|

HSYK’da vesayet temizliği

Tetkik hakimi müfettiş ve başmüfettişlerin aralarında bulunduğu 39 kişinin Kurul’dan gönderilmesi kararı alındı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 08:44 - 21/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
OSMAN ÖZGAN

12 Ekim’de yapılan seçimlerle paralel vesayetten kurtulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bir yandan AK Parti’nin yüksek yargının yapısını değiştirecek Yargıtay ve Danıştay’a seçilecek 169 yeni üyeyi belirleme çalışması yürütürken diğer yandan da Kurul’da paralel yapıya yakınlığıyla bilinen tetkik hakim, müfettiş ve başmüfettişler ilgili kararname hazırlıyor. 


1 HAFTA SONRA HAZIR 

Geçtiğimiz hafta toplanan Genel Kurul, 8 başmüfettiş, 18 müfettiş ile 13 tetkik hakimin Kurul’daki görevlerinin sona erdirilmesine karar verdi. Genel Kurul’un gönderilecek isimleri belirlemesinin ardından HSYK 1. Daire de 39 isim ile ilgili kararname hazırlığına başladı. 1. Daire’nin 39 kişinin yeni görev yerlerini ve gideceklerin yerine gelecek isimleri büyük oranda belirlediği öğrenildi. 1. Daire’nin önümüzdeki hafta kararnameyi tamamlaması bekleniyor. 


PARALEL YAPININ ADAYI

HSYK’dan gönderilmesine karar verilen tetkik hakim, müfettiş ve başmüfettişlerin arasında İdris Berber ve Cevat Gül’ün de bulunduğu öğrenildi. Kurul’da Tetkik hakim olarak görev yapan İdris Berber, 12 Ekim’de yapılan HSYK seçimlerinde paralel yapının listesinde yarışmış ve 5 bin civarında oy almıştı. Kurul Başmüfettişi Cevat Gül ise yine aynı şekilde paralel yapının listesinden seçimlere giren ve Adalet Akademisi’nde müdür olduğu dönemde adı sıkça paralel yapıyla anılan Ankara Hakimi Ayşe Neşe Gül’ün eşi. Listede ayrıca ismi bulunan bazı tetkik hakimlerin de Genel Sekreterliğin haberi olmadan usulsüz işler yaptığı, bu nedenle gönderilmesi için karar alındığı öğrenildi.  

#HSYK
#Yargıtay
#Danıştay
#paralel
9 yıl önce