiğimiz günlerde paralel yapının emniyet ayağına yapılan 22 Temmuz operasyonunu yürüten hakim ve savcı ile ilgili şikayetleri incelemek için toplanmıştı. Savcı İrfan Fidan ve Hakim İslam Çiçek hakkında oybirliği ile inceleme kararı veren 3. Daire'nin, paralel çete tarafından fişlenen bazı yargı üyeleri ile ilgili de inceleme kararı aldığı öğrenildi. Çeşitli bahanelerle şikayet ederek hakim ve savcıları sindirmeye çalışan paralel yapının baskı ve tehditlerle oy kapma şekli bir kez daha deşifre oldu.

PARALEL YARGININ DOSYALARI SÜMENALTI

Paralel yapıya kalkan olduğu gerekçesiyle eleştirilerin odağında olan 3. Daire, aynı gün Zekeriya Öz'ün yanı sıra YARSAV'a yakın hakim ve savcılarla ilgili suç duyurularını da karara bağlamadığı ortaya çıktı. Bu durum, paralel yargı mensuplarının dosyalarını yıllardır sümenaltı eden 3. Daire'nin seçimlerde cemaat ile ortak hareket eden YARSAV üyelerine de kalkan olduğunu gözler önüne serdi.

YBP ADAYLARINI TANITACAK

HSYK seçimlerine 1,5 aydan az bir zaman kala adliyelerdeki kulisler de hareketlenmeye başladı. Seçimlerin en güçlü bloku olan Yargıda Birlik Platformu (YBP) bu kapsamda Ankara'da bugün bir toplantı düzenleyerek adaylarını tanıtacak. Nazım Hikmet Kongre Merkezi'nde yapılacak toplantının duyurusunda 'Gelin birlik olalım, bir 'ilk' olalım. Yeniden ve daima hukukun üstünlüğü için bir ve beraber olalım' mesajı dikkat çekti. YBP, yargı içinde paralel yapılanmayla mücadele edeceğini duyurmuştu.

10 yıl önce