|

Yasa önemli değil hukuk arıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hukuk ile yasanın bazıları tarafından karıştırıldığını belirterek, “Ben hukuk arıyorum. Yasa benim için önemli değil. Adil yöneticiler, adil yargıçlar arıyorum. Bunlar olduğu anda o ülkede huzuru bulursunuz. Eğer adil yargıçlar yoksa durumunuz felakettir” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 22:47 - 24/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki sorunların çözümünde adaletin önemini vurguladı. Erdoğan, özetle şunları söyledi: Suriye’de 300 bini aşkın insan öldürüldü hala dünyanın sesi yok. Kendileriyle görüşüyorum ama söylediklerimle kalıyorum. Tek hassasiyetleri petrol. Fok balıklarının avlanmasını küresel bir mesele haline getirenler, Filistin, Gazze, Suriye’de binlerce çocuğun, kadının katledilmesine en küçük bir tepki göstermiyor.

BATSIN BU DÜNYA

Bütün bu çifte standartlar, bu ikircikli yaklaşımlar sorunların çözümünde en büyük eksiğin adalet duygusunun olduğunu bizlere gösteriyor. Hani bizim Gencebayımız var ya, ‘batsın bu dünya’ diyor ya, işte batsın bu dünya. Adaletin devreye girmediği hiçbir mesele hakkaniyetli şekilde çözüme kavuşturulamaz. Küresel sorunlarımızın her birinde asıl olan adalettir. Adalet mülkün temeli adalettir. Irkçılığın çözümü adalettir. Antisemitizmin, İslamafobinin de çözümü adalettir.

BAZILARI KARIŞTIRIYOR

Bazıları hukukla yasayı karıştırıyor. Hukuk başka bir şey, yasa başka bir şeydir. Ben hukuk arıyorum, hukuk. Yasa benim için önemli değil. Hakkımı arıyorum, adil yöneticiler, adil yargıçlar arıyorum. Bunlar olduğu anda o ülkede huzuru bulursunuz. İstediğiniz kadar cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı olun eğer adil yargıçlar yoksa durumunuz felakettir. Elbette eşitlik olacak, haklar hukukla korunacak. Yasa hukuka uygunsa değerlidir. 

GALATAPORT TEPKİSİ

Galataport ihalesi bitmiş siz 2 yıl sonra karar veriyorsunuz. Böyle bir anlayış olabilir mi? Projelerini yapmış, milyonlarca dolar harcamış bu yatırımcı bu ülkede, bu ülkenin yönetimlerine güvenip de bundan sonra yatırım yapabilir mi? Şimdi ben ülkemde bu yargıya nasıl güveneceğim? Nasıl inanacağım? Bu vatanperverlik midir, bu milliyetperverlik midir?

ASLOLAN EŞİTLİKTİR

Bazen erkek-kadın eşitliği diyorlar. Kadın-kadına eşitlik doğru olandır, erkek-erkeğe eşitlik doğru olandır ancak kadının özellikle adalet karşısındaki eşitliği aslolandır. Kadınların ihtiyacı olan eşitlikten ziyade eşdeğer olabilmektir. Yani, adalettir. Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz. O fıtrata terstir. Çünkü fıtratları farklıdır, tabiatları farklıdır, bünyeleri farklıdır. Eşitlikten ziyade eşdeğer kavramını, yani adalet kavramını bu meselede en önemli kriter olarak görmek, en önemli referans olarak almak zorundayız.

O isimle asla barışmam

Erdoğan, konuşmasında, Ekvator Ginesi’nde Türkiye-Afrika Zirvesi’nde yaşadığı bir olayı da anlattı. Erdoğan, isim vermeden Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile barışmasını isteyen Afrikalı liderlere, “Barışamam’ dedim ve ‘onu kabul de edemem’ dedim. Zira ‘zalimin zulmüne rıza zulümdür’ dedim. ‘Zalimlerden olmak istemiyorum onun için de bu zulme rıza gösteremem ve kendisini de asla kabul edemem’ dedim. Ama işte şöyle oluyor, böyle oluyor. ‘Beni ne öylesi ne böylesi ilgilendirmiyor’ dedim. ‘Bu makamda bulunduğum sürece böyle bir şey asla yapmam’ dedim. Niye? Çünkü bir günde 3 bin insanın öldürüldüğü yakın siyasi tarihte görülmüş hiç bir ülke yok. İşte Mısır bunu yaşadı. Siz meşru görseniz de biz meşru görmeyeceğiz farkımız bu” diye konuştu.


Kılıçdaroğlu'na taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayarak taziyede bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na kayınvalidesi Fatma Özdağ’ın vefatı nedeniyle başsağlığı diledi.

#KADEM
#Erdoğan
#hukuk
#Yasa
9 yıl önce