|

Hukuk skandalı

Eski Adana Başsavcısı'nın Bozdağ’ın MİT Kanunu’nu hatırlatmak için yaptığı telefon konuşmasını tutanak haline getirdiği ortaya çıktı. Bağrıyanık’ın hukuk kaidelerine aykırı tek taraflı hazırladığı tutanakla Bozdağ aleyhine kullanmak için delil ürettiği belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 21:09 - 31/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın MİT Kanunu’nu hatırlatmak için yaptığı telefon konuşması ile ilgili olarak eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’ın usulsüz bir şekilde tutanak hazırladığı ortaya çıktı. Bağrıyanık’ın sadece şikayet eden olarak kendi imzasıyla hazırladığı tutanağın ceza yasaları ve ceza usul yasaları ile hukuk usul yasalarına aykırı olduğu belirlendi.


BAKAN KANUNU HATIRLATTI

Suriye’deki Türkmenlere insani yardım götüren MİT TIR'ları geçtiğimiz yıl 19 Ocak’ta Hatay Kırıkhan’da eski Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman tarafından durdurularak arandı. Bu TIR'ların birinde silah olduğu iddiasıyla yapılmak istenen aramada işleminin iptal edilmesi için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık’ı telefonla aradı.


SAVCI DELİL ÜRETME SUÇU İŞLEDİ

MİT’e ait olduğu ve MİT Kanunu gereği bu TIR'da aramaya yapılamayacağını belirten Bozdağ’ın konuşması Bağrıyanık tarafından tutanak haline getirildi. Bağrıyanık Bakan Bozdağ’dan “Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs” iddiasıya şikayetçi oldu. Eski Başsavcı Bağrıyanık’ın Adalet Bakanı Bozdağ’ın “Aramalara engel olması için kendisini aradığı” yönündeki beyanlarının gerçeği yansıtmadığı 17 Şubat 2014 tarihli soruşturma ve 2014/31 Sayılı takipsizlik kararı ile ortaya çıktı. Ancak Bağrıyanık’ın bu soruşturma için delil üretmek adına skandal bir hukuksuzluğa imza attığı belirlendi. 


TEK TARAFLI TUTANAK OLMAZ

Bozdağ’dan şikayetçi olan Bağrıyanık’ın ceza kanunları, ceza usulu kanunu ve hukuk usulü kanununa aykırı bir şekilde tutanak tuttuğu tespit edildi. Bağrıyanık, Bakan Bozdağ ile yaptığı telefon konuşmasını tutanak haline getirdi. Tutanak haline getirdiği konuşmayı delil gösteren Bağrıyanık, “Yargılama görevi yapanı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla Bozdağ hakkında şikayette bulundu. Ancak sadece şikayet edenin imzasını taşıyan evrakın ulusal ve uluslararası evrensel hukuk normlarına göre tutanak olarak kabul edilmiyor.


ZABIT KATİBİNİN  İMZASI ŞART

Ceza kanunları, ceza usulu kanunları ve hukuk usulü kanunlarının tamamında tek kişilik bir tutanaktan bahsedilmediği gibi mahkeme tutanaklarında bile zabıt katibinin imzası aranıyor. Şikayet edenin yalnızca kendi imzasının bulunduğu evrakın tutanak olarak kabul edilmesi durumunda masumisyet karinesine aykırı olacağı, kişilerin lekelenmeme haklarının ihlal edileceği sonuçları doğuyor.


Amire bilgi verilmesini engelledi

Suriye Türkmenlerine yardım götüren TIR’lara yönelik operasyonu organize eden Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay da Başsavcı Bağrıyanık’ın operasyondaki rolüne dikkat çekti. Operasyonu kendisinin organize ettiğini yer ve zamanını belirlediğini anlatan Çokay, operasyon öncesi mülki amirlere haber vermek istediğini ancak bu girişiminin savcılar Süleyman Bağrıyanık ile Aziz Takçı tarafından engellendiğini itiraf ettiği ortaya çıktı. Soruşturma dosyasına giren ifadelere göre Suriyeli Türkmenler için hazırlanan yardımları taşıyan TIR’lar ‘İçinde silah var’ denilerek operasyondan bir gün önce ihbar edildi. Dönemin TMK 10. madde ile görevli savcısı Aziz Takçı’nın talimatıyla yapılan baskınlar için o gün Jandarma’daki bütün izinler iptal edilirken, güzergahları önceden bildirilen TIR’ların Adana’ya girişi beklendi. 19 Ocak 2014 günü MİT’e ait 3 TIR Sirkeli mevkiine gelince düğmeye basıldı. 250 kişilik Jandarma ekibi Kurmay Albay Özkan Çokay’ın emriyle MİT personelini etkisiz hale getirdi. Kollarına ters kelepçe takılan MİT’çiler yere yatırılarak bir süre darp edildi. 

#mit kanunu
#adana başsavcısı
#bozdağ
9 yıl önce